• 25 Ιανουαρίου, 2022

Πού οδηγεί το “σκληρό ροκ” Παπανδρέου-Ανδρουλάκη- Η (αιφνίδια) εμπλοκή Βενιζέλου…

 Πού οδηγεί το “σκληρό ροκ” Παπανδρέου-Ανδρουλάκη- Η (αιφνίδια) εμπλοκή Βενιζέλου…

Συνθήκες σύγκρουσης για την επόμενη μέρα στο ΚΙΝ.ΑΛ δημιουργεί η αντιπαράθεση μεταξύ των Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Παπανδρέου ενόψει του δεύτερου γύρου. Ο πρώην πρωθυπουργός όχι μόνο δεν αποσύρθηκε από την κούρσα, όπως του εισηγούνταν κάποιοι συνεργάτες του και καλλιεργούσαν άλλοι στα μίντια, αλλά ανεβάζει τους τόνους της πόλωσης, παρότι κάτι τέτοιο είναι ένας ρόλος στον οποίο δεν έχει δώσει δείγματα γραφής κατά το παρελθόν.

Η απάντηση ήρθε από τον νικητή του πρώτου γύρου, αν και σε σαφώς ηπιότερους τόνους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αισθάνεται πως θα είναι τελικά ο μεγάλος νικητής και δεν θέλει να παρασυρθεί σε μια αντιπαράθεση που ίσως προκαλέσει αντισυσπειρώσεις. Η δημόσια στήριξη από τον Ανδρέα Λοβέρδο, άλλωστε, δημιουργεί την πιθανότητα μιας ευρύτατης νίκης. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρόκειται, ως φαίνεται, να προσέλθει σε ένα ντιμπέϊτ χωρίς όρους χρόνου, όπως ζητά ο αντιπάλός του.

Τον τόνο της πόλωσης έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου που επέλεξε την τακτική της επίθεσης εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη. Η αρχή έγινε από την συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό SKAI. Εκεί όπου ξεδίπλωσε μία «βεντάλια» κριτικής απέναντι στον συνυποψήφιο του. Αμφισβητώντας ότι ο συνυποψήφιος του μπορεί να εκφράσει ένα ρεύμα ανανέωσης στο ΚΙΝ.ΑΛ ο Γιώργος Παπανδρέου τον εγκάλεσε για «παλαιοκομματική» λογική, όπως και για ασάφεια στο πολιτικό του στίγμα. Επίσης εστίασε στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής υποστηρίζοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης τάσσεται με την θέση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που ζητά την κατάργηση του δικαιώματος «βέτο» για τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης επανέφερε το ζήτημα που έθετε προεκλογικά ο Ανδρέας Λοβέρδος σχετικά με το ότι ο νέος αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛ πρέπει να είναι βουλευτής προκειμένου να είναι παρών στις πολιτικές μάχες που θα δοθούν στο κοινοβούλιο.

Νέα επίθεση Παπανδρέου

Νέα επίθεση κατά του Νίκου Ανδρουλάκη εξεπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου ενόψει του β’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις 6» ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε πως υπάρχει πρόβλημα με την εκπροσώπηση του Κινήματος Αλλαγής και συγκεκριμένα με το ποιος θα αντιπαρατεθεί με τον πρωθυπουργό Κυριακό Μητοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
«Θα συμφωνήσω με τον κ. Λοβέρδο. Με το να εκλέξει κάποιος τον κ. Ανδρουλάκη δεν τον βάζει στην Βουλή. Θα έχουμε κενό στην Βουλή. Θα κάνει πάρτι ο Μητσοτάκης. Είναι ουσιαστικό ζήτημα. Μάχες δεν θα δοθούν. Είναι μείον ότι δεν θα είναι στην Βουλή. Είναι από τα ζητήματα που έθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η τακτική Ανδρουλάκη

Η χθεσινή αποστροφή του Νίκου Ανδρουλάκη σε συνέντευξή του, όπου ανέφερε πως «η νίκη μου θέλω να είναι μια ειρηνική νίκη» δείχνει την ισχυρή πεποίθηση που υπάρχει στο «στρατόπεδό του» για ένα αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής που θα είναι πιο εμφατικό από την επικράτηση στον α’ γύρο. Επίσης δήλωσε πως «δεν με ενδιαφέρει η διχόνοια, με ενδιαφέρει να τιμήσουμε τους 270.000 ανθρώπους, να πάμε ενωτικά, για να φέρουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στις επόμενες βουλευτικές εκλογές».

Η έμμεση πρόσκληση σε Βενιζέλο, Διαμαντοπούλου

Μιλώντας, ωστόσο, στο Mega και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Νίκος Ανδρουλάκης άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο επιστροφής των Ευάγγελου Βενιζέλου και Άννας Διαμαντοπουλου, λέγοντας πως στο κόμμα “έχουν χώρο όσοι έχουν προσφέρει στο παρελθόν και έχουν υψηλό δείκτη κοινωνικής ευαισθησίας και δεν έχουν πληγώσει τον ελληνικό λαό”. Στην ερμηνεία των δημοσιογράφων (Ράνια Τζίμα και Γιάννης Πρετεντέρη) πως αυτή η απάντηση συνιστά κατάφαση, ο ευρωβουλευτής δεν αντέδρασε αφήνοντας να εννοηθεί πως συμφωνεί.

Ο συνδυασμός, όμως, του “σκληρού ροκ” του Γιώργου Παπανδρέου με την πιθανότητα επιστροφής του Ευάγγελου Βενιζέλου συνιστούν εκρηκτικό μείγμα για την επόμενη μέρα. Πως θα αντιδράσει, για παράδειγμα, ο πρώην πρωθυπουργός εάν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά μπει σε τροχιά επιστροφής; Είναι γνωστά τα αισθήματα (…) του κ. Παπανδρέου για τον κ. Βενιζέλο εξ αφορμής όσων συνέβησαν το 2011, ενώ προβλήματα θα μπορούσε να δημιουργήσει κάτι τέτοιο και στους “γεννηματικούς” καθώς η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά ήταν εκείνη που κατηγόρησε εμμέσως για υπονόμευση τον κ. Βενιζέλο και τον απέκλεισε από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας το 2019, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να θέσει εαυτόν εκτός κόμματος και να επιτεθεί στην Φώφη Γεννηματά.

Παρότι άπαντες ομνύουν στην ενότητα το κλίμα βαραίνει και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα παραμείνει ανενεργός μετά την σχεδόν βεβαία ήττα του την προσεχή Κυριακή. Ιδιαίτερα εάν στην εξίσωση μπουν πρόσωπα όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος.