Παραδοχή Τασούλα: Έμαθα 10 λεπτά πριν την ομιλία ότι θα μιλήσουν στρατιώτες για τις κακουχίες στη Μαριούπολη – “Δεν θα βγάλω ανακοίνωση”

 Παραδοχή Τασούλα: Έμαθα 10 λεπτά πριν την ομιλία ότι θα μιλήσουν στρατιώτες για τις κακουχίες στη Μαριούπολη – “Δεν θα βγάλω ανακοίνωση”

Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής οι εκπρόσωποι των κομμάτων ζήτησαν εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, για τις παρεμβάσεις δύο μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ κατά την ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή.

Μετά το τέλος της Διάσκεψης των πρόεδρων της Βουλής η Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες τόνισε πως «είναι ντροπή να απευθύνεται ναζιστής στην ελληνική βουλή, πρέπει να υπάρξει αντίδραση, να εκφραστεί η δυσαρέσκεια», αναφέροντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά επίσημη δήλωση από την πλευρά του πρόεδρου της Βουλής προκειμένου να εκφραστεί η δυσαρέσκεια του ελληνικού κοινοβουλίου. Σημείωσε ακόμα πως οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής θα έπρεπε να ελέγξουν το βίντεο πριν αυτό μεταδοθεί.

Η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε πως αν και είναι κατανοητός ο αιφνιδιασμός ο πρόεδρος της Βουλής θα έπρεπε να είχε αντιδράσει στο τέλος της συνεδρίασης. Παράλληλα, σημείωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε το πρωτότυπο βίντεο χωρίς την μετάφραση έτσι ώστε να δουν τι ακριβώς είπε το μέλος του τάγματος Αζόφ.

Από την πλευρά του ο Κώστας Τασούλας, μετά το τέλος της Διάσκεψης των Προέδρων, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες χαρακτήρισε ως «αχρείαστο» γεγονός το βίντεο με τις παρεμβάσεις των δυο στρατιωτών ενώ δήλωσε πως δεν θα βγάλει κάποια ανακοίνωση που θα αποδοκιμάζει τα όσα συνέβησαν.

«Δεν θα βγάλω ανακοίνωση, δεν θα συμβάλλω να ανατραπεί η μεγάλη εικόνα» είπε ο πρόεδρος της Βουλής εξηγώντας πως είναι «τεράστιο λάθος να θέλουμε να μειώσουμε τη μεγάλη εικόνα και να διευκολύνουμε την προπαγάνδα της Ρωσίας. Θέλουμε να αλλάξουμε τη μεγάλη εικόνα και να μετατρέψουμε την εικόνα ότι μίλησε μέσα στη Βουλή για ελευθερία ή θάνατο», αναφερόμενος στα όσα είπε ο Ζελένσκι στην ομιλία του.

Παραδέχθηκε πάντως ο Κώστας Τασούλας πως «προφανώς θα μπορούσε να μην είχε παρουσιαστεί» το βίντεο με τους δυο στρατιώτες, λέγοντας πως δεν είχε ενημέρωση για την πρόθεση του Ουκρανού προέδρου να προβληθεί βίντεο με μέλος του Τάγματος Αζόφ. «Έμαθα 10 λεπτά πριν την ομιλία ότι θα μιλήσουν στρατιώτες και θα μας πουν για τις κακουχίες που βιώνουν υπερασπιζόμενοι την Μαριούπολη» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε πως η Βουλή δεν θα μπορούσε να ελέγξει προκαταβολικά την ομιλία Ζελένσκι. «Δεν υπήρχε περίπτωση να ελέγξουμε προκαταβολικά ή καθ’ οδόν αυτά που ήθελε να πει. Ούτε αυτός στέλνει προκαταβολικά τι θα πει. Ήταν εναρμονισμένο μέσα στην ομιλία. Ούτε μας έδωσε το χρονικό περιθώριο να γίνει κάτι τέτοιο» ανέφερε ο Κώστας Τασούλας.

Επίθεση Οικονόμου στην αντιπολίτευση

«Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει».

Με πληροφορίες από ieidiseis.gr

Παναγιώτης Δρίβας