Politico: Πρώτο θέμα η υπόθεση των υποκλοπών και οι παραιτήσεις συνεργατών του πρωθυπουργού- Tα “κινεζικά συμφέροντα”

 Politico: Πρώτο θέμα η υπόθεση των υποκλοπών και οι παραιτήσεις συνεργατών του πρωθυπουργού- Tα “κινεζικά συμφέροντα”

Δύο κορυφαία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης παραιτήθηκαν την Παρασκευή εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στην κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα σκάνδαλο κατασκοπείας στο οποίο κυριαρχεί η υποκλοπή τηλεφώνου αρχηγού της αντιπολίτευσης.

Το Politico ανέδειξε ως κεντρικό του θέμα την πολύκροτη και όζουσα υπόθεση που συγκλονίζει το ελληνικό πολιτικό σκηνικό και αναφέρει πως ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης, κορυφαίος συνεργάτης και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραιτήθηκε και ακολούθησε η παραίτηση του αρχηγού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) Παναγιώτη Κοντολέων, αφού κατηγορήθηκε για «ανακριβείς ενέργειες» από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η διπλή παραίτηση ακολούθησε τις αποκαλύψεις για απόπειρα χακαρίσματος του κινητού τηλεφώνου του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη με spyware με το όνομα Predator. Ο Ανδρουλάκης είναι ο αρχηγός του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στο ελληνικό κοινοβούλιο, του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Μητσοτάκης προέρχεται από το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Σε μια περίπλοκη ανατροπή της υπόθεσης, φαίνεται να υπάρχουν δυνητικά δύο ξεχωριστά “χτυπήματα” του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη. Εκτός από το χακάρισμα με το Predator, ορισμένοι αξιωματούχοι λένε ότι είχε επίσης νόμιμα υποκλαπεί από Έλληνες πράκτορες πληροφοριών μετά από αιτήματα ενός συμμαχικού κράτους.

Ο αρχηγός Πληροφοριών Κοντολέων παραδέχτηκε στις 29 Ιουλίου κατά τη διάρκεια μιας κλειστής συνεδρίασης της Βουλής ότι η υπηρεσία του κατασκόπευε τον Έλληνα οικονομικό δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη – παρακολούθηση που αποκαλύφθηκε πρώτη από την Reporters United – μετά από αίτημα από άλλη χώρα, είπαν στο POLITICO αρκετοί βουλευτές που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση. Οι ελληνικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι αργότερα το διέψευσαν.

Ένας άλλος ρεπόρτερ από το Inside Story αποκάλυψε ότι το τηλέφωνό του επίσης σε μεταγενέστερο στάδιο προσβλήθηκε με λογισμικό κατασκοπείας Predator.

Το λογισμικό Predator μπορεί να παρέχει πλήρη πρόσβαση σε οτιδήποτε υπάρχει στο τηλέφωνο που έχει παραβιαστεί — από κρυπτογραφημένα δεδομένα και την κάμερα μέχρι το μικρόφωνο. Τον Ιούνιο, η Reporters United δημοσίευσε μια ιστορία που συνέδεε τον Δημητριάδη με εταιρείες που πουλούσαν το Predator. Απάντησε σε αυτή την ιστορία αρνούμενος τις συνδέσεις και τους ισχυρισμούς που έγιναν.

Ο Ανδρουλάκης ανακάλυψε την απόπειρα υποκλοπής από τον Predator κατά τη διάρκεια επιθεώρησης υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπέβαλε μήνυση στους ανώτατους εισαγγελείς της Ελλάδας.

Κυβερνητικά στελέχη λένε τώρα ότι το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη κατασκοπεύτηκε σε μια νόμιμη διαδικασία υποκλοπής, αλλά το γραφείο Μητσοτάκη λέει ότι ο πρωθυπουργός δεν το γνώριζε και θα το είχε σταματήσει.

Η ΕΥΠ αναφέρεται απευθείας στον Μητσοτάκη, βάσει νομοθεσίας που ψηφίστηκε κατά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης .

Σύμφωνα με δημοσίευμα που επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους, η ΕΥΠ υποκλοπή του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη μετά από αίτημα υπηρεσιών πληροφοριών από δύο ξένες χώρες, λόγω των διασυνδέσεών του με «σκιερά πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό κινεζικών συμφερόντων».

[ Την πληροφορία περί “κινεζικών συμφερόντων” ανέδειξε το parapolitika.gr. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Νέες πληροφορίες έρχονται συνεχώς στο προσκήνιο για την υπόθεση Ανδρουλάκη, η οποία έγινε καταλύτης σημαντικών εξελίξεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα parapolitika.gr όλα ξεκίνησαν όταν η ΕΥΠ πληροφορήθηκε από δύο μυστικές υπηρεσίες ευρωπαϊκών χωρών με τις οποίες έχει διαχρονικό πεδίο συνεργασίας, πως ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε επαφές με αμφιλεγόμενα πρόσωπα που λειτουργούσαν για λογαριασμό κινεζικών παρασκηνιακών συμφερόντων. Έκτοτε πράγματι ξεκίνησε η διαδικασία επισύνδεσης όπως προβλέπεται νομικά και θεσμικά, ωστόσο μόλις ο ευρωβουλευτής κέρδισε τις εκλογές για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αυτομάτως τερματίστηκε.]

Σεραφείμ Κοτρώτσος