• 11 Μαΐου, 2021

La Stampa: Η Ε.Ε. δεν θα ανανεώσει τα συμβόλαια με AstraZeneca και Johnson&Johnson

 La Stampa: Η Ε.Ε. δεν θα ανανεώσει τα συμβόλαια με AstraZeneca και Johnson&Johnson

Μεγάλα ερωτηματικά ως προς τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εμβολιασμό προκαλεί δημοσίευμα της εφημερίδας La Stampa.

Επικαλούμενη πηγή του ιταλικού υπουργείο Υγείας, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην ανανεώσει τα συμβόλαια εμβολίων το επόμενο έτος με εταιρείες όπως η βρετανo-σουηδική AstraZeneca και η αμερικανική Johnson & Johnson.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συμφωνία με ηγέτες πολλών χωρών (της ΕΕ), αποφάσισε ότι τα συμβόλαια με τις εταιρείες που παράγουν εμβόλια ιογενούς φορέα, τα οποία ισχύουν για το τρέχον έτος, δεν θα ανανεωθούν μετά τη λήξη τους», αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σημειωτέον ότι στην ίδια τεχνολογία RNA βασίζεται και η παρασκευή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Αρνητική εξέλιξη: Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι Βρυξέλλες θα προτιμούσαν να επικεντρωθούν στα εμβόλια τεχνολογίας mRNA, όπως είναι για παράδειγμα αυτά των Pfizer/BioNTech και της Moderna.

Σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμου αξιωματούχου της ΕΕ στο Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από χθες διευκρινήσεις από την Johnson & Johnson για την «εντελώς απροσδόκητη» ανακοίνωση της εταιρείας για καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων της στην Ε.Ε, μετά την καταγραφή έξι σοβαρών περιπτώσεων θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του, στις ΗΠΑ, και την αναστολή της χρήσης του από τις αρμόδιες αμερικανικές υγειονομικές αρχές.