• 31 Οκτωβρίου, 2020

Πέρασε την γραμμή των 12 μιλίων το Oruc Reis!- Ετοιμότητα στο Πεντάγωνο- “Πυρετός” διαβουλεύσεων

 Πέρασε την γραμμή των 12 μιλίων το Oruc Reis!- Ετοιμότητα στο Πεντάγωνο- “Πυρετός” διαβουλεύσεων

Για πρώτη φορά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis “έσπασε” το όριο των 12 ναυτικών μιλίων στο Καστελόριζο. Φαινόταν από το μεσημέρι οι προθέσεις των Τούρκων. Αφού έκανε την παραβίαση το σκάφος άλλαξε πορεία, αλλά είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει καιθα φθάσει ακόμη πιο κοντά στο Καστελόριζο.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο Libre πως οι ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για τακτικές κινήσεις εάν χρειαστεί, θυμίζοντας, ωστόσο, πως με βάση το δίκαιο της θάλασσας επιχειρησιακή παρέμβαση μπορεί να γίνει μόνο εάν παραβιαστεί η κυριαρχία των 6 ναυτικών μιλίων που έχει οριοθετηθεί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ανησυχία καθώς φαίνεται πως ο Ερντογάν κλιμακώνει έτι περαιτέρω τις προκλήσεις του σε όλα τα μέτωπα. Προχώρησε σε δοκιμαστικές βολέ ςμε τους s400, παρά την οργή των ΗΠΑ, εγκαθιστά τον εκλεκτό του Ερσίν Τατάρ στα Κατεχόμενα (με αδιευκρίνιστο τρόπο…) και προχωρά σε νέα πρόκληση με το ερευνητικό σκάφος σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο.

Πηγή: militaire.gr