Πολιτική απόφαση υψηλού ρίσκου η χαλάρωση των μέτρων – Αμηχανία και διστακτικότητα στους λοιμωξιολόγους

 Πολιτική απόφαση υψηλού ρίσκου η χαλάρωση των μέτρων – Αμηχανία και διστακτικότητα στους λοιμωξιολόγους

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση από την έναρξη της πανδημίας προαναγγέλλει χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων πριν από την συνεδρίαση των ειδικών. Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν για κλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων και για ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας, που ήδη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Το Μαξίμου επιχειρώντας να αλλάξει το κλίμα και να μειώσει το πολιτικό κόστος επιλέγει να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.

Σωτήρης Ευσταθίου

Με μία κίνηση υψηλού ρίσκου ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κάνει τα πρώτα βήματα για την μερική άρση του lockdown, διαπιστώνοντας με μεγάλη καθυστέρηση πως τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα δεν είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

  • Ωστόσο το χρονικό σημείο που επέλεξε η κυβέρνηση να προχωρήσει στην χαλάρωση των μέτρων ενέχει αρκετούς κινδύνους καθώς γίνεται την στιγμή που η χώρα και κυρίως η Αττική όπως και τα νοσοκομεία βρίσκονται στην χειρότερη κατάσταση από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ημέρα που η χώρα κατέγραφε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων αγγίζοντας τις 3.500, προανήγγειλε στο CNN την μερική άρση του lockdown αφήνοντας εμβρόντητους τους λοιμωξιολόγους που περίμεναν να εξετάσουν τα στοιχεία από τα τεστ προκειμένου σήμερα να κάνουν τις τελικές τους εισηγήσεις. Πρόκειται για μία αλλαγής στάσης από τον πρωθυπουργό καθώς από την πρώτη στιγμή τόνιζε πως την ευθύνη των αποφάσεων έχουν οι ειδικοί.

Αυτή την φορά τα δεδομένα άλλαξαν. Η πίεση που επικρατεί στο Μαξίμου από την κόπωση και τον θυμό της κοινωνίας από τα συνεχή μέτρα σε συνδυασμό με τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία, ανάγκασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε αυτή την παράτολμη ενέργεια. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει υποστεί σημαντικό πολιτικό κόστος από τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της πανδημίας κάτι που σταδιακά αρχίζει να εμφανίζεται και στις δημοσκοπήσεις.

Τι θα ανακοινωθεί

Οι πρώτες κινήσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά είναι χαμηλής επικινδυνότητας καθώς το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής όπως και οι αλλαγές στις μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα δεν θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την κινητικότητα που είναι και το μεγάλο ζητούμενο. Ωστόσο την ερχόμενη εβδομάδα παίρνει σειρά το λιανεμπόριο και ο φόβος που υπάρχει είναι ο συγχρωτισμός που θα δημιουργηθεί στους εμπορικούς δρόμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τελικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων: Μετακίνηση εκτός Δήμου με κωδικό “6”, απαγόρευση στις 9 τα Σαββατοκύριακα

Κοροναϊός : 3.073 νέα κρούσματα και 45 θάνατοι – Νέα “έκρηξη” με 645 διασωληνωμένους

Στον εισαγγελέα ο γιατρός που αποκάλυψε το “Μπέργκαμο” στη Θεσσαλονίκη – Έντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει την πολιτική ευθύνης καθώς όπως υποστήριξε στο Open απέτυχε να αντιμετωπίσει την πανδημία «Τα «έξυπνα μέτρα» αποδείχθηκαν βλακώδη μέτρα. Δηλαδή το να λες στον πολίτη μείνε μέχρι τις 6 τα Σαββατοκύριακα και να τον αναγκάζεις να πηγαίνει στις 5 η ώρα να συνωστίζεται στο σούπερ μάρκετ, δεν έχει καμία απόδοση» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα επανέλαβε πως εστίες υπερμετάδοσης του κοροναϊού αποτελούν μέσα μαζικής μεταφοράς μέσα στα οποία στοιβάζονται οι πολίτες αλλά και οι χώροι εργασίας.

  • «Εγώ θα περίμενα τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλάβει αυτή την πολιτική ευθύνη και να βγει στον ελληνικό λαό και να πει, συμπολίτες μου, αποτύχαμε. Συμπολίτες μου, όλα όσα σας αναγκάσαμε να τηρήσετε δεν έφεραν αποτέλεσμα».

Διστακτικοί οι λοιμωξιολόγοι

Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για την χαλάρωση των μέτρων οι ειδικοί εμφανίστηκαν επιφυλακτική, μάλιστα ανέβαλαν και την έκτακτη συνεδρίαση τους την Τετάρτη προκειμένου να έχουν περισσότερο για να αξιολογήσουν τα δεδομένα. Ωστόσο το Μαξίμου δεν τους άφησε κανένα περιθώριο και η σημερινή συνεδρίαση τους έχει ουσιαστικά τυπικό χαρακτήρα.

  • Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΙ χαρακτήρισε «εκτός θέματος» οποιαδήποτε συζήτηση για το άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων. Τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του lockdown για τουλάχιστον ένα μήνα καθώς σε διαφορετική περίπτωση εκτίμησε πως «θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα».

Τους προβληματισμούς του είχε εκφράσει ο Σωτήρης Τσιόδρας στην σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί παρουσία του πρωθυπουργού ανήμερα της Καθαρής Δευτέρας στο Μαξίμου. Μάλιστα στην σημερινή εισήγηση του ο πρόεδρος της επιτροπής των λοιμωξιολόγους, όπως αναφέρει το «Documento», αναμένεται να ζητήσει περισσότερους και στοχευμένους ελέγχους σε εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς και εργάτες γης που έρχονται κυρίως από τις βαλκανικές χώρες και τη διενέργεια τεστ και από τα φαρμακεία.    

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος:

  • «Η εξίσωση είναι δύσκολη, και θα πω τη γνώμη μου στην επιτροπή. Καλό θα είναι οι γνώμες να μην ακούγονται δημοσίως. Βλέπουμε ότι η πανδημία δυστυχώς επεκτείνεται, δεν σταθεροποιείται. Θα πρέπει να δούμε αν τα μέτρα τηρούνται, η απλή λήψη των μέτρων δε φέρνει αποτέλεσμα».

Σχετικά Άρθρα