• 15 Απριλίου, 2021

Πανδημία στο ζενίθ, διαρροές για άνοιγμα της εστίασης… μετά τα σχολεία και το λιανεμπόριο

 Πανδημία στο ζενίθ, διαρροές για άνοιγμα της εστίασης… μετά τα σχολεία και το λιανεμπόριο

Η κυβέρνηση αν και εφόσον δώσουν το πράσινο φως οι επιδημιολόγοι θέλει να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 22 Μάρτιου. Επόμενος στόχος είναι τα σχολεία. Πρώτα αναμένεται να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια στις 22 η στις 29 Μαρτίου και στην συνέχεια τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Αν όλα κυλίσουν ομαλά σειρά θα έχει η εστίαση μόνο σε ανοιχτούς χώρους τον Απρίλιο ενώ ο τομέας του τουρισμού θα ενεργοποιηθεί τον Μάιου.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία ωστόσο συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα κρούσματα θα μείνουν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι την προσεχή εβδομάδα.

Οι αστάθμητοι παράγοντες:

  • Εξάπλωση μεταλλαγμένων κρουσμάτων
  • Αντοχές σε κρεβάτια και MEΘ covid
  • Αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων

Οι επιδημιολόγοι πάντως υποστηρίζουν ότι εάν το άνοιγμα του λιανεμπορίου των σχολείων και της εστίασης γίνει με προσεκτικά βήματα δεν θα επηρεάσει σημαντικά την διασπορά της πανδημίας. Θεωρούν επίσης ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών ένα αποτελεσματικό τοίχος κατά της πανδημίας για το σύνολο του πληθυσμού θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

Η σημερινή ημέρα θα είναι κομβική και θα δείξει αν υπάρχει έστω και ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας. Να σημειώσουμε ότι την περασμένη Τρίτη ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν στα 2.353.

Βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων που μελετώνται σήμερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει άνοιγμα της εστίασης 12 ή 19 Απριλίου με επικρατέστερη ημερομηνία την 12η Απριλίου για να προλάβει όσο περισσότερο γίνεται η εστίαση το Πάσχα.

  • Μιλάμε για λειτουργία μόνο σε ανοιχτούς χώρους κάτι που θα συμβεί έως και τη Δευτέρα του Πάσχα. Σύμφωνα με το MEGA θα πάμε με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, ενώ θα γίνονται συχνά τεστ σε εργαζόμενους.

Τα χρήματα για τα covid test θα καλυφθούν εν μέρει από την κυβέρνηση. Θα επιδοτηθούν πιθανώς οι εργοδότες για να κάνουν πιο συχνά τεστ στους εργαζόμενους.

Θα υπάρχει δηλαδή ένα κόστος το οποίο θα καλυφθεί, αν όχι εξολοκλήρου, ένα μεγάλο μέρος από τον κυβερνητικό κορβανά.