Παρασκήνιο: Γιατί η δημοσκόπηση της PULSE ενόχλησε το Μαξίμου – Διαρροές κύκλων για Δένδια – Κινήσεις με νόημα από τον ΥΠΕΞ

 Παρασκήνιο: Γιατί η δημοσκόπηση της PULSE ενόχλησε το Μαξίμου – Διαρροές κύκλων για Δένδια – Κινήσεις με νόημα από τον ΥΠΕΞ

Η εκτίναξη της δημοτικότητας του Νίκου Δένδια μετά τον καβγά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις τόσο εντός όσο και εκτός του Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «άψογη» την στάση του και πως έδρασε κατόπιν εντολών του. Ωστόσο την ίδια στιγμή πρόσωπα από τον εκσυγχρονιστικό χώρο που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό επιχειρούν μέσω διαρροών και παραπολιτικών στις εφημερίδες να μειώσουν την προσπάθεια του.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Η σύγκρουση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου μπορεί να προκάλεσε εκνευρισμό στην Τουρκία αλλά έφερε αμηχανία και δυσφορία σε ορισμένους από τους ορόφους της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας. Οι συζητήσεις έγιναν εντονότερες μετά την δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ καθώς τα ερείσματα του υπουργού Εξωτερικών σε ψηφοφόρους άλλων πολιτικών χώρων  μετά την στάση του στην Άγκυρα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του επιχειρεί να εκμεταλλευτεί με συγκεκριμένες κινήσεις το επικοινωνιακό μομέντουμ.

Σύμφωνα με την μέτρηση το 75% στο σύνολο των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει θετική την στάση του Νίκου Δένδια στην Τουρκία.

  • Ωστόσο την ίδια άποψη έχει το 95% των κεντροδεξιών ψηφοφόρων, το 93% των κεντρώων και το 88% των δεξιών ψηφοφόρων. Ακόμα όμως ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών που φτάνει το 57% δήλωσαν πως πρόσκεινται στον χώρο της Αριστεράς τάχθηκαν υπέρ της τακτικής που ακολούθησε ο υπουργός Εξωτερικών απέναντι στον Τούρκο ομόλογό του

Οι χαμηλοί και συναινετικοί τόνοι που επέλεγε συνήθως ο Νίκος Δένδιας στην διάρκεια της μέχρι τώρα πολιτικής του διαδρομής τον έκαναν ιδιαιτέρως συμπαθή και στους πολιτικούς του αντιπάλους καθώς απέφευγε τις ακρότητες και την πόλωση του πολιτικού κλίματος.

  • Ωστόσο η κίνηση του να λογομαχήσει «on camera» με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου του έδωσαν ένα σημαντικό «γκελ» τόσο εκτός όσο και εντός της ΝΔ, ενώ παράλληλα έφερε σε δύσκολη θέση το Μαξίμου που έπρεπε να τον στηρίξει και ταυτόχρονα προκάλεσε εκνευρισμό στους εκσυγχρονιστές του Κώστα Σημίτη που βρίσκονται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίσης βραχυκύκλωσε την Σαμαρική πτέρυγα που δεν ήξερε πως να αντιδράσει, ενώ τον έφερε ακόμη πιο κοντά με τον Κώστα Καραμανλή με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις. Η στάση του υπουργού Εξωτερικών «εξαφάνισε» την διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή η οποία επιχείρησε να αναλάβει πρωτοβουλίες στα ελληνοτουρκικά όπως με το «ναυάγιο» που υπήρξε στην μυστική συνάντηση της Γερμανίας την οποία «κάρφωσε» στην συνέχεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Ο Νίκος Δένδιας που γνωρίζει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της ΝΔ επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους αλλά παράλληλα επιχειρεί με στοχευμένες κινήσεις να συντηρήσει σε ψηλά νούμερα τα ποσοστά της δημοτικότητας του.

Το γεγονός πως επέλεξε αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να επισκεφθεί την προεδρική φρουρά δεν ήταν τυχαία και εντάσσεται στην επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθεί.

Στο ραντεβού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν υπήρχαν κάμερες οι οποίες όμως ήταν στην προεδρική φρουρά. Εκεί επέλεξε να κάνει δηλώσεις δίπλα στους εύζωνες για την σημερινή κρίσιμη σύσκεψη για το κυπριακό στην Γενεύη την οποία χαρακτήρισε δύσκολη «πάμε για το καλύτερο, αλλά να δούμε τι θα γίνει. Πάμε όμως πάντα για το καλύτερο» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν στάθηκε όμως μόνο στις διπλωματικές εξελίξεις αλλά αναφέρθηκε και στους άνδρες της προεδρικής φρουράς δείχνοντας ένα διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που τον έχουμε συνηθίσει.

  • «Πρέπει να σας πω ότι ίσως ήταν ένα απωθημένο μου εδώ και πολλά χρόνια, διότι όταν κατατάχθηκα στον Ελληνικό Στρατό, κατ’ αρχήν είχα προεπιλεγεί, λόγω ύψους, για την Προεδρική Φρουρά. Αλλά επειδή δεν μπορούσα να στερηθώ μόνιμα τα γυαλιά μου, τελικά έγινα μόνον Έφεδρος Αξιωματικός και όχι Εύζωνας. Ήταν λοιπόν και για εμένα μία στιγμή προσωπικής επιστροφής» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πρώτη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου μετά την Άγκυρα

Τα φώτα στην πενταμερή συνάντηση στην Γενεύη μπορεί να πέφτουν πάνω στις διαπραγματεύσεις που θα γίνονται για το Κυπριακό, ωστόσο τα βλέμματα θα είναι πάνω στον Νίκο Δένδια και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που θα είναι στην πόλη της Ελβετίας. Συνάντηση μεταξύ των δύο ομολόγων δεν έχει οριστεί, αλλά το βέβαιο είναι πως θα βρεθούν και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το κλίμα που θα υπάρξει μεταξύ τους.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στις συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει μετά την σύγκρουση του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου κρατά χαμηλούς τόνους σημειώνοντας πως το μόνο που έκανε ήταν να θέσει τις ξεκάθαρες ελληνικές θέσεις. 

Παναγιώτης Δρίβας