• 28 Ιανουαρίου, 2021

Πνευμονολόγος “Σωτηρία”: Μεγάλη αύξηση νέων εισαγωγών- Έρχονται ακόμα και …οικογένειες- Αποτέλεσμα του συνωστισμού των εορτών

 Πνευμονολόγος “Σωτηρία”: Μεγάλη αύξηση νέων εισαγωγών- Έρχονται ακόμα και …οικογένειες- Αποτέλεσμα του συνωστισμού των εορτών

Κρίσιμες είναι οι δύο ερχόμενες εβδομάδες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, καθώς τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται άνοδος στις εισαγωγές νέων κρουσμάτων στα νοσοκομεία.

Η αύξηση αυτή, όπως όλα δείχνουν αποτυπώνουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τα Χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν, ενώ προς τα τέλη της εβδομάδας που ξεκινά σήμερα, αναμένεται να φανούν οι επιπτώσεις από τις Πρωτοχρονιάτικες συγκεντρώσεις. Μια εβδομάδα αργότερα, θα δούμε και το αποτέλεσμα του συνωστισμού στις εκκλησίες από τα Θεοφάνεια.

Στο μεταξύ όμως χθες, οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οδήγησαν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να βγει βόλτα σε πλατείες, στην παραλία και αλλού, δημιουργώντας άλλη μια ημέρα ορόσημο, που οι επιπτώσεις της θα προστεθούν στα νοσοκομεία 15 ημέρες αργότερα.

Την εικόνα των αυξανόμενων νοσηλειών, όπως εμφανίζονται στο νοσοκομείο «Σωτηρία», μας μεταφέρει ο πνευμονολόγος – επιμελητής Α’, Γιώργος Χειλάς, επισημαίνοντας ότι ακριβώς 15 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, αυξάνονται γρήγορα οι εισαγωγές, οι οποίες μάλιστα αφορούν ολόκληρες οικογένειες. Και τονίζει ακόμη, ότι από καιρό τώρα πια, το υγειονομικό προσωπικό βρίσκεται πέρα από τα όριά του.

Ο κ. Χειλάς τονίζει ότι η απόφαση για συγκεντρώσεις μέχρι 9 ατόμων στη διάρκεια των γιορτών, έφερε μαζί της και την απόλυτη χαλάρωση των μέτρων, ακυρώνοντας οποιοδήποτε lockdown και σημειώνει ότι τα μέτρα από μόνα τους δεν αποτελούν πανάκεια, καθώς είναι απολύτως απαραίτητη και η επιτήρηση για τη σωστή εφαρμογή τους.

Σημειώνει μάλιστα ότι για να μειωθεί σημαντικά η επίπτωση της νόσου, είναι απαραίτητη η εφαρμογή ενός καθολικού lockdown, με απόλυτη τήρηση των μέτρων για 2-3 εβδομάδες, προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα που σήμερα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αφού καταγράφονται κάτι λιγότερο από 1000 νέα περιστατικά την ημέρα. Και στα μέτρα, συμπεριλαμβάνει τη σωστή χρήση μάσκας παντού, σε συνδυασμό με την αποφυγή συναντήσεων και την συνειδητή προστασία του εαυτού μας και των γύρω μας.

Πηγή: liberal.gr