• 26 Ιουλίου, 2021

Παρασκήνιο: Πού συμφώνησαν Τσίπρας – Τσιόδρας, γιατί ενοχλήθηκε το Μέγαρο Μαξίμου

 Παρασκήνιο: Πού συμφώνησαν Τσίπρας – Τσιόδρας, γιατί ενοχλήθηκε το Μέγαρο Μαξίμου

Έναν Αύγουστο φωτιά για την πορεία της πανδημίας  περιέγραψε στον Αλέξη Τσίπρα ο Επικεφαλής της Επιτροπής των Επιστημόνων Σωτήρης Τσιόδρας στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Ήταν η πρώτη φορά που συναντήθηκαν οι δυο τους από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης και αυτό συνέπεσε ίσως και με την πιο καθοριστική στιγμή για το ξεπέρασμά της .

Του Σωτήρη Μπολάκη

Σε αυτό το ραντεβού Τσίπρας και Τσιόδρας παρουσία της κας Λινού, η οποία είναι η δεύτερη φορά που συναντάται με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμφώνησαν ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών είναι μονόδρομος.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσιόδρας φαίνεται να εξέφρασε και εκείνος τις αντιρρήσεις του στην επιλογή των εξαναγκασμών που επιλέγει η κυβέρνηση αντί να επιστρατεύεται σε αυτή τη φάση που οι  εμβολιασμοί έχουν μείνει πολύ πίσω η πειθώ και η γνώμη των ειδικών της επιτροπής.

Τσίπρας και Τσιόδρας φαίνεται ότι βρίσκονται στο ίδιο μήκος και για το ζήτημα των προνομίων με τα οποία επέλεξε να δελεάσει τους νέους ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να τους οδηγήσει στα εμβολιαστικά κέντρα με με αντίτιμο ένα voucher 150€ για «ελεύθερες» διακοπές, κρίνοντας σύμφωνα με πληροφορίες ότι αυτός ο τρόπος προσέγγισης του προβλήματος είναι ο πλέον ακατάλληλος.

  • Ο παραγκωνισμός της Επιτροπής είναι πλέον ορατός και καθίσταται διακριτός και από τους ίδιους τους επιστήμονες με την παρατεταμένη απουσία του ίδιου του επικεφαλής της να είναι η πλέον δηλωτική της δυσαρέσκειας του κ. Τσιόδρα.

Το ότι δεν εισακούονται οι εισηγήσεις της Επιτροπής φαίνεται ότι αποτέλεσε αντικείμενο της 2ωρης συνάντησης του κ. Τσιόδρα με τον Αλέξη Τσίπρα και την κα Λινού.

Το γεγονός μάλιστα ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος έσπευσε να σχολιάσει αυτή τη συνάντηση ήταν δηλωτικό της ενόχλησης του Μεγάρου Μαξίμου για την προσέγγιση του κ. Τσιόδρα από τον Αλέξη Τσίπρα. Η κα Πελώνη δεν άφησε ασχολίαστη αυτή τη συνάντηση σημειώνοντας ότι «το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για την επιστήμη και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ίσως να έπειθε κάποιους, αν δεν είχε αργήσει ενάμιση χρόνο, στη διάρκεια του οποίου τα στελέχη και τα τρολς του ΣΥΡΙΖΑ τον λοιδορούσαν».

Από την Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν διαρκώς στην κυβέρνηση την ευθύνη της απέναντι σε κάθε είδους ανορθολογισμό που εκδηλώνεται ακριβώς γιατί ήταν εκείνη που εργαλειοποίησε τους επιστήμονες και επέβαλε τα θέλω της στην επιτροπή στην αγονία της να αποκομίζει οφέλη ανάλογα με τη συγκυρία.

«Η κα Πελώνη να ρωτήσει τον κ. Μητσοτάκη ποια ήταν η τελευταία εισήγησή της που εισακούστηκε και δεν της επιβλήθηκαν πολιτικές αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε δυστυχώς πάλι μπροστά μας» ήταν η απάντηση του Νάσου Ηλιόπουλου.

Λόγο στην επιστήμη

Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού είναι αυτό που έχει χτυπήσει πολλά καμπανάκια στην κυβέρνηση αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις. Με το τείχος ανοσίας μόλις στο 45% στην καρδιά του καλοκαιρού και με τους εμβολιασμούς να κινούνται με πολύ βραδείς ρυθμούς η οικονομία, η κοινωνική ζωή αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις παραμένουν στην ιδιότυπη ομηρία της πανδημίας με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Η ανάγκη επιστράτευσης της επιστημονικής τεκμηρίωσης δεν είναι ευχολόγιο και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συντάχθηκε με την κυβέρνηση για να ακολουθήσει μια πιο κοσμική στάση στο θέμα των δεισιδαιμονιών και των ανορθολογικών δεήσεων ιερέων στο μεταφυσικό για να ξεπεραστεί η πανδημία.

Η παρουσία του κ. Τσιόδρα στη συνεδρίασης της Διαρκούς Ιερά Συνόδου δεν ήταν για το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα παρά η απόδειξη της ανάγκης να μιλήσουν ξανά οι επιστήμονες μπροστά στα αδιέξοδα των προσωπικών επιλογών και των παλινωδιών του Πρωθυπουργού.

Ομολογία αποτυχίας

Μετά τη μαραθώνια συζήτηση με την κα Λινού και τον κ. Τσίοδρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψε την ανησυχία του καθώς όπως είπε διαπιστώνει «ότι οι παλινωδίες αυτές απειλούν να οδηγήσουν στη διάρρηξη της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ελληνική κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα».

Πρόκειται για την ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης επισήμανε ο κ. Τσίπρας όταν αμέσως μετά τη συνάντηση κατέληξε στο συμπέρασμα απευθυνόμενος στους πολίτες ότι απειλές και διχασμοί από την κυβέρνηση και διάρρηξη της εμπιστοσύνης των πολιτών στην επιστημονική κοινότητα είναι το κοκτέιλ της αποτυχίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

  • «Η κοινωνική ένταση, ο κοινωνικός αυτοματισμός και η διχόνοια είναι κίνδυνοι που οφείλουμε να αποτρέψουμε» ανέφερε στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ρίχνοντας τους τόνους απέναντι στο Πρωθυπουργό θέλησε να εμφανιστεί περισσότερο ενωτικός παρά διχαστικός.

Το γεγονός πάντως ότι ο κ.Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να πάρουν στα χέρια τους την υγεία και τη ζωή τους και να αγνοήσουν τον κ. Μητσοτάκη δείχνει ότι ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στη στρατηγική της φθοράς του αντιπάλου του σε όλα τα επίπεδα.