Παρασκήνιο: Τι ειπώθηκε τελικά μεταξύ Τσίπρα Τσακαλώτου μετά την…. “έκρηξη” Σκουρλέτη

 Παρασκήνιο: Τι ειπώθηκε τελικά μεταξύ Τσίπρα Τσακαλώτου μετά την…. “έκρηξη” Σκουρλέτη

Η διαφωνία προέκυψε κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών για τις αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος. Ενώ το κείμενο θέσεων ψηφίστηκε ομόφωνα, η «Ομπρέλα» κατέθεσε τροπολογίες που βρίσκονταν σε άλλη κατεύθυνση από τις προτάσεις που διατύπωσε η Επιτροπή Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Γιάννη Δραγασάκη, ένα πρόσωπο που -όπως σημειώνει έμπειρο στέλεχος στο documentonews.gr- επιλέχθηκε για να δώσει σήμα ενότητας και σύμπλευσης.

Οι ψηφοφορίες θα διεξάγονταν διά ανάτασης των χεριών. Ωστόσο, μία εξέλιξη ανέτρεψε το σκηνικό. Αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου του κόμματος παρατηρήθηκε μαζική φυγή συνέδρων -κυρίως- από την περιφέρεια. Έτσι, το σώμα των συνέδρων τροποποιήθηκε αισθητά, κάτι που δεν επέτρεπε τη συνέχιση της διαδικασίας υπό αυτές τις συνθήκες.

Λάδι στη φωτιά έριξε η παρέμβαση του Πάνου Σκουρλέτη. Ο πρώην γραμματέας του κόμματος και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έκρινε σκόπιμο να πολλαπλασιάσει την ένταση που προκλήθηκε, ανακοινώνοντας την αποχή της «Ομπρέλας» από τις ψηφοφορίες.

«Αυτή η διαδικασία δεν είναι αποδεκτή και δεν θα συμμετάσχουνε οι σύντροφοι οι οποίοι δεν τους δίνουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις διαδικασίες του σώματος» είπε από το βήμα, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στο ακροατήριο.

Καθοριστική για την αποσυμπίεση της κατάστασης ήταν η στιχομυθία που είχαν οι Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Δύο αυτήκοοι μάρτυρες διαψεύδουν κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα φίλα προσκείμενων στη ΝΔ Μέσων, τα οποία μιλούν για ανταλλαγή βαριών εκφράσεων. «Οι δυο τους συνομίλησαν σε καλό πνεύμα, με τον Ευκλείδη να προσεγγίζει τον Αλέξη για να ¨μαλακώσει¨ την κατάσταση» συνηγορούν.

Μάλιστα, ο ένας εξ αυτών ερμηνεύει την συμπεριφορά του πρώην υπουργού Οικονομικών ως αντιστάθμισμα της εκρηκτικής αντίδρασης του Πάνου Σκουρλέτη.

«Η στάση του Πάνου έχει να κάνει εν πολλοίς με τον χαρακτήρα του. Δεν θεωρώ τυχαίο πως ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης δεν παρενέβησαν. Ο Ευκλείδης συνομίλησε με τον πρόεδρο για να πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί λύση» υποστηρίζει ο γηραιότερος από τους δύο.

Σύμφωνα με τις περιγραφές, διαλλακτική στάση τήρησε και ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος φέρεται να απάντησε στον Ευκλ. Τσακαλώτο πως δεν υπάρχει λόγος να εκτροχιαστεί η κατάσταση για αυτό το διαδικαστικό θέμα.

«Ο πρόεδρος εξήγησε στον Ευκλείδη ότι δεν πρόκειται για ζήτημα που αξίζει να προκληθούν προστριβές. Αμέσως μετά, προχώρησε στην παρέμβαση που έλυσε το πρόβλημα, με τους σύνεδρους που ψήφισαν για τον τρόπο εκλογής προέδρου και Κ.Ε. να καλούνται να τοποθετηθούν για τις αλλαγές στο καταστατικό», ήταν η καταληκτική τους αναφορά.

Παναγιώτης Δρίβας