ΠΟΕΔΗΝ: Έκκληση στον υπουργό Υγείας για να αποφευχθούν περιστατικά όπως της Ικαρίας

 ΠΟΕΔΗΝ: Έκκληση στον υπουργό Υγείας για να αποφευχθούν περιστατικά όπως της Ικαρίας

Το απίστευτο περιστατικό της διακομιδής μιας τραυματισμένης γυναίκας σε… καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου στον Εύδηλο της Ικαρίας από γείτονες, 500 μόλις μέτρα από το Κέντρο Υγείας ανέδειξε για άλλη μια φορά την αδυναμία του ΕΚΑΒ και του ΕΣΥ για άμεση παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας στα νησιά μας, σχολιάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σε σημερινή της ανακοίνωση, αναφερόμενη στο συμβάν της Δευτέρας 18 Ιουλίου.

Για την ιστορία, μία κάτοικος της Ικαρίας έπεσε και χτύπησε στην αυλή του σπιτιού της. Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι του νησιού, όταν ζητήθηκε ασθενοφόρο -το μοναδικό του νησιού- ενημερώθηκαν ότι ήταν 1,5 ώρα μακριά από το σημείο.
«Αν κουνάει χέρια και πόδια να τη βάλετε σε ένα αυτοκίνητο και να τη φέρετε», είπαν οι υπεύθυνοι στους γείτονες της γυναίκας που τραυματίστηκε, και αυτό έγινε.

Αποφάσισαν οι γείτονες να βάλουν τη γυναίκα στην καρότσα του αγροτικού οχήματος και να την μεταφέρουν μόνοι τους στον Κέντρο Υγείας.

«Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του Τουρισμού», αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

«Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έχει έδρα στο νοσοκομείο που βρίσκεται στον Άγιο Κήρυκο, στο νότιο τμήμα του νησιού. Ο Εύδηλος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Για να φθάσει το ασθενοφόρο πρέπει να διανύσει την οροσειρά  του νησιού που μεσολαβεί. Χρειάζεται, λοιπόν, 1,5 ώρα να διανύσει την απόσταση μέχρι τον Εύδηλο.

Το Κέντρο Υγείας Ευδήλου έχει μόλις 4 διασώστες, πληρώματα ασθενοφόρου, και ο σταθμός του ΕΚΑΒ στον Άγιο Κήρυκο 8 διασώστες πληρώματα ασθενοφόρων.  Έτσι για όλη την Ικαρία, επιχειρεί ένα ασθενοφόρο τη βάρδια που μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στο νησί. Είναι επιτακτική η ανάγκη πρόσληψης άλλων 8 διασωστών/πληρωμάτων για να  επιχειρούν σε 24ωρη βάση τουλάχιστον 2 ασθενοφόρα στο νησί».

«Πόσα τέτοια περιστατικά πρέπει να συμβούν για να στελεχωθούν με διασώστες και ασθενοφόρα επαρκώς οι σταθμοί του ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας της χώρας;», εκφράζει την απορία του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος και απευθύνει έκκληση στον κ. Πλεύρη:

«Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να στελεχώσει τους σταθμούς του ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας με επαρκή αριθμό διασωστών, στα νησιά και σε όλη τη χώρα για να αφήσουμε πίσω τέτοιες τριτοκοσμικές εικόνες με διακομιδές σε καρότσες φορτηγών.

Να χορηγηθούν τα αντίστοιχα κίνητρα που λαμβάνουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ και  στους διασώστες των Κέντρων Υγείας, αφού κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά», καταλήγει ο κ.Γιαννάκος.

Μανώλης Δράκος