Πανδημία: Επτά αριθμοί και ποσοστά που προκαλούν τρόμο- Οι 50 ημέρες που θα κλονίσουν (ξανά) το ΕΣΥ

 Πανδημία: Επτά αριθμοί και ποσοστά που προκαλούν τρόμο- Οι 50 ημέρες που θα κλονίσουν (ξανά) το ΕΣΥ

Σε εφαρμογή από σήμερα Σάββατο τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού, τα οποία θα αφορούν αποκλειστικά ανεμβολίαστους πολίτες. Αυστηροί έλεγχοι σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα προβλεπτικά μοντέλα των πανεπιστημίων Κρήτης και Θεσσαλονίκης, τα στοιχεία είναι εφιαλτικά σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας κυρίως εξαιτίας της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Οι αριθμοί που κυριολεκτικά τρομάζουν την κυβέρνηση και τους ειδικούς -όπως έχουν περιγραφεί και από τους καθηγητές Ν. Τζανάκη και Δημ. Σαρηγιάννη- είναι οι εξής:

Ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν έως το τέλος του έτους

Ενάμιση εκατομμύριο θα έχουν νοσήσει μέχρι τον επόμενο Μάρτιο

Το 90% εξ αυτών δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα, γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μολύνουν πολλούς ακόμα έως ότου κάνουν τεστ και διαπιστωθεί πως έχουν προσβληθεί από τον ιό

6-7% αυτών θα νοσηλευθεί– Ήτοι, περίπου 70.000 πολίτες θα χρειαστεί να εισαχθούν στα δημόσια νοσοκομεία τις επόμενες περίπου 50 ημέρες μέχρι το τέλος του χρόνου! Η επιβάρυνση στο ΕΣΥ θα είναι τεραστίων διαστάσεων, την ώρα που το φαινόμενο burn out προκαλεί κατάρρευση του υγειονομικού προσωπικού και υπάρχουν τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού, όπως παραδέχθηκε και η διακεκριμένη γιατρός και υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

1-2% εξ όσων προσβληθούν θα χρειαστεί να διασωληνωθούν– Δηλαδή περίπου 20.000 άνθρωποι θα χρειαστούν ΜΕΘ!

-Μέχρι το τέλος του έτους θα καταγραφούν περισσότεροι από 3.000 νέοι θάνατοι (κάποιοι μιλούν ακόμα και για 4.000)

-Επιπλέον τουλάχιστον 2-4.000 θάνατοι θα καταγραφούν έως τον Μάρτιο

Τα στοιχεία αυτά μας φέρνουν αντιμέτωπους με μία κατάσταση που εύκολα μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου. Καθώς ναι μεν η κυβέρνηση κάνει λόγο για πανδημία ανεμβολίαστων και παραπέμπει στην ανάγκη εμβολιασμού, είναι, όμως, προφανές πως αυτό δεν αρκεί και εύκολα η πανδημία μπορεί να αγγίξει και εμβολιασμένους όπως ήδη συμβαίνει.

Το μοντέλο πρόβλεψης Σαρηγιάννη για Χριστούγεννα με πάνω από 100 νεκρούς!

Σύμφωνα με τα τρία διαφορετικά σενάρια:

Αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα, με δεδομένη την επιτάχυνση που παρατηρείται, το μοντέλο δείχνει ότι θα φτάναμε στις αρχές Δεκεμβρίου σε περίπου 12.000 κρούσματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο. Στις 17 Δεκεμβρίου οι ανάγκες για ΜΕΘ θα έφταναν τις 1.300 κλίνες, δηλαδή το σύνολο των διαθέσιμων κλινών για COVID και μη COVID περιστατικά. Τα Χριστούγεννα, ο αριθμός των θανάτων θα άγγιζε τον σοκαριστικό αριθμό των 150 σε ημερήσια βάση.
Ακόμα και με τα νέα μέτρα, ωστόσο, η εικόνα βελτιώνεται μόνο ως ένα βαθμό, με τα μεγέθη να παραμένουν εφιαλτικά, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο: Σύμφωνα με την πρόβλεψη του μοντέλου, η κορυφή των ημερήσιων νέων μολύνσεων θα φτάσει στις 9.000 στις αρχές Δεκεμβρίου. Στα μέσα του μήνα οι διασωληνώσεις θα ξεπεράσουν τις 1.000, ενώ οι θάνατοι στις 25 Δεκεμβρίου προβλέπεται να προσεγγίσουν τους 125.
Με 600.000 τεστ την ημέρα, μεσοσταθμικά, στις αρχές του Δεκεμβρίου τα κρούσματα περιορίζονται στα 7.800 – “με την σημερινή δυναμική το νούμερο αυτό θεωρείται επιτυχία”, σημειώνει – και μετά έρχεται σταδιακή αποκλιμάκωση. Οι κλίνες ΜΕΘ σε αυτό το σενάριο θα περάσουν τις 800 και οι θάνατοι θα κινηθούν γύρω στους 100 την περίοδο των γιορτών.

Τα συγκεκριμένα μεγέθη, εφόσον επιβεβαιωθούν, θα καταστήσουν το 4ο κύμα της πανδημίας ως το σφοδρότερο από όλα τα προηγούμενα, παρά το γεγονός ότι πάνω από το 60% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αν δεν υπήρχε το εμβόλιο, οι αριθμοί θα ήταν πολλαπλάσιοι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή η συγκεκριμένη πρόβλεψη γίνεται με βάση την σημερινή εικόνα, με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί και με βάση τον σημερινό ρυθμό εμβολιασμού. «Αν ξαφνικά πειστούν περισσότεροι να εμβολιαστούν, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το φορτίο είναι πιο μεγάλο και τα εμβολιαστικά ποσοστά χαμηλότερα, τα νούμερα θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω», σημείωσε.

Τα κρούσματα στους νέους

Περίπου 40.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί στις νεαρές ηλικίες μέχρι 17 ετών, από την έναρξη της σχολικής χρονιά μέχρι σήμερα με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, όμως η επιστημονική κοινότητα δεν ανησυχεί αναφέροντας ότι η αύξηση αυτή αποδίδεται αφενός στους πολλούς ελέγχους και ακολουθεί τη γενικότερη πορεία της αύξηση των κρουσμάτων.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται από τις επιδημιολογικές εκθέσεις του οργανισμού, από τις 13 Σεπτεμβρίου οπότε ξεκίνησε και η νέα σχολική χρονιά μέχρι χθες, στις ηλικίες μέχρι 17 ετών καταγράφηκαν 39.310 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ από την αρχή της επιδημίας μέχρι τότε είχαν καταγραφεί συνολικά 75.890 κρούσματα. Μιλάμε δηλαδή για μία αύξηση 52%!

Την ίδια περίοδο τα συνολικά κρούσματα στη χώρα αυξήθηκαν κατά 152.219 ήτοι μια αύξηση της τάξης του 25%. Άρα η πορεία των κρουσμάτων στις νεαρές ηλικίες δεν συνάδει με τα συνολικά κρούσματα, ενώ δείχνει να είναι και ατμομηχανή της επιδημίας.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο Σάββατο είναι:

  • Υποχρεωτικά δύο τεστ (rapid ή pcr) εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους με δικό τους κόστος, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε χώρους λατρείας
  • Η πρόσβαση σε τράπεζεςΔημόσιες Υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης και χώρων διασκέδασης θα γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού pcr ή rapid test για τους μη εμβολιασμένους
  • Δεν θα χρειάζεται τεστ για τα καταστήματα τροφίμων (πχ. super market), φαρμακεία ή εκκλησίες
  • Θα υπάρξουν περιορισμοί στα γήπεδα εάν δεν τηρηθεί το μέτρο της μάσκας. Οι ομάδες θα δέχονται ποινές.
  • Οι έλεγχοι εντείνονται και θα γίνουν αυστηρότεροι με επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών(εμβολιασμού και νόσησης) και εγγράφου ταυτοπροσωπίας ενώ οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται στα 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος. Επίσης θα γνωστοποιείται το γεγονός ότι συγκεκριμένα καταστήματα δεν τηρούν τα μέτρα.

Σχετικά Άρθρα