• 21 Ιουνίου, 2021

Ποιοι δεν εμβολιάζονται ή δεν προσέρχονται για τη 2η δόση – Τι λένε στο libre Παπαευαγγέλου, Μαγιορκίνης

 Ποιοι δεν εμβολιάζονται ή δεν προσέρχονται για τη 2η δόση – Τι λένε στο libre Παπαευαγγέλου,  Μαγιορκίνης

Η μείωση στην προσέλευση των πολιτών για τον εμβολιασμό τους που σημειώθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε, δεν έμεινε ασχολίαστη από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος, κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε στις περιοχές όπου παρατηρείται μειωμένη προσέλευση και απόκλιση από το μέσο όρο.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Οι πέντε Περιφερειακές Ενότητες με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη είναι η Φλώρινα, η Ξάνθη, η Φωκίδα, οι Σέρρες και η Δράμα, ενώ κάτω από το μέσο όρο βρίσκονται ακόμα 14 Περιφερειακές Ενότητες από τις συνολικά 74 της χώρας, και συγκεκριμένα οι Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κιλκίς, Εύβοιας, Λάρισας, Λακωνίας, Πιερίας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Έβρου, Λέσβου, Καβάλας και Σάμου.

Στη Σάμο, μάλιστα, το εμβολιαστικό πρόγραμμα διακόπτεται από σήμερα, 5 Ιουνίου, έως τις 9 Ιουνίου, λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος στην τοπική κοινωνία και χαμηλού ρυθμού στα ραντεβού για τον εμβολιασμό. Το θέμα ανέδειξε τις προηγούμενες ημέρες, ο βουλευτής του νησιού Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο οποίος, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρότρυνε τους πολίτες της Σάμου να προσέλθουν για να εμβολιαστούν.

Με αφορμή τα παραπάνω, το libre, κατά τη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ρώτησε την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Γκίκα Μαγιορκίνη, σχετικά με το αν έχει απασχολήσει την επιτροπή η τάση απροθυμίας έχει αρχίσει να διαφαίνεται στη συμπεριφορά των πολιτών και αν υπάρχει σκέψη για πιο συστηματική ενημέρωση στους πολίτες των περιοχών αυτών.

Μαγιορκίνης: Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής

«Καθώς προχωράει ο εμβολιασμός, η συζήτηση που γίνεται νομίζω θα βοηθήσει», απάντησε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Αλλά όπως ειπώθηκε κιόλας στο σχέδιο που ανέφερε ο κύριος Χαρδαλιάς, είναι ότι αυτές οι περιοχές όταν θα δημιουργηθεί θέμα θα υπάρξει και η δυνατότητα για εντατικοποίηση του εμβολιασμού, το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της παρέμβασης.

  • Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι όλοι προσπαθούμε σε όλα τα μήκη και πλάτη να τονίσουμε τα οφέλη του εμβολιασμού. Ο ΕΟΔΥ προσπαθεί και αυτός από τη μεριά του να τονίσει τα οφέλη του εμβολιασμού.

Νομίζω ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση καθώς προχωράει και δουν όλοι ότι ο εμβολιασμός είναι κάτι το οποίο είναι και ασφαλές και προστατεύει τον κόσμο από το να μπαίνει στα Νοσοκομεία».

Παπαευαγγέλου: Δεν προσέρχονται στον εμβολιασμό όσοι έχουν απορίες και αγωνίες

«Η εμπειρία μας από τον ελλιπή εμβολιασμό στα παιδιά, έχει δείξει ότι αυτοί που δεν προσέρχονται ή δε φέρνουν τα παιδιά τους για εμβολιασμό και αντίστοιχα τώρα δεν προσέρχονται, είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν απορίες, έχουν αγωνίες.

Συνεπώς, η συνεχής προσπάθειά μας να ενημερώνουμε τον κόσμο με αγάπη και χωρίς κριτική για την αγωνία τους, θα βοηθήσει. Και νομίζω ότι και οι τοπικές κοινωνίες στις περιοχές αυτές, οι Ιατρικοί Σύλλογοι, θα μπορούσαν να ενημερώσουν τον πληθυσμό, με στόχο να φύγει ο φόβος και να προσέλθουν να εμβολιαστούν».

Ακυρώσεις της 2ης δόσης των εμβολίων από γυναίκες κάτω των 50 ετών

Τέλος, το libre ζήτησε από την κα Παπαευαγγέλου να σχολιάσει την καταγραφή που υπάρχει σχετικά με τις ακυρώσεις της δεύτερης δόσης των εμβολίων κυρίως από γυναίκες κάτω των 50 ετών.

«Ως προς τη δεύτερη δόση, μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι νόσησαν ενδιάμεσα της πρώτης και της δεύτερης και τώρα υπάρχει καινούργια οδηγία να πάει η δεύτερη δόση αργότερα.

Επίσης, κάποιοι με τις νέες οδηγίες είχαν νοσήσει πριν την πρώτη οπότε δεν χρειάζονται τη δεύτερη, υπάρχει και αυτό το κομμάτι που μειώνει τις δεύτερες δόσεις.

Και να πω βέβαια ότι, επειδή μου είπατε για γυναίκες κάτω των 50 ετών, δεν το ξέρω αυτό, δεν έχω αυτό το στοιχείο, αλλά να τονίσω για άλλη μία φορά ότι η πολύ σπάνια παρενέργεια της AstraZeneca αφορά κυρίως την πρώτη δόση.

Δηλαδή, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε μέσα σε αυτή τη βδομάδα το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει και την μεγαλύτερη εμπειρία στο εμβόλιο AstraZeneca, η συχνότητα αυτού του σπάνιου συνδρόμου θρομβοπενίας με σοβαρή θρόμβωση, ενώ είναι 13 στο εκατομμύριο συνολικά στην πρώτη δόση, είναι υποδεκαπλάσιο, δηλαδή 1,3 αν θυμάμαι καλά, στη δεύτερη δόση.

Άρα, η πιθανότητα να έχει παρενέργεια μία γυναίκα η οποία τα πήγε καλά στην πρώτη είναι ελάχιστη και άρα πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους. Γιατί με μία δόσηδεν είναι ότι δεν θα πάρουν το πιστοποιητικό, αυτό μπορεί να μην τους ενδιαφέρει, να μην έχουν σκοπό να ταξιδέψουν, είναι ότι δεν είναι καλά προστατευμένοι με τη μία δόση. Συνεπώς, πρέπει να πάνε για τη δεύτερη δόση τους».