Πωλ Κρούγκμαν: Ποιός βάζει εμπάργκο σε ποιόν;- Πόσο πέτυχαν ή όχι οι κυρώσεις στην Ρωσία

 Πωλ Κρούγκμαν: Ποιός βάζει εμπάργκο σε ποιόν;- Πόσο πέτυχαν ή όχι οι κυρώσεις στην Ρωσία

Henry Nicholls/Reuters

Τις προάλλες, ο συνάδελφός μου στο CUNY και στο Stone Center Branko Milanovic πρότεινε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να «συγκρίνει κανείς τον ηπειρωτικό αποκλεισμό του Ναπολέοντα κατά της Μεγάλης Βρετανίας με τις τρέχουσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας». Όπως και έγινε, ήμουν ήδη στο θέμα. Μόλις είχα διαβάσει το « Napoleon: A Life » του Andrew Roberts και σκεφτόμουν τους παραλληλισμούς.

Του Πωλ Κρούγκμαν/ New York Times

Οι παραλληλισμοί δεν είναι, στην πραγματικότητα, πολύ καλοί. Αλλά η παρουσίαση των διαφορών είναι από μόνη της, πιστεύω, μια χρήσιμη άσκηση, και υπάρχουν άλλα ιστορικά παραδείγματα εμπορικών εμπάργκο σε περιόδους πολέμου που έρχονται πιο κοντά σε αυτό που συμβαίνει τώρα.

Έτσι, για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την ιστορία, μια συνοπτική περίληψη: Στις αρχές του 19ου αιώνα, η Βρετανία και η Γαλλία βρίσκονταν σε ένα περίεργο αδιέξοδο — οι Βρετανοί αήττητοι στη θάλασσα, η Γαλλία σχεδόν ασυναγώνιστη στη στεριά. Ο Ναπολέων προσπάθησε να σπάσει αυτό το αδιέξοδο με οικονομικό πόλεμο, κλείνοντας τα λιμάνια της Ευρώπης στο βρετανικό εμπόριο. Αλλά ο αποκλεισμός του είχε διαρροές και οι προσπάθειές του να τις καλύψει τον οδήγησαν σε καταστροφικά στρατιωτικά εγχειρήματα – πρώτα ένα αιματηρό τέλμα στην Ισπανία και μετά μια καταστροφική εισβολή στη Ρωσία.

Τι σχέση έχει αυτό με την τρέχουσα κατάσταση; Οχι πολύ. Ας προχωρήσουμε γρήγορα για το 2022.

Η συμβατική ‘αποψη (σοφία) στις 24 Φεβρουαρίου, νομίζω, ήταν ότι η Ρωσία θα κέρδιζε μια γρήγορη στρατιωτική νίκη στην Ουκρανία, αλλά στη συνέχεια θα αντιμετώπιζε έλλειψη μετρητών καθώς η Δύση έθεσε εμπάργκο στις εξαγωγές της. Αυτό δεν έχει συμβεί.

Από στρατιωτικής πλευράς, η απόπειρα της Ρωσίας για γρήγορη κατάληψη των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας έληξε με τεράστιες απώλειες και μια ταπεινωτική υποχώρηση . Στη συνέχεια, η Ρωσία μεταπήδησε σε μια σκληρή μάχη φθοράς με πυροβολικό στο Ντονμπάς, αλλά κέρδισε μόνο μερικά τετραγωνικά μίλια εδάφους, πάλι με το κόστος των μεγάλων απωλειών. Αυτή η επίθεση λίγο-πολύ σταμάτησε στα μέσα Ιουνίου, και πιο πρόσφατα τα δυτικά όπλα φαίνεται να έχουν ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων προς όφελος της Ουκρανίας, αν και οι πρώτες γραμμές παραμένουν στατικές, τουλάχιστον προς το παρόν.

Από την άλλη πλευρά, οι προσπάθειες της Δύσης να περιορίσουν τις ρωσικές εξαγωγές απέτυχαν. Το ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να βρίσκει το δρόμο του προς τις παγκόσμιες αγορές, και αν μη τι άλλο, η χώρα φαίνεται να είναι γεμάτη μετρητά.

Όμως, ενώ η Ρωσία δεν έχει πρόβλημα να πουλήσει αγαθά, έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα να αγοράσει. Οι κυρώσεις στις εξαγωγές της Ρωσίας έχουν, όπως είπα, αποτυχία, αλλά οι κυρώσεις στις εισαγωγές της —άρνηση πώλησης βασικών αγαθών στη Ρωσία— ήταν πιο επιτυχημένες από ό,τι, εξ όσων γνωρίζω, περίμενε κανείς. Ακόμη και τα έθνη που δεν είναι μέρος του συνασπισμού που επιβάλλει κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, μείωσαν δραστικά τις εξαγωγές τους στη Ρωσία:

Και αυτή η περικοπή των εισαγωγών φαίνεται να πλήττει τη ρωσική οικονομία :

Τίποτα από αυτά δεν θα είχε νόημα στην εποχή του Ναπολέοντα, γιατί τότε το διεθνές εμπόριο ήταν πολύ πιο απλό. Οι κυρώσεις φαίνεται να περιορίζουν τη ρωσική βιομηχανία επειδή τόσο μεγάλο μέρος του σύγχρονου εμπορίου δεν αποτελείται από καταναλωτικά αγαθά αλλά από βιομηχανικές εισροές. Αυτό δεν ίσχυε, για παράδειγμα, το 1810, με κύρια εξαίρεση το βαμβάκι — το οποίο δεν προερχόταν από περιοχές που έλεγχε ο Ναπολέοντας.

Επίσης, το 1810, δεν υπήρχαν πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις. Σήμερα, μια εταιρεία που κατασκευάζει αγαθά στην Κίνα – ακόμα κι αν είναι Κινέζικης ιδιοκτησίας – είναι πιθανώς απρόθυμη να πουλήσει δυνητικά στρατηγικά αγαθά στη Ρωσία από φόβο ότι μπορεί να βρεθεί υπό κυρώσεις σε άλλες, πιο σημαντικές αγορές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Έτσι, οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας φαίνεται να ήταν εκπληκτικά αποτελεσματικές, απλώς όχι με τον τρόπο που περίμεναν όλοι. Τούτου λεχθέντος, δεν υπάρχουν ενδείξεις απ΄ότι γνωρίζω ότι το οικονομικό κόστος των κυρώσεων οδηγεί σε οποιαδήποτε μετριοπάθεια στη ρωσική πολιτική. Αντίθετα, αυτό που κάνουν είναι να περιορίζουν τη στρατιωτική παραγωγή της Ρωσίας, κάτι που αποτελεί πραγματικό πρόβλημα για τον Πούτιν, δεδομένης της συνεχιζόμενης εισροής δυτικών όπλων στην Ουκρανία.

Αλλά περιμένετε, δεν είναι το τέλος της ιστορίας, γιατί υπάρχει άλλο ένα de facto εμπάργκο σε εξέλιξη. Στις αρχές του πολέμου, οι υποστηρικτές της Ουκρανίας παρακάλεσαν τα ευρωπαϊκά έθνη —ιδίως τη Γερμανία— να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο, όμως δεν το έκαναν. Αλλά τώρα η Ρωσία, στην πραγματικότητα, επιβάλλει κυρώσεις στις δικές της εξαγωγές φυσικού αερίου. Δεν είναι μια πολιτική που έχει ανακοινωθεί ρητά, αλλά η Ρωσία μειώνει τις παραδόσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, σαφώς σε μια προσπάθεια να βλάψει την ευρωπαϊκή οικονομία και να αυξήσει την πολιτική πίεση για την Ευρώπη να σταματήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία.

Βρίσκω αυτό το διάγραμμα, το οποίο δείχνει την τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδία — το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς — συναρπαστικό:

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν τον Φεβρουάριο με τη ρωσική εισβολή, αλλά γρήγορα υποχώρησαν σε λίγο-πολύ επίπεδο πριν από την εισβολή. Δεν ξεκίνησαν μια σταθερή άνοδο μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο ότι αυτή η ανοδική ρήξη αντιστοιχεί στο σημείο που ακόμη και οι Ρώσοι συνειδητοποίησαν ότι η επίθεσή τους στο Ντονμπάς δεν επρόκειτο να προκαλέσει μια αποφασιστική ανακάλυψη.

Όλα δείχνουν ότι αυτό ήταν όταν η Ρωσία άρχισε να περιορίζει τις παραδόσεις φυσικού αερίου. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία, όχι η Δύση, είναι τώρα ο παίκτης που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον οικονομικό πόλεμο ως υποκατάστατο της αδυναμίας της να επικρατήσει στο πεδίο της μάχης.

Το πιο κοντινό ιστορικό παράλληλο που μπορώ να βρω είναι το εμπάργκο στις εξαγωγές βαμβακιού που επέβαλε η Συνομοσπονδία στις αρχές του Εμφυλίου Πολέμου, σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τη Βρετανία να παρέμβει στην πλευρά του Νότου. Αυτό το εμπάργκο δεν κράτησε πολύ, αλλά τη στιγμή που καταργήθηκε, ήταν αμφισβητήσιμο: το ναυτικό της Ένωσης ούτως ή άλλως απέκλειε τα λιμάνια του Νότου. Περιττό να πούμε ότι το εμπάργκο δεν λειτούργησε.

Θα λειτουργήσει καλύτερα το τέχνασμα της Ρωσίας; Μακάρι να μπορούσα να είμαι πιο σίγουρος από ό,τι είμαι για την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα, ειδικά δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού και του υψηλού κινδύνου ύφεσης (ο οποίος είναι υψηλότερος εκεί από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες). Από την άλλη πλευρά, τα έθνη που φαίνεται πιο πιθανό να αμφιταλαντευτούν, ειδικά η Γερμανία και η Ιταλία, ούτως ή άλλως υστερούν στις παραδόσεις όπλων τους . Το εμπάργκο αερίου της Ρωσίας είναι απίθανο να αποτρέψει κρίσιμες αποστολές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Πολωνία, μεταξύ άλλων.

Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να βρει κανείς ιστορικά παραδείγματα επιτυχημένου οικονομικού πολέμου, εκτός και αν μετρήσει αποκλεισμούς που ήταν από μόνα τους μια μορφή στρατιωτικής δράσης – όπως η εκστρατεία των υποβρυχίων των ΗΠΑ που κατέστρεψε την οικονομία της Ιαπωνίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο τέλος, ο πόλεμος στην Ουκρανία πιθανότατα θα κριθεί στο πεδίο της μάχης.

Σχετικά Άρθρα