• 28 Σεπτεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: “Παρακράτος Μητσοτάκη – Σαμαρά με… timing” – Αμείλικτα ερωτήματα για τα 2,6 εκατ., υποκλοπές, διαπλοκή, οικονομική καταστροφή

 ΣΥΡΙΖΑ: “Παρακράτος Μητσοτάκη – Σαμαρά με… timing” – Αμείλικτα ερωτήματα για τα 2,6 εκατ., υποκλοπές, διαπλοκή, οικονομική καταστροφή

Η φωτιά στο πολιτικό σκηνικό καλά κρατεί, καθώς η μεν κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή σχεδόν, έχει βάλει στο «κάδρο» ακόμη και τον Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση επιτίθεται ευθέως στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον Αντώνη Σαμαρά.

Ήδη από χθες η Κουμουνδούρου με ένα μακροσκελές non paper κατηγορούσε την άλλη πλευρά για «ένα παρακρατικό δίκτυο (που) λειτουργούσε ήδη από την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με παράνομες ηχογραφήσεις υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και με παράνομες παρακολουθήσεις από ιδιωτικούς μηχανισμούς εκπαιδευμένων επαγγελματιών, με ή χωρίς πτυχίο, αλλά που ήξεραν να κάνουν καλά τη δουλειά».

Με τις ίδιες πηγές να θυμίζουν ότι το παρακρατικό αυτό κύκλωμα έχει δείξει, και παλαιότερα… δείγματα γραφής με το φωτογραφικό υλικό από τις διακοπές του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την οικογένειά του, τον Αύγουστο του 2018.

«Υλικό το οποίο κρατήθηκε ένα σχεδόν χρόνο στο συρτάρι του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, για να ριχθεί στη δημοσιότητα, όταν ο ίδιος έκρινε ότι θα αποφέρει το μέγιστο πολιτικό όφελος, δηλαδή εν μέσω της προεκλογικής περιόδου. Σήμερα, παρακολουθούμε παρόμοιο έργο. Ένα υλικό παρανόμως κτηθέν τέσσερα χρόνια πριν, να μένει στα συρτάρια του, μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο timing για να το ρίξει στην αρένα», επισημαίνουν οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και προσκομίζουν στο δημόσιο διάλογο ενδείξεις, όπως τις ερωτήσεις που υπέβαλε ο κ. Πλεύρης στον Ν. Παππά κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Προανακριτική Επιτροπή, μήνες πριν, συγκεκριμένα στις 5/3/2020. «Ερωτήσεις που αφορούσαν ακριβώς στα επίμαχα σημεία της υποκλοπής», σε συνδυασμό με το γεγονός ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε πολύ νωρίτερα, συγκεκριμένα στις 18/11/2019, να αλλάξει τον νόμο προκειμένου να νομιμοποιήσει τη χρήση σε δίκες παράνομων αποδεικτικών μέσων, προφανώς για να μπορέσει να αξιοποιήσει τις κασέτες που είχε ήδη στα συρτάρια του ο κ. Μητσοτάκης, εναντίον του κ. Παπαγγελόπουλου».

Με κατάληξη, την ευθεία πρό(σ)κληση προς τον πρωθυπουργό «να σταματήσει άμεσα αυτόν τον επικίνδυνο κατήφορο για τη δημοκρατία. Να σταματήσει να κυβερνά με μαφιόζικες και παρακρατικές μεθόδους. Και ό,τι υλικό διαθέτει από τον νέο Μαυρίκη, κ. Μυωνή, να το δώσει τώρα στη δημοσιότητα».

Τρία ερωτήματα για τη «μίζα των 2,6 εκατ.»

Το non paper αυτό δεν είναι όμως η μοναδική επεξεργασία και «άμυνα» της Κουμουνδούρου, καθώς το libre.gr έρχεται να αποκαλύψει τι εκτιμά η αντιπολίτευση για την υπόθεση της μίζας, όπως υποστηρίζει, των 2,6 εκατ. ευρώ και πώς αυτή σχετίζεται με τους κ.κ. Σαμαρά και Παπασταύρου, παρά το γεγονός ότι βουλευτές της ΝΔ και δη οι…Σαμαροφύλακες κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης διατείνονται πως αυτή η υπόθεση για τη δικαιοσύνη έχει κλείσει.

Και επιμένει (ο ΣΥΡΙΖΑ) για τρεις λόγους:

  • Πρώτον: «Η κατάθεση και τα στοιχεία δόθηκαν το 2015. Από την στιγμή που υπάρχει όνομα πολιτικού γιατί δεν ήρθε στην Βουλή αμελλητί όπως ορίζει ο νόμος;», διερωτάται η αξιωματική αντιπολίτευση.
  • Δεύτερον: «Ο Παπασταύρου ελεγχόταν για φοροδιαφυγή, όχι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Μετά την απόφαση του ΣτΕ προ τριετίας ότι τα αδικήματα πριν το 2007 έχουν παραγραφεί η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, δηλαδή για τυπικούς λόγους. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ η οποία έφτασε στην Ελλάδα το 2009 και είχε διαρρεύσει στη Γαλλία το 2007. Η έρευνα για την κατηγορία για μίζα των 2,6 εκατ. στον Παπασταύρου δεν προχώρησε και έγινε γνωστή με την αποστολή των σχετικών εγγράφων στην Προανακριτική την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που υπάρχουν στο έγγραφο, το ποσό αυτό χρησιμοποιήθηκε για τις προεκλογικές ανάγκες του Αντώνη Σαμαρά στην εκλογική αναμέτρηση του Ιανουάριου του 2015».
  • Τρίτον: «Όταν η κυρία Τουλουπάκη αρχειοθετεί είναι καλή εισαγγελέας και όταν στέλνει υποθέσεις στη Βουλή και ερευνά σκευωρός;», θέτουν το ερώτημα οι ίδιες πηγές.

Αντιπερισπασμός για τέσσερις λόγους

Παράλληλα, για τέσσερις λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά, πιστεύει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί αντιπερισπασμό στην προανακριτική επιτροπή.

  • Ο πρώτος έχει να κάνει με την τελευταία εξέλιξη γύρω από το γιατρό και σύζυγο της κυρίας Ράικου:

«Την περασμένη Πέμπτη έφθασε στην Προανακριτική πόρισμα του ΕΟΠΠΥ, σύμφωνα με το οποίο ο σύζυγος της κ. Ράικου ζημίωσε το Δημόσιο με 1,7 εκατ. ευρώ με συνταγογράφηση υπέρ της Novartis. Η κυρία Ράικου δηλαδή, πάνω στην οποία είχε βασίσει το σύνολο της επιχειρηματολογίας της η ΝΔ για τα περί σκευωρίας, μόνο αξιόπιστη μάρτυρας δεν μπορεί να θεωρηθεί. Για αυτό δεν είπε κανείς τίποτα», επισημαίνουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  • Δεύτερος λόγος, η υπόθεση «Πανγαία»:

«Επίσης έφθασε στην Προανακριτική δικογραφία για την υπόθεση της Πανγαία, στην οποία καταγγέλλεται ότι ποσό 2,6 εκατ. ευρώ πήγε μέσω του κ. Παπασταύρου, συνεργάτη του κ. Σαμαρά, στον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ το 2015. Ούτε για αυτό είπε κανείς τίποτα», είναι το συμπερασματικό σχόλιο των ίδιων πηγών.

  • Ο τρίτος λόγος είναι η καμπάνια του «Μένουμε Σπίτι» κ.λ.π. και η λίστα των ΜΜΕ:

«Η κυβέρνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο βρέθηκε σε ακόμη πιο δεινή θέση για την εν κρυπτώ χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα ακόμα και ανύπαρκτων ΜΜΕ, χωρίς κανένα κριτήριο, και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να κρύβει τη λίστα με τα ποσά, προκειμένου να την ‘μαγειρέψει’ για να γλιτώσει τόσο τις πολιτικές ευθύνες όσο και ενδεχόμενες ποινικές του κυβερνητικού εκπροσώπου». Διαπιστώνεται, με άλλα λόγια, ότι σε αυτόν τον πόλεμο κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με όλα τα όπλα στο τραπέζι, η Κουμουνδούρου θέτει πλέον και θέμα ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του Στέλιου Πέτσα.

  • Tέταρτος και «βασικότερος»,

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, λόγος είναι «αυτό που είπε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί και τη σημαντικότερη αιτία που ο κ. Μητσοτάκης αναζητεί αντιπερισπασμούς.

Ότι σιγά σιγά αρχίζει να διαφαίνεται η εφιαλτική πορεία της οικονομίας και οι επιπτώσεις σε εργαζόμενους και μικρομεσαίους, εξαιτίας της εγκληματικής αδράνειας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.

Πήρε μια οικονομία που έτρεχε με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,8% και μέσα σε τέσσερις μήνες, πριν έρθει η πανδημία, από τον Οκτώβρη του 2019 την βύθισε στην ύφεση. Βλέποντας αυτή την εξέλιξη προφανώς θέλει να στρέψει την ατζέντα αλλού. Ανασύρει από το συρτάρι πρακτικές πρακτόρικες, μαφιόζικες, μια σκανδαλολογία ανύπαρκτων σκανδάλων, για να κρύψει το ένα και μοναδικό σκάνδαλο. Ότι δηλαδή παρέλαβε 37 δισεκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια Ταμεία και έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μια εφιαλτική προοπτική ήδη από τον Οκτώβριο, πολύ πριν την εμφάνιση της πανδημίας και το lockdown, βυθίζοντας σε απόγνωση εργαζόμενους και επιχειρήσεις, τους οποίους αφήνει χωρίς καμία στήριξη».

Κλείνοντας με την υπόθεση Παππά, συνομιλητές του πρώην υπουργού επεσήμαιναν κάποιες διαπιστώσεις του Πέτρου Πανταζή, δικηγόρου του Σάμπυ Μιωνή, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και την εκπομπή του Τάκη Χατζή: Ποτέ δεν είπαμε ότι ο κ. Παππάς εκβίασε, το αντίθετο, έλεγε ο δικηγόρος παραπέμποντας και στο δελτίο Τύπου του πελάτη του, με το οποίο απέκλειε τον πρώην υπουργό Επικρατείας από οποιαδήποτε ανάμειξη σε οποιονδήποτε εκβιασμό.

Νίκος Παπαδημητρίου