Πρόταση εναλλακτικής διακυβέρνησης με επίκεντρο την προστασία του κόσμου της εργασίας

 Πρόταση εναλλακτικής διακυβέρνησης με επίκεντρο την προστασία του κόσμου της εργασίας

Υπό επεξεργασία είναι την ώρα αυτή, στην Κουμουνδούρου, η δεύτερη δέσμη μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη διασφάλιση της εργασίας και των εργαζομένων: Κατ’ αρχάς οι σχετικές ανακοινώσεις τοποθετούνται περίπου σε δέκα ημέρες από σήμερα, με το επιπλέον δεδομένο ότι η επόμενη εβδομάδα θα στιγματιστεί από “υψηλότατες θερμοκρασίες”, λόγω της συζήτησης, την Τρίτη, και της ψηφοφορίας, την Τετάρτη, για την προκαταρκτική του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Παράλληλα όμως με την επεξεργασία των όποιων προτάσεων, στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, θα έχουν έντονο το χαρακτήρα «αντί-». Με άλλα λόγια, εκτιμούν, μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων θα ψηφίσει για να τιμωρήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρεώνει στον πολιτικό αντίπαλο ανεπάρκεια στρατηγικής απέναντι στην οικονομική κρίση, επιπλέον ότι έχει βάλει όλα τα λεφτά της μήπως έρθει κανένας τουρίστας από τον πλούσιο Βορρά. Και από εκεί και πέρα, ουδέν.

Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα πληγεί από τα (μη) μέτρα Μητσοτάκη-Σταϊκούρα-Γεωργιάδη-Βρούτση και ο κόσμος θα αντιδράσει.

Τα σημερινά δε, πρωτοσέλιδα από «Τα Νέα» και την «Εφημερίδα των Συντακτών» για ψαλίδι στους μισθούς μερίδας δημοσίων υπαλλήλων είναι δηλωτικά του …Αρμαγεδώνα που μόλις ξεκίνησε. Άλλωστε, οι Έλληνες, με εξαίρεση τρεις εκλογικές αναμετρήσεις κατά τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής ιστορίας, ψηφίζουν κυρίως για να τιμωρήσουν, παρά γιατί επιβραβεύουν ένα καλύτερο προεκλογικό πρόγραμμα.

Στην περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στα μικρομάγαζα του εμπορικού κέντρου, εν μέσω γενικής απαισιοδοξίας, υπήρχε και ένα θετικό στοιχείο: «το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχει υποχωρήσει και εισέπραττες καλή αύρα ακόμη και από ανθρώπους που σου έλεγαν πως δεν σε ψήφισαν – και αυτό είναι το πρώτο βήμα», έλεγε στο libre.gr. εις εκ των συμμετεχόντων στελεχών στην εν λόγω επίσκεψη. Το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσε ότι η αλλαγή στάσης του κόσμου έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλεται «στη συνετή στάση που κρατήσαμε στο θέμα του κοροναϊού. Σε εμάς εναπόκειται, τώρα, να κάνουμε το επόμενο βήμα».

Συνάντηση με καταστηματάρχες, εργαζόμενους και εκπροσώπους από το χώρο της εστίασης στο κέντρο της Αθήνας

Καταστηματάρχες και εργαζόμενοι στην εστίαση, όπως και σε όλους τους κλάδους, αγωνιούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προτείνει λύσεις, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ δυστυχώς αδρανεί.

Gepostet von Alexis Tsipras am Donnerstag, 14. Mai 2020

Ένα βήμα που περνά, όμως, και μέσα από τη στρατηγική των συμμαχιών και αξίζει να επισημανθεί μία αποστροφή του Αλέξη Χαρίτση, που, εν μέσω τόσων αντιπολιτευτικών μετώπων, πέρασε στα… ψιλά.

Την Πέμπτη, στο Mega, σημείωνε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ  θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με μια εναλλακτική, προοδευτική, αριστερή πρόταση διακυβέρνησης. Κι επειδή οι λογικές ηγεμονισμού είναι μακριά από εμάς, θα καλέσουμε σε μια τέτοια πρόταση και άλλες προοδευτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν». Σαφής η πρόσκληση προς τις άλλες δυνάμεις του προοδευτικού τόξου (ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25), με πρωτοβουλίες που στο επίκεντρό τους θα έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την προστασία του κόσμου της εργασίας, σημειωτέον, χωρίς ηγεμονισμούς, όπως υπογράμμιζε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Εξυπακούεται πως μια άρνηση σε πρόσκληση διακομματικής συνεννόησης, ανάληψης κοινών κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών κ.ο.κ. και μάλιστα σε θέματα που ακουμπούν τους εργαζόμενους, την χρεώνεται όποιος την αρνείται…

Κάπου εδώ όμως αρχίζουν οι δυσκολίες για τον κύριο Τσίπρα. Προφανώς και θα βρεθούν πολλοί που θα ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια λογική επαναδιεκδίκησης της κυβερνητικής εξουσίας, θα πρέπει όμως και το κόμμα του να είναι …σουλουπωμένο: χωρίς καπετανάτα αλλά με ενιαία γραμμή, με σαφή στρατηγική για τον πολιτικό χώρο στον οποίο θέλει να κινηθεί και να διεκδικήσει, μια αντιπολίτευση, με δυο λόγια, με προτάσεις, μαχητική αλλά και ευπρεπής.   

Και από την άποψη αυτή, η περιοδεία Τσίπρα στο κέντρο της Αθήνας, είχε να στείλει και ένα εσωκομματικό μήνυμα: επέλεξε, έτσι, να έχει δίπλα του το γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον τομεάρχη Οικονομίας Νίκο Παππά –και οι τρεις, εκτός του ότι ήταν/είναι κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, παίζουν κομβικό ρόλο στην εσωκομματική κουζίνα, με αναφορά στις αντίστοιχες, τρεις, τάσεις του κόμματος (και ενώ είχε προηγηθεί στην Πολιτική Γραμματεία κριτική από τους «53» για λάθη της άλλης πλευράς, όπως υποστήριξαν). Μαζί τους, στην επίσκεψη, ήταν δύο στελέχη, εξαιρετικά οικεία στην ηγεσία, με γνώση επιπλέον των θεμάτων της πρωτεύουσας, ο βουλευτής Α’ Αθηνών Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, εκ των σημαντικότερων πολιτικών της νεότερης γενιάς στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Αυτά, grosso modo, είναι τα στοιχήματα του Αλέξη Τσίπρα.

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα