• 24 Νοεμβρίου, 2020

Σενάρια παράτασης lockdown πέραν των τριών εβδομάδων – Όλα ανοιχτά, κρίνεται το επόμενο δεκαήμερο

 Σενάρια παράτασης lockdown πέραν των τριών εβδομάδων – Όλα ανοιχτά, κρίνεται το επόμενο δεκαήμερο

Από αύριο Σάββατο μπαίνουμε και πάλι ως χώρα σε γενική καραντίνα, παρά τις περί του αντιθέτου επιβεβαιώσεις της κυβέρνησης, ενώ ήδη αποτελεί ερωτηματικό εάν πράγματι θα κρατήσει τρεις εβδομάδες ή θα χρειαστεί παράτασή του, η οποία θα βάλει ενδεχομένως σε κίνδυνο και την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Όλα θα κριθούν μέσα στις επόμενες 10 μέρες περίπου, καθώς έως εκείνη τη στιγμή η κατάσταση με τα νέα κρούσματα, τους θανάτους και τις εισαγωγές στις ΜΕΘ αναμένεται δραματική.

Αν, όμως, αρχίσει πράγματι στους δείκτες από εκείνη τη στιγμή να μετράται θετικά η επίπτωση του lockdown και τουλάχιστον τα κρούσματα θα υποχωρήσουν στο επίπεδο των 300-400 ημερησίως, τότε πράγματι η «έξοδος» από το lockdown στα τέλη του μήνα μπορεί να είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο.

Σε διαφορετική περίπτωση, η παράταση των περιορισμών είναι μονόδρομος για να μη δοκιμαστεί το σύστημα υγείας. Διευκρινίζεται πάντως ότι ακόμη και στο θετικό σενάριο η άρση του lockdown δεν θα είναι οριζόντια, αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά.

Διευκρινίζεται, εξάλλου, πως σε ό,τι αφορά το lockdown ισχύει κανονικά η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μετά τις 9 το βράδυ οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο για λόγους υγείας ή εργασίας και όχι για οποιοδήποτε άλλο από τους λόγους για τους οποίους θα στέλνουμε SMS στο 13033 (φαρμακείο, τράπεζα, δημόσια υπηρεσία, άθληση κτλ.).

Μητσοτάκης: Γιατί πάμε σε lockdown

Έχοντας στο πλευρό του τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε χθες να εξηγήσει επαρκώς του λόγους για τους οποίους πήρε την απόφαση για το lockdown. Ύψωσε, μάλιστα, ασπίδα προστασίας στους επιστήμονες και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων που του εισηγήθηκε το έσχατο αυτό μέτρο ύστερα από την «ανεξήγητη» έκρηξη των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, όπως τη χαρακτήρισαν και οι δύο.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε εν τέλει το lockdown, καθώς ο κορεσμός του συστήματος υγείας και η κάλυψη των θέσεων ΜΕΘ θα ήταν χωρίς το lockdown θέμα λίγων μόλις 24ωρων, οδηγώντας σε ακραίες καταστάσεις όπως η διαλογή ασθενών.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε, εξάλλου, λάθη του ιδίου και της κυβέρνησης, εντοπίζοντας το κυριότερο στον εφησυχασμό που παρατηρήθηκε, όπως είπε, μετά το τέλος του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, θα υπορασπιστεί τις πολιτικές της κυβέρνησης καθώς ακύρωσε την προγραμματισμένη αρχικά για σήμερα «Ώρα του Πρωθυπουργού» και τη μονομαχία του με τον Αλέξη Τσίπρα και τη μετέτρεψε σε ενημέρωση της Βουλής με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού της – ατύπως, δηλαδή, σε μια συζήτηση συνολικά σε επίπεδο αρχηγών και με αποκλειστικό θέμα την πανδημία.