• 28 Ιανουαρίου, 2022

Παρασκήνιο: Όσα έγιναν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Οι απαντήσεις Τσίπρα σε Φίλη και Ομπρέλα για τη ριζοσπαστική αριστερά

 Παρασκήνιο: Όσα έγιναν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Οι απαντήσεις Τσίπρα σε Φίλη και Ομπρέλα για τη ριζοσπαστική αριστερά

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στις εξελίξεις στην κεντροαριστερά και την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος μερίδας των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης για το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να απαντήσει ορθά κοφτά στους 53 και την Ομπρέλα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την ταυτότητα του κόμματος για την κυριαρχία στην κεντροαριστερά και την επικράτηση στις εκλογές έναντι της Δεξιάς.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η συζήτηση στην ΚΟ η οποία διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης κράτησε πάνω από πέντε ώρες. Πήραν πολλοί Βουλευτές το λόγο, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε φροντίσει από την αρχή να οριοθετήσει τη συζήτηση τόσο εντός του κόμματος όσο όμως και σε συνάρτηση με την πολιτική αντιπαράθεση που θα ανοίξει στην ολομέλεια μεταξύ κομμάτων και κυβέρνησης.

«Η μάχη του Προϋπολογισμού δεν αφορά μονάχα στην οικονομία. Άρα πρέπει να δούμε αυτή την αντιπαράθεση ως μια συνολική κοινοβουλευτική μάχη σύγκρουσης με την εφαρμοζόμενη πολιτική Μητσοτάκη».

Προς Φίλη και Ομπρέλα

Ο Νίκος Φίλης στον απόηχο και του φάλτσου στο podcast της εφημερίδας “Καθημερινή” όπου χρέωσε  ουσιαστικά στο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευση με θανάτους βγήκε σύμφωνα με πληροφορίες επιθετικά τόσο αυτός όσο και τα άλλα στελέχη της Ομπρέλας και των 53 σε σχέση με το μείζον ζήτημα που θα απασχολήσει το κόμμα στο δρόμο προς το συνέδριο και που δεν είναι άλλο από την ταυτότητα του κόμματος.

«Πρέπει να γίνουμε πάλι ριζοσπαστική αριστερά για να κερδίσουμε τη Δεξιά» φαίνεται να είπε ο κ Φίλης στην τοποθέτησή του συντηρώντας και την κόντρα του με την προεδρική πτέρυγα.

  • Αυτή τη φορά όμως ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να σηκώσει το γάντι και να απαντήσει. «Μόνο αν αγκαλιάσουμε τον προοδευτικό κόσμο μπορούμε να νικήσουμε  τη Δεξιά». Και η θέση αυτή του κ. Τσίπρα μόνο αποκομμένη δεν είναι από το συνολικό πολιτικό περιβάλλον και ιδιαίτερα με το κλίμα που διαμορφώνει η εκλογή Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ.

Η συζήτηση μάλιστα για την ταυτότητα και την κομματική λειτουργία του κόμματος αναμένεται να αναθερμανθεί ακόμη περισσότερο στη δημόσια συζήτηση και να εργαλειοποιηθεί από την πλευρά τα αντίπαλα στρατόπεδα, όταν θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται και η μετεξέλιξη του ΚΙΝΑΛ σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ και θα αφορά στη διάρθρωση του κομματικού μηχανισμού και οργάνωσης στην οποία θα προχωρήσει ο κ. Ανδρουλάκης.

Ήδη ο κ. Μητσοτάκης έχει εξαπολύσει βέλη κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δεν ανοίγει το κόμμα του σε μια αμεσοδημοκρατική εκλογή αρχηγού από τους πολίτες. Για την ώρα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυρίαρχη η άποψη ότι τέτοιου είδους εκλογικές διαδικασίες είναι βαθιά απολίτικες.  

Στο ύψος των περιστάσεων

Το μήνυμα του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΟ ήταν ηχηρό καθώς συνοδεύτηκε και από αυστηρές συστάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις μέσα στο κόμμα για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται στο δημόσιο λόγο τους στελέχη και Βουλευτές και που σε τελευταία ανάλυση βλάπτουν σοβαρά την εικόνα του κόμματος .

  • «Να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων» είπε στη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας απευθύνοντας αυστηρή σύσταση σε όλους να μελετήσουν καλά τις ομιλίες τους για να έχει το κόμμα μια συγκροτημένη παρουσία στη μάχη της Βουλής. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε άπαντες «να είναι πιο προσεκτικοί και στις δημόσιες παρεμβάσεις τους».

Το φαινόμενο Φίλη δεν είναι το μόνο ωστόσο. Η παρέμβαση Τσίπρα ήρθε να προστεθεί στις παρατηρήσεις πολλών μελών της Ομπρέλας οι οποίοι έσπευσαν να συμπαρασταθούν στον Ανδρέα Ξανθό κάνοντας λόγο για «ανθρωποφαγία στα social media»,  που σημειώθηκε στο πρόσωπό του με αφορμή την αρχική τοποθέτησή του μετά τις καταγγελίες Γιαννακού για τις vip ΜΕΘ.

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και αφού κάλεσε τους βουλευτές να προκαλούν «τρικυμία στο ποτήρι», όταν στην ουσία των ζητημάτων που ανακύπτουν η θέση όλων είναι κοινή. Αυτή η εικόνα όπως είπε «αδικεί το κόμμα» και εργαλειοποιείται από τη ΝΔ για να πλήξει το ΣΥΡΙΖΑ.

  • Ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά με τη φράση του για την τρικυμία στο ποτήρι που χρησιμοποίησε για την περίπτωση του τομεάρχη Υγείας του κόμματος κράτησε διαφορετική στάση από αυτή απέναντι στον Νίκο Φίλη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ξεκαθάρισε μάλιστα ότι παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε αυτό που καταγράφηκε στο τέλος της ημέρας είναι ότι «δεν υπάρχουν διαφορετικές γραμμές για τα θέματα της υγείας» και ότι τη θέση του κόμματος «την εκφράζει και ο αρμόδιος τομεάρχης».