• 13 Ιουνίου, 2021

Πεθαίνοντας στην Ινδία χωρίς οξυγόνο

 Πεθαίνοντας στην Ινδία χωρίς οξυγόνο

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ινδία, όπου ασθενείς με κοροναϊό, πεθαίνουν στα νοσοκομεία λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Τουλάχιστον 11 ασθενείς με COVID-19 πέθαναν τη Δευτέρα το απόγευμα σε νοσοκομείο στη νοτιοανατολική ινδική πολιτεία Andhra Pradesh λόγω έλλειψης οξυγόνου, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη.

Αυτή ήταν μία από τις πολλές τραγωδίες που έχει δει η χώρα της Νότιας Ασίας τις τελευταίες εβδομάδες μετά από διακοπή της παροχής οξυγόνου εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας σε εθνικό επίπεδο.

Ενώ οι οικογένειες και οι φίλοι των νεκρών θρηνούσαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, οργίστηκαν επίσης εναντίον της κυβερνήσης και διοικήσεων των νοσοκομείων λόγω έλλειψης οξυγόνου εν μέσω ενός χάους που προκλήθηκε από την πανδημία.

Την Τετάρτη, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σε 22.992.517 και ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 249.992.

Κόβουν την ανάσα οι εικόνες από την “Μαύρη Δευτέρα” σε Γάζα και Ιερουσαλήμ

Από το δεύτερο κύμα, πολλά περιστατικά είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν σε ινδικά νοσοκομεία λόγω της έλλειψης βασικών ιατρικών προμηθειών, ειδικά οξυγόνου.

Στις 23 Απριλίου, τουλάχιστον 26 ασθενείς με COVID-19 πέθαναν σε νοσοκομείο στο Νέο Δελχί όταν εξαντλήθηκε πλήρως η παροχή οξυγόνου στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Επτά ημέρες αργότερα, έξι ακόμη πέθαναν τη νύχτα λόγω έλλειψης οξυγόνου σε νοσοκομείο στο Γκουρουγκράμ, μια πόλη νοτιοδυτικά του Νέου Δελχί.

“Ήρθαμε στο νοσοκομείο πιστεύοντας ότι οι γιατροί είναι εκεί για να φροντίσουν τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αλλά μας είπαν ότι το οξυγόνο δεν είναι διαθέσιμο”, δήλωσε η Amritha, συνοδός ασθενή. “Ποια ευθύνη φέρει το οξυγόνο και ποιους πρέπει να κατηγορούμε για τους θανάτους που συμβαίνουν απλώς και μόνο επειδή τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις;”

Ανάλογη τραγωδία συνέβη ξανά το απόγευμα της 1ης Μαΐου, καθώς τουλάχιστον 12 άνθρωποι πέθαναν λόγω έλλειψης ιατρικού οξυγόνου στο Νοσοκομείο Batra Hospital & Medical Research στην πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένου του Dr. R K Himthani, επικεφαλής της μονάδας γαστρεντερολογίας του νοσοκομείου.

«Ξεκουραστείτε ειρηνικά Δρ. R K Himthani. Χάσαμε ένα χαρούμενο και χαμογελαστό πρόσωπο σήμερα, όχι εξαιτίας του ιού αλλά λόγω έλλειψης οξυγόνου», έγραψε ο συνάδελφος του Himthani, Dr.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα εμπόδια της παροχής οξυγόνου στην Ινδία βρίσκονται στη μεταφορά και την αποθήκευση.

Ενώ οι περισσότεροι παραγωγοί οξυγόνου βρίσκονται στην ανατολική Ινδία, η αυξανόμενη ζήτηση προέρχεται κυρίως από δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές. Εκτός αυτού, υπάρχει έλλειψη κρυογονικών δεξαμενόπλοιων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη μεταφορά υγρού οξυγόνου σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στους διανομείς. Επίσης, πολλά ινδικά νοσοκομεία δεν διαθέτουν εργοστάσια για την αποθήκευση οξυγόνου.

ΧΑΟΣ

Σε πολλά νοσοκομεία, οι ασθενείς πρέπει να μοιράζονται κρεβάτια ή να ξαπλώνουν στο πάτωμα σε θαλάμους και διαδρόμους. Και υπάρχουν ακόμη περισσότεροι που πρέπει να ξαπλώσουν σε φορεία ή μέσα στα δικά τους οχήματα έξω από νοσοκομεία, να αναπνέουν.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι γιατροί και το παραϊατρικό προσωπικό πρέπει να λάβουν αυστηρότερες αποφάσεις σχετικά με το ποιος από τους ασθενείς πρέπει να πάρει οξυγόνο και ποιος πρέπει να μείνει εκτός.

“Η κατάσταση είναι πραγματικά κακή. Εκπαιδευόμαστε για να σώσουμε τον καθένα χωρίς διάκριση, αλλά στην τρέχουσα πανδημία, όταν τα νοσοκομεία πλημμυρίζουν και οι εγκαταστάσεις είναι σπάνιες, είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε σκληρές αποφάσεις”, δήλωσε ένας γιατρός. “Είναι πολύ δύσκολο, γιατί τελικά είμαστε και οι άνθρωποι”

Καθώς η έλλειψη οξυγόνου πλήττει νοσοκομεία, ζητήθηκε από τους συνοδούς να πάρουν οξυγόνο για τα αγαπημένα τους πρόσωπα μόνοι τους. Ως αποτέλεσμα, οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων πλημμύρισαν αιτήματα από απελπισμένες οικογένειες που κυνηγούσαν κυλίνδρους οξυγόνου.

Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε μια ακμάζουσα μη ρυθμιζόμενη μαύρη αγορά κυλίνδρων και συμπυκνωτών, οι οποίες πωλούνται πολύ πάνω από τις συνήθεις λιανικές τιμές τους.

Σύμφωνα με αναφορές, ένας κύλινδρος οξυγόνου ο οποίος κανονικά θα κόστιζε 82-137 δολάρια ΗΠΑ πωλείται τώρα 10 φορές την τιμή και δεν μπορούν να το αντέξουν πολλοί άνθρωποι. Εξάλλου, η αστυνομία συνέλαβε μερικούς επειδή κατέφυγαν στη μαύρη αγορά.

“Είναι μια χαοτική κατάσταση παντού. Ποιος θα πίστευε ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να μεταφέρουν κύλινδρο οξυγόνου για τα μέλη της οικογένειάς τους που πάσχουν;” είπε ο Ashish Vardhan, ένας εθελοντής που βοηθά τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε κυλίνδρους οξυγόνου και σε νοσοκομειακά κρεβάτια. “Αυτή η τεράστια έλλειψη θα μπορούσε να αποφευχθεί αν η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει τα πράγματα εκ των προτέρων και δεν αγνόησε τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων σχετικά με το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος COVID-19”.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Εθελοντές της κοινότητας των Σιχ έχουν δημιουργήσει πρόχειρες εγκαταστάσεις εντός και γύρω από το Νέο Δελχί για να παρέχουν δωρεάν οξυγόνο σε ασθενείς με COVID-19, καθώς και ένα προσωρινό νοσοκομείο με 250 κρεβάτια.

“Οι άνθρωποι κλαίνε λέγοντας ότι έχουν χάσει τρία μέλη της οικογένειας, το τέταρτο πεθαίνει, παρακαλώ βοηθήστε με το οξυγόνο και ένα κρεβάτι”, δήλωσε ο Manjinder Singh Sirsa, πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Δελχί Gurdwara. “Νομίζω, σε αυτή τη γη, δεν θα είχατε δει ποτέ αυτήν την κατάσταση όπου οι άνθρωποι πεθαίνουν και είμαστε αναγκασμένοι να δώσουμε οξυγόνο ή θαυματουργή βοήθεια.”

“Καθώς τα νοσοκομεία πλημμυρίζουν και οι άνθρωποι απομακρύνονται, έτσι έρχονται σε εμάς ως έσχατη λύση και τους παρέχουμε οξυγόνο εδώ”, δήλωσε ο Jasmeer Singh, εθελοντής Σιχ. “Και εμείς αντιμετωπίζουμε αποθήκες και πρέπει να διαχειριστούμε τα πράγματα με τα περιορισμένα αποθέματά μας.”

Η έλλειψη οξυγόνου έφερε τα κράτη πρόσωπο με πρόσωπο με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την ποσόστωσή τους.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαχαμπάντ στην πολιτεία Uttar Pradesh της βόρειας Ινδίας δήλωσε ότι ο θάνατος των ασθενών COVID-19 λόγω έλλειψης οξυγόνου στις πόλεις του Lucknow και του Meerut είναι εγκληματική πράξη, “όχι λιγότερο από μια γενοκτονία” στα χέρια των αρχών επιφορτισμένο με το καθήκον να διασφαλίσει τη διατήρηση της αλυσίδας παροχής οξυγόνου.

Το Σάββατο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας δημιούργησε μια 12μελή ομάδα εργασίας για να διασφαλίσει ότι το ιατρικό οξυγόνο παραδίδεται σε όλη τη χώρα με απλοποιημένο τρόπο. Η ειδική ομάδα θα αξιολογήσει και θα προτείνει την ανάγκη και τη διανομή οξυγόνου σε ολόκληρη την Ινδία.

Για να αντιμετωπίσει την κρίση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άρχισε επίσης να εισάγει κινητά εργοστάσια και δεξαμενόπλοια παραγωγής οξυγόνου, εκτός από την αγορά φορητών συμπυκνωτών οξυγόνου. Το οξυγόνο μεταφέρεται τώρα σε περιοχές που έχουν πληγεί με ειδικές υπηρεσίες τρένων.