• 4 Δεκεμβρίου, 2021

“Ψαλίδι” στο κοινωνικό μέρισμα – Τι θα λέει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού

 “Ψαλίδι” στο κοινωνικό μέρισμα – Τι θα λέει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού

Το έλλειμμα λόγω των εκτάκτων γεγονότων, φυσικές καταστροφές και αύξηση του κόστους στην ενέργεια έχουν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με πάνω από 1 δις ευρώ και ως εκ τούτου περιορίζει τα όποια περιθώρια για επιπλέον παροχές. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται την προσεχή Παρασκευή στην Βουλή δεν θα υπάρχει κοινωνικό μέρισμα.

Ακόμη όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι και οι όποιες οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου. Εκείνο που σε κάθε περίπτωση φαίνεται να έχει αποκλειστεί είναι να υπάρξει ένα κοινωνικό μέρισμα σε εκτεταμένη βάση που θα θυμίζει μέρισμα των προηγούμενων ετών κι αυτό διότι τα περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Παραδοσιακά το κοινωνικό μέρισμα δίνονταν στο τέλος του έτους και αφορούσε ένα μέρος της υπέρβασης του στόχου στο πλεόνασμα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε δηλώσει πρόσφατα σχετικά με τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους ότι «έχουμε σοβαρό έλλειμμα, δεν μπορώ να εισηγηθώ κάτι τέτοιο».

Υπενθυμίζεται ότι φέτος τον κρατικό προϋπολογισμό κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους επιβαρύνουν η αυξημένη πλέον επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος αλλά και το επίσης διογκωμένο αυτόν τον χειμώνα επίδομα θέρμανσης.

Πέρυσι είχε χορηγηθεί κοινωνικό μέρισμα, αλλά σε εξαιρετικά περιορισμένο βαθμό σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, τόσο στον αριθμό των δικαιούχων όσο και στο τελικό ποσό.