• 23 Απριλίου, 2021

Παρασκήνιο: Ο Λιβάνιος επικεφαλής του επικοινωνιακού συντονισμού στο Μαξίμου – Επαναφορά Σκέρτσου, δυσαρέσκεια Πελώνη

 Παρασκήνιο: Ο Λιβάνιος επικεφαλής του επικοινωνιακού συντονισμού στο Μαξίμου – Επαναφορά Σκέρτσου,  δυσαρέσκεια Πελώνη

Τα συνεχή επικοινωνιακά λάθη που εξέθεσαν την κυβέρνηση, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, προκάλεσαν εκνευρισμό και ανακατάξεις στο Μαξίμου. Βλέποντας το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι στενοί του συνεργάτες με κυρίαρχο θέμα την καλύτερη λειτουργία της επικοινωνιακής διαχείρισης των ζητημάτων που απασχολούν την επικαιρότητα.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και επίσημα πως το επικοινωνιακό συντονισμό αναλαμβάνει ο Θόδωρος Λιβάνιος. Άλλωστε αυτός ήταν ένας από τους ρόλους που θα αναλάμβανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, από την στιγμή που εγκαταστάθηκε στο Μαξίμου ενώ έχει την αρμοδιότητα για την δημόσια τηλεόραση και τους ιδιωτικούς σταθμούς.

  • Αν και τυπικά υπάγεται στον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο Θόδωρος Λιβάνιος είναι κοντά στον πιο στενό και εξ απορρήτων συνεργάτη του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, τον οποίο ενημερώνει συνεχώς για όλα τα θέματα που προκύπτουν, προτείνοντας τρόπους αντιμετώπισης τους. Η σημαντική εμπειρία που διαθέτει στην ανάλυση εκλογικών αποτελεσμάτων τον έφεραν ακόμη πιο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο γνωρίζονται από την στενή συνεργασία που είχαν το 2014 στον υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Παράλληλα επανήλθε στο προσκήνιο, μετά από αρκετό καιρό απουσίας, ο Άκης Σκέρτσος στον οποίο ανατέθηκε να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων την στιγμή που η χώρα πλήττεται από την  πανδημία. Πήρε πάνω του την επικοινωνιακή διαχείριση των δωρεάν  self test και ήρθε σε ανοιχτή σύγκρουση με τους φαρμακοποιούς.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ήταν ένα από τα «φαβορί» για την αντικατάσταση του Στέλιου Πέτσα, ωστόσο μια ανάρτηση του για την υπόθεση Τοπαλούδη με την οποία ασκούσε κριτική για την αγόρευση της εισαγγελέως, προκάλεσε την έντονη δυσφορία στο Μαξίμου «καίγοντας» την υποψηφιότητα του για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ο «μικρός στρατηγός» όπως τον αποκαλούν μεταξύ σοβαρού και αστείου κυβερνητικά στελέχη, έχει καταφέρει με τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού.

Οι παραπάνω κινήσεις περιορίζουν στο ελάχιστο τις αρμοδιότητες της Αριστοτελίας Πελώνη με το ρόλο της να είναι λιγότερο ουσιαστικός. Στο Μαξίμου επισήμως στηρίζουν την κυβερνητική εκπρόσωπο αλλά με τις κινήσεις που έχουν γίνει δείχνουν να μην την πιστεύουν για την συγκεκριμένη θέση.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως ενώ ο Χρήστος Ταραντίλης έχει αποχωρήσει εδώ και περίπου ένα μήνα η Αριστοτελία Πελώνη δεν έχει ορκιστεί υφυπουργός, όπως συνηθίζεται, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει προκαλέσει σύμφωνα με πληροφορίες, δυσαρέσκεια στην κυβερνητική εκπρόσωπο, η οποία δεν κρύβει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που έχει με κυβερνητικά στελέχη.   

Σύμφωνα με πληροφορίες η ορκωμοσία της Αριστοτελίας Πελώνη, εκτός απροόπτου δεν θα αργήσει να γίνει. Στο Μαξίμου αν και δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την παρουσία της στις ενημερώσεις των πολιτικών συντακτών, δεν επιθυμούν να ρισκάρουν την δεδομένη χρονική στιγμή κάνοντας πειραματισμούς όπως συνέβη με την περίπτωση Ταραντίλη.

  • Εκείνο που αναζητούν επί του παρόντος είναι ένα πρόσωπο το οποίο θα αναπληρώνει την κυβερνητική εκπρόσωπο, το οποίο πιθανότατα θα προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής.

Αναβαθμισμένες είναι και οι μετοχές του Γιάννη Βλαστάρη που εκτός από γραφολόγος του πρωθυπουργού είναι ένα εκ των στενών συνομιλητών του Κυριάκου Μητσοτάκη που δείχνει να τον εμπιστεύεται απόλυτα. Ο πρώην διευθυντής της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας είχε αποστασιοποιηθεί για ένα διάστημα μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Μητρόπουλου, ωστόσο την συνέχεια επανάκαμψε.

  • «Όταν εμπιστεύεσαι σε κάποιον να γράφει τις ομιλίες σου, σημαίνει πως του εμπιστεύεσαι το πιο σημαντικό όλων: την πολιτική σου καριέρα. Συνεπώς δεν μου κάνει εντύπωση η πληροφορία πως ο Κυρ. Μητσοτάκης, πλην των λόγων του, σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα εμπιστεύεται πλήρως την κρίση του Γιάννη Βλαστάρη. Και είναι ο τελευταίος που ρωτάει πριν πάρει μια κρίσιμη απόφαση» έγραφε πρόσφατα η Καθημερινή επιβεβαιώνοντας το άριστο κλίμα μεταξύ των δύο αντρών.

Αξίζει να σημειωθεί πως κανένα από τα πρόσωπα που προαναφέραμε – εκτός του Γρηγόρη Δημητριάδη – δεν προέρχονται από τη ΝΔ γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα «γαλάζια» στελέχη που βλέπουν στην επικοινωνιακή πολιτική να κυριαρχούν πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ και τον χώρο της κεντροαριστεράς. Από την πλευρά υπάρχουν και βουλευτές που στηρίζουν τις συγκεκριμένες κινήσεις του πρωθυπουργού σημειώνοντας πως με αυτό τον τρόπο διευρύνεται η εκλογική βάση του κόμματος.