• 19 Οκτωβρίου, 2021

Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Για παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ – Για πολιτικό ρεβανσισμό κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ – Αποχώρησε το ΜέΡΑ25

 Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Για παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ – Για πολιτικό ρεβανσισμό κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ – Αποχώρησε το ΜέΡΑ25

«Σήμερα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και όσα ερευνήθηκαν από την επιτροπή, προκύπτει η προαποφασισμένη εξόντωση πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με στοχοποίηση επιφανών στελεχών», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλειος – Νικόλαος Υψηλάντης, μέλος της ειδικής επιτροπής. Ο βουλευτής, μίλησε για «σκηνικό πρωτοφανούς πολιτικής σήψης που στήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έθιξε τη διάκριση των εξουσιών».

«Αλλά και η σημερινή λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε παρελκυστική για να μην διερευνηθεί η διάπραξη ποινικών αδικημάτων», είπε ο κ. Υψηλάντης και πρόσθεσε ότι οι εργασίες της επιτροπής ανάδειξαν με σαφήνεια τον κεντρικό ρόλο του κ. Παπαγγελόπουλου σε έκνομες παρεμβάσεις στη δικαστική λειτουργία.

«Πλέον ζητάμε να παραπεμφθεί στα χέρια της δικαιοσύνης μια μελανή σελίδα που ευχόμαστε να μην ξαναζήσουμε», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

“Ο υπόδικος Άδωνις…”

Για παραβίαση των αρχών της δίκαιης δίκης έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Γκιόλας. Ο βουλευτής που ήταν μέλος της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης κατήγγειλε ότι με ευθύνη της πλειοψηφίας, δεν συζητήθηκε στην επιτροπή το κείμενο του συμβιβασμού ΗΠΑ-Novartis.

Σχολίασε επίσης ότι ήταν ανεπίτρεπτες οι δηλώσεις του «υπόδικου» Άδωνι Γεωργιάδη ότι πρέπει να μπει στη φυλακή η Ελένη Τουλουπάκη και αντιθεσμική η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ότι πρέπει να τεθούν στο αρχείο και οι εναπομένουσες έρευνες για τα πολιτικά πρόσωπα αναφορικά με την υπόθεση Novartis.

«Η έρευνα έφερε στο φως συγκλονιστικά δεδομένα για υπόγειες διαδρομές δικαστικών και πολιτικών συμφερόντων», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, μέλος της προκαταρκτικής επιτροπής Παναγής Καππάτος σημειώνοντας: «η διαδικασία είχε αποκλειστική κατεύθυνση την αποκάλυψη της αλήθειας και τη διερεύνηση ευθυνών όπου και αν εκείνες καταλογίζονται. Ήταν μια διαδικασία θεσμική, με επώνυμους μάρτυρες και με στοιχεία. Σήμερα έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μας, ότι ενεργήσαμε με τρόπο θεσμικά ορθό και πολιτικά δίκαιο, παραδίδουμε ένα πόρισμα αναλυτικό και νομικά άρτιο. Έχουμε στο νου μας ότι η δικαστική εξουσία πρέπει να είναι πραγματικά ανεξάρτητη».

“Πολιτικός ρεβανσισμός”

«Για σκηνικό πολιτικού ρεβανσισμού» μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσιος Καλαματιανός και τόνισε ότι ενώ το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε, η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής επιχειρούν να συσκοτίσουν μια ξεκάθαρη υπόθεση διαφθοράς και προτιμούν να μένουν χαμένοι στη μετάφραση του κειμένου συμβιβασμού ΗΠΑ-Νovartis.

«Το ποιος έχει δίκιο στο πόρισμα του, θα κριθεί στο τέλος της διαδικασίας από τη δικαιοσύνη. Τότε θα φανεί ποιο από τα δύο πορίσματα ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, μέλος της ειδικής επιτροπής Κώστας Καραγκούνης και απευθύνθηκε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ: «Σκεφτείτε τι θα συμβεί αν αποδειχθεί ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος διέπραξε αδικήματα, σκεφτείτε τι θα συμβεί αν αποδειχθεί ότι ο υπουργός κατά της διαφθοράς προέτρεπε να διωχθούν πολιτικά πρόσωπα χωρίς στοιχεία, ότι υπηρέτησε τη διαφθορά. Ότι ακολούθησε εκβιαστική συμπεριφορά έναντι εισαγγελέων. Ότι είχε πρώιμη ενημέρωση για την υπόθεση Novartis». Ο Κώστας Καραγκούνης είπε ότι «το χειρότερο είναι πως φαίνεται ότι μέσα στο Μαξίμου γίνονταν συναλλαγές και δίνονταν υποσχέσεις για τη χειραγώγηση αποφάσεων». «Θα ήταν αδιανόητο γι΄αυτή τη Βουλή να κάνει τα στραβά μάτια. Υπομονή, εδώ είμαστε. Η δημοκρατία λειτουργεί, η δικαιοσύνη λειτουργεί και όλοι με τα συμπεράσματά μας, θα μετρηθούμε», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

“Μιντιακή δικτατορία”

«Θα μπορούσατε να ρωτήσετε δικούς σας ανθρώπους τι πιστεύουν για το σκάνδαλο Novartis. Ο Λέανδρος Ρακιντζής μιλάει για σημεία και τέρατα. Ο Ηλίας Μόσιαλος έχει μιλήσει. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος έχει μιλήσει για τα πιράνγχας, η Φωτεινή Σκοπούλη, ο Παναγιώτης Φλωρίδης, ο Παναγιώτης Νικολούδης. Ρωτήστε τους. Διαβάστε τι έχει πει ο Γρηγόρης Πεπόνης. Κυρίως διαβάστε όσα έχει πει ο Γιώργος Σούρλας», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της ειδικής επιτροπής Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Κατήγγειλε επίσης ότι η σκληρή διαπλοκή και η μιντιακή δικτατορία δεν επέτρεψαν να μάθει η κοινή γνώμη τι είπε η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου στις έξι συνεδριάσεις της επιτροπής, τι είπε η Ελένη Τουλουπάκη στο υπόμνημά της στους Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. «Είναι πρωτοφανές ο απίστευτος πόλεμος που δέχθηκε η Ελένη Τουλουπάκη. Επτά φορές προσπάθησαν να της πάρουν τα δικογραφία. Γιατί άραγε; Ο κ. Σαλάτας που μάζευε υπογραφές για να πάρει υποθέσεις από την κ. Τουλουπάκη, προήχθη», είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Το ΜέΡΑ25 αποχωρεί από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας

Την αποχώρηση του ΜέΡΑ25 από τη συζήτηση και τη μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κλέων Γρηγοριάδης, δηλώνοντας πως το κόμμα του αρνείται να συμπράξει σε διαδικασίες που ευτελίζουν την πολιτική και το κοινοβούλιο.

Ο κ. Γρηγοριάδης ανέφερε πως «δεν υπάρχει κανείς μέσα σε αυτή την αίθουσα που να μπορεί να υποστηρίξει σοβαρά ότι, ενώ οι Τούρκοι έχουν βγάλει το μισό τους στόλο στο νότιο Αιγαίο, ενώ ο πρωθυπουργός θριαμβολογεί εδώ και 48 ώρες επειδή κατάφερε να πάρει δεκαεπτά δισεκατομμύρια, τα οποία ονομάζει με κάποιο μεταφυσικό τρόπο εβδομήντα ή εβδομήντα δύο, ενώ έχει επανακάμψει ο COVID-19 και μετράμε τετραπλάσια καθημερινά κρούσματα και ταυτοχρόνως η τουριστική σεζόν δεν λέει να ανοίξει […] Πώς ο ελληνικός λαός που μας βλέπει από την τηλεόραση αυτήν τη στιγμή παίρνει κανέναν από εμάς στα σοβαρά όταν εξακολουθούμε αυτό το ασύλληπτο κυνήγι μαγισσών, το οποίο δεν έχει κανένα νόημα για κανέναν».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 υποστήριξε πως «εμείς από την προαναγγελία ακόμα της Εξεταστικής Επιτροπής μιλούσαμε για ευτελισμό του Κοινοβουλίου και μετατροπή των Βουλευτών, δηλαδή ημών, σε εισαγγελείς και μάλιστα μεροληπτικούς εισαγγελείς καθώς ο πρακτικός στόχος των συμμετεχόντων δεν είναι βεβαίως η ανάδειξη οποιασδήποτε αλήθειας, αλλά η κομματική και μόνο προβολή σε βάρος των υπόλοιπων κομμάτων και όλα αυτά μέσα σε ένα μικροπολιτικό πλαίσιο που υποβαθμίζει την πολιτική από παραγωγή προτάσεων επίλυσης των προβλημάτων της κοινωνίας μας σε ένα πεδίο διαγκωνισμού πάνω στη δήθεν ηθική μας καθαρότητα. Η στάση μας, λοιπόν, ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. Δεν συμμετέχουμε σε αυτή τη φαρσοκωμωδία. Δεν δεχόμαστε να πολιτευόμαστε με όρους μικροκομματικής κόντρας για το ποιος από εμάς δήθεν είναι ο πιο καθαρός. Εμείς επιλέγουμε το δύσκολο δρόμο της παραγωγής πολιτικής».

Ο κ. Γρηγοριάδης κατηγόρησε «τα κόμματα του μνημονιακού τόξου πως από τη στιγμή που καθίστανται απλοί εφαρμοστές των ίδιων εισαγόμενων πολιτικών που παράγονται στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, δεν έχουν φυσικά καμία άλλη επιλογή από το να εκπίπτουν κάθε φορά στην πολιτική της δήθεν ηθικής ανωτερότητας έναντι των αντιπάλων».

Ο Κλέων Γρηγοριάδης αναγνώρισε πως το θέμα «της καθαρότητας, το ακέραιο του χαρακτήρα των μελών του πολιτικού μας προσωπικού, βεβαίως και σαφώς και είναι σοβαρότατο θέμα, αλλά δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση δουλειά των βουλευτών να το διερευνήσουν και να εκδώσουν πορίσματα επ’ αυτού, είναι δουλειά της δικαιοσύνης». Υπενθύμισε την πρόταση που έχει καταθέσει το ΜέΡΑ25 για την ίδρυσης Σώματος Δίωξης Πολιτικού και Μεγαλοεπιχειρηματικού Εγκλήματος» σημειώνοντας πως «το πολιτικό έγκλημα, όπως όλοι ξέρουμε σε αυτήν την αίθουσα, πάει χέρι-χέρι με το μεγαλοεπιχειρηματικό έγκλημα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 κατέληξε λέγοντας πως «η δημοκρατία μας νοσεί βαθύτατα στα χρόνια των αέναων μνημονίων. Τα κόμματα που υπηρετούν τους δανειστές, αλλά και την ντόπια ολιγαρχία, κόμματα που ουσιαστικά λειτουργούν ως πολιτικοί εντολοδόχοι αλλότριων του λαού μας συμφερόντων, μετατρέπουν συστηματικά το κοινοβούλιο καθημερινά σε ιλαροτραγωδία που δεν παράγει καμία πολιτική, αλλά απλώς επικυρώνει εισαγόμενες νόρμες με όλο το παιχνίδι της πολιτικής αντιπαράθεσης να αναλώνεται στο εάν εφαρμόστηκαν καλά -καλά για ποιους άραγε;- αυτές οι εισαγόμενες ντιρεκτίβες. Εμείς, ως ΜέΡΑ25, επιλέγουμε να μιλάμε, να πράττουμε και να λειτουργούμε συστηματικά πολιτικά. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και με όλο το σεβασμό απέναντι σε όλους σας, αποχωρούμε από αυτή τη συνεδρίαση».