• 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Παρασκήνιο: Κρυφές δημοσκοπήσεις διαμορφώνουν μέτωπα και… συμμαχίες – Ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά

 Παρασκήνιο: Κρυφές δημοσκοπήσεις διαμορφώνουν μέτωπα και… συμμαχίες – Ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά

Εκνευρισμό και φόβο για την οριστική όπως όλα δείχνουν απώλεια της νέας γενιάς διαβάζουν στην Κουμουνδούρου πίσω από τις εξαγγελίες και τα επικοινωνιακά τρικ του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Στην τελική ευθεία πριν την επάνοδό του στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας διαμορφώνει με συνεργάτες και στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ το κεντρικό πολιτικό στίγμα που θα αφήσει το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Tου Σωτήρη Μπολάκη

Μέχρι το μεσημέρι θα έχει συνεδριάσει σήμερα κατά πάσα πιθανότητα το Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας με όλους τους τομεάρχες, τα στελέχη πρώτης γραμμής και τους συμβούλους του θεμελιώνει το κεντρικό πολιτικό του αφήγημα για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

  • Το στίγμα πρέπει να είναι καθαρό σημειώνουν  στελέχη με εμπειρία, όπως άλλωστε έχει καταφέρει τις τελευταίες ειδικά ημέρες να επικοινωνήσει στους πολίτες και τους ψηφοφόρους του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με σαφή επικοινωνιακή στόχευση. Στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα επιμένουν ότι το σύνολο της παρουσίας του στο Βελίδειο θα πρέπει με λιτό αλλά απολύτως ξεκάθαρο τρόπο να συμπυκνώνει μια δέσμη από συγκεκριμένες και απόλυτα κατανοητές προτάσεις για την οικονομία, την ακρίβεια και τις εκλογές.

Το μήνυμα πρέπει να είναι καθαρό και ηχηρό σε όλους, εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Το πεδίο της αντιπαράθεσης όμως το οποίο επιλέγει τώρα ο κ. Τσίπρας είναι αυτό της καθημερινότητας και της πραγματικής ζωής.

Απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες με την ακρίβεια να καλπάζει και την ανεργία σε τροχιά ανόδου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην εβδομάδα όπως όλα δείχνουν θα έχει έτοιμη την λίστα με τις ηχηρές διαψεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Έτσι δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να παρουσιάσει μια σειρά από μύθους τους οποίους χτίζει το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη γύρω από τις πολιτικές και τα μέτρα που λαμβάνονται από τη κυβέρνηση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οι δημοσκοπήσεις  

Στη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού συνεργάτες του κ. Τσίπρα παρατηρούν έκδηλο εκνευρισμό στο πρωθυπουργό αλλά ταυτόχρονα και φόβο για την απώλεια της νεότερης γενιάς ψηφοφόρων.

Οι μετρήσεις που φτάνουν στη Κουμουνδούρου παρουσιάζουν έναν εκ διαμέτρου αντίθετο κλίμα από αυτόν των δημοσιοποιημένων δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η διαφορά σύμφωνα με τις μετρήσεις αυτές έχει μειωθεί αισθητά με το ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται να αυξάνει οριακά τα ποσοστά του κατά 2 και σε κάποιες άλλες στις 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Πτώση αν και όχι η αναμενόμενη σε σχέση με τις εξελίξεις του τελευταίου μήνα καταγράφεται για το κυβερνητικό στρατόπεδο. Στα αξιοσημείωτα ωστόσο ποιοτικά ευρήματα βρίσκεται το γεγονός ότι αυτή η δυσαρέσκεια που πλήττει τη ΝΔ δεν κατευθύνεται στο μέσο της κυβερνητικής θητείας όπως θα ανέμενε κανείς στον άλλο πόλο, ούτε καν στην μεγάλη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων.   

Τάση ανόδου καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής ενώ σαφή προσανατολισμό σε εθνικιστικά και πατριωτικά κίνητρα αποκτά ένα διόλου αμελητέο παράγοντα αστάθειας για τη ΝΔ. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου είναι από τους τυχερούς της φετινής σεζόν με τα ακραία στοιχεία να ψαρεύουν στα θολά νερά των αρνητών και κάθε είδους ακροδεξιό στοιχείο.

Πρόωρες κάλπες

Από το ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασε απαρατήρητη και η επιτηδευμένη άνεση από τον κ. Μητσοτάκη με την οποία απάντησε στη συζήτηση που άνοιξε στο δημόσιο διάλογο η εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

  • Στο θέμα έβαλε στην πολιτική ατζέντα ο κ. Τσίπρας ο Πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να πάρει σαφή θέση για πρώτη φορά μιλώντας ευθέως για κάψιμο της κάλπης με την απλή αναλογική. Το εκλογικό δίλημμα που έθεσε πρώιμα κατά τα δικά του λεγόμενα ο κ. Μητσοτάκης προδίδει τις σκέψεις του για πολιτικές εξελίξεις από την επόμενη κιόλας χρονιά και όχι στο τέλος της συνταγματικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης εκτιμούν πολλοί στην ανάλυσή τους για την ομιλία Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας εξάλλου έχει θέσει εδώ και μήνες σε εκλογική ετοιμότητα το κόμμα του. Κι αν ο κ. Μητσοτάκης κινείται στη λογική της αυτοδύναμης κυβέρνησης έναντι μιας αμφιλεγόμενης και ανίσχυρης κυβέρνησης συνεργασίας ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί όπως όλα δείχνουν στο δίλημμα της με κάθε τρόπο διακοπής της καταστροφικής πορείας που χαράσσει η ΝΔ για τα συμφέροντα των πολλών και της χώρας.

Πάντως το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ επιχείρησε να διαφημίσει ένα γενναίο πακέτο μέτρων που ξεπερνούν τα 3δισ.€ είναι μια ακόμη απόδειξη για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κατάσταση μόνο ελπιδοφόρα δεν είναι για την οικονομία. Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα 150 εκατ. ευρώ για την συγκράτηση των τιμολογίων της ΔΕΗ στην αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν λόγο για ψίχουλα που προμηνύουν ένα χειμώνα που η ελληνική οικονομία θα ξύνει και πάλι τον πάτο του βαρελιού.