• 26 Ιουλίου, 2021

Prespa Forum Dialogue: Τι σηματοδοτεί η παρουσία και η ομιλία Τσίπρα – Αιχμές σε Μητσοτάκη, Γεννηματά… αναφορές σε Βερολίνο, Βρυξέλλες

 Prespa Forum Dialogue: Τι σηματοδοτεί η παρουσία και η ομιλία Τσίπρα – Αιχμές σε Μητσοτάκη, Γεννηματά… αναφορές σε Βερολίνο, Βρυξέλλες

Στις Πρέσπες με αφορμή το ομώνυμο φόρουμ διαλόγου που εμπνεύστηκε με την ολοκλήρωση της Συμφωνίας για το ονοματολογικό ολοκληρώνει τον κύκλο των επαφών του ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις συναντήσεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Τέσσερις Πρωθυπουργοί και έξι υπουργοί εξωτερικών θα δώσουν το παρών στο prespa forum dialogue. Η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, όταν στο τραπέζι του διαλόγου θα υπάρξει τουρκική, αμερικανική, ευρωπαϊκή και Βαλκανική παρουσία στο ανώτερο διπλωματικό επίπεδο.

  • Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να στέκεται με σκεπτικισμό αν όχι με αρνητισμό απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως αυτό σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα προδίδει και την αμηχανία της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος δεν θέλει να μπει στο κάδρο της Συμφωνίας έχοντας μονίμως το βλέμμα του στο εσωτερικό του κόμματός του.

Ούτε Σαμαράς…  

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στο συνέδριο έχοντας κατά νου αυτό το κενό αλλά και το πλεονέκτημα να είναι ένας από τους πρώην  Πρωθυπουργούς της ΕΕ ο οποίος εκτός του πλαισίου της κατάφερε να φέρει λύση σε ένα χρόνιο ζήτημα που έθετε εμπόδια. Η ατζέντα του στις γραφικές και ιστορικές Πρέσπες θα έχει το χαρακτήρα σύμφωνα με πληροφορίες της στρατηγικής των εθνικά συμφερουσών λύσεων μέσα από το διάλογο με αμοιβαίες υποχωρήσεις χωρίς να θίγεται ο πυρήνας της κυριαρχίας κανενός στις μεγάλες διμερείς και πολυμερείς διαφορές.

  • Ο χαρακτήρας της παρουσίας του στο φόρουμ είναι και Περιφερειακός, αυτό δηλαδή που η Ελλάδα κατά την δική του διακυβέρνηση παρουσίαζε ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή κάτι που αποτυπώθηκε στο ανώτατο επίπεδο διεθνούς διπλωματίας στη Συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία την οποία όλα τα Βαλκάνια αυτή τη στιγμή βλέπουν ως ένα οδηγό για επίλυση κρίσιμων και ζωτικής σημασίας για την περιοχή δυσεπίλυτων εθνικών ζητημάτων.

Δεν θα κάνει δηλαδή ό,τι έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και όσοι από τη Δεξιά προτιμούν τη διατήρηση του ψυχρού κλίματος με όσους έχουμε διαφορές, αλλά θα επιμένει να καλεί εμμέσως και τον σημερινό πρωθυπουργό να προχωρήσει σε μια πιο ενεργητική εξωτερική πολιτική κόντρα στην αδράνεια που επιβάλλουν δυνάμεις μέσα στη ΝΔ με μια κατ’ επίφαση πατριωτική υπεύθυνη στάση που δεν ανέχεται καμία παραχώρηση.

… ούτε αυταπάτες

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται το απόγευμα στην ομιλία του να αναφερθεί και στο ρόλο της ΕΕ κάνοντας σαφές ότι δεν έχει αυταπάτες για το πώς μπορούν να λυθούν τα προβλήματα.

  • Τη συμφωνία των Πρεσπών δεν την έφερε η Ευρώπη σημειώνουν οι ίδιοι άνθρωποι από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού και αυτή η επαμφοτερίζουσα στάση των Ευρωπαίων εταίρων στα κρίσιμα εθνικά ζητήματα του γεωγραφικού της χώρου δεν θα μείνει ασχολίαστη από τον κ. Τσίπρα, καλώντας ουσιαστικά όλες τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για μια περιοχή που εξακολουθεί να παραμένει πυριτιδαποθήκη εθνικιστικών εξάρσεων την ώρα που η Ρωσία αλλά και η Τουρκία φιλοδοξούν να πατούν όλο και πιο στέρεα το πόδι τους.

Σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας δεν υιοθετεί πλήρως την άποψη ότι η εταίροι μας στην Ευρώπη θα κάνουν και δικό τους πρόβλημα κάθε ζήτημα που ανοίγει στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τους βόρειους και ανατολικούς γείτονές της.

Η ατζέντα του μεγάλου συνασπισμού

Στα Βαλκάνια κλείνει ο κύκλος της τριλογίας που άνοιξε με την παρουσία του στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και στη συνέχεια στο Βερολίνο στη μεγάλη συνδιάσκεψη.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποιεί κάθε περιθώριο που ανοίγεται μπροστά του για να προωθήσει την ατζέντα του μεγάλου συνασπισμού των προοδευτικών δυνάμεων πανευρωπαϊκά. Αυτό έκανε στις Βρυξέλλες με τις επαφές του με την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, το έκανε με την ίδια θέρμη και στο Βερολίνο στην ετήσια συνέλευση και τον κύκλο επαφών που είχε με τους εκπροσώπους και τους επικεφαλής των Πρασίνων και της Αριστεράς.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της Αριστεράς και ο πρώην πρωθυπουργός που στα μάτια της διεθνούς κοινότητας έφερε τις Πρέσπες και έβγαλε τη χώρα του από τα μνημόνια, εξακολουθεί να έχει απήχηση στους κύκλους της σοσιαλδημοκρατίας και αυτό έχει να κάνει όπως επιμένουν στενοί του συνεργάτες με το γεγονός ότι είναι μεταξύ των τριών εκείνων προσωπικοτήτων που μπορούν να υπηρετήσουν καλύτερα από κάθε άλλον αυτή την ώρα σε όλη την Ευρώπη το αφήγημα της προοδευτικής ατζέντας.

Γεφυροποιός

Στρατηγικός του σύμμαχος ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών Τζεντιλόνι και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. Ο πρώτος με την πρότασή του για τη διάσωση του Νότου και ο δεύτερος με την πολιτική στήριξης των χαμηλότερων στρωμάτων και ενίσχυσης των μισθών βλέπουν στον Αλέξη Τσίπρα το πρόσωπο εκείνο το οποίο, εκπροσωπώντας ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη με καθαρό αριστερό πρόσημο, μπορεί και εκφράζει πιο πειστικά την ανάγκη της μεγάλης σύγκλησης, όπως σημειώνουν συνεργάτες του.

Γι’ αυτό παρά τις εγχώριες γκρίνιες που ακούγονται από το χώρο της κεντροαριστεράς για την παρουσία του στου Ευρωπαίους σοσιαλιστές η όποια κίνηση τυχόν γίνει για την εξαίρεσή του από τις προσυνόδους πέφτει διαχρονικά στο κενό. Μπορεί να είναι άβολο για την κα Γεννηματά που εκπροσωπεί κόμμα μέλος του PES ωστόσο οι Ευρωπαίοι επιμένουν να τον καλούν κοντά τους.