• 5 Μαρτίου, 2021

Παγκόσμια ανησυχία για την βρετανική και την αφρικανική μετάλλαξη του Covid- Αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης κατά 60-70%- Μπορούν να προσαρμοστούν τα εμβόλια;

 Παγκόσμια ανησυχία για την βρετανική και την αφρικανική μετάλλαξη του Covid- Αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης κατά 60-70%- Μπορούν να προσαρμοστούν τα εμβόλια;

Αλλάζουν τα δεδομένα αντιμετώπισης της πανδημίας παγκοσμίως, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι οι οποίοι προσβλήθηκαν από τη λεγόμενη «βρετανική παραλλαγή» της Covid-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, όπως δήλωσε ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες παραγωγής του εμβολίου δηλώνουν πως εφόσον απαιτηθεί η προσαρμογή των σκευασμάτων σε αυτά τα νέα δεδομένα είναι εύκολη, ωστόσο τόσο Βρετανοί επιστήμονες, όσο και ερευνητικό ινστιτούτο στη Νότια Αφρική δηλώνουν πως οι δύο μεταλλάξεις (βρετανική και νοτιοαφρικανική) χρίζουν μεγάλης προσοχής και ενδεχομένως παρατείνουν την εξάπλωση της πανδημίας. Κι αυτό διότι θεωρείται πως έχουν αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης κατά 60-70% αλλά και αυξημένο κίνδυνο θανάτου του ασθενούς.

«Σε σύγκριση με τον παλιό ιό», φαίνεται ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος για εκείνους που έχουν τη νέα παραλλαγή» του κορονοϊού, είπε ο Βάλανς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Αν πάρουμε ως παράδειγμα έναν άνδρα γύρω στα 60, κατά μέσο όρο ο κίνδυνος είναι ότι για κάθε 1.000 ανθρώπους (σ.σ. αυτής της ηλικιακής ομάδας) που θα προσβληθούν, περίπου οι 10 αναμένεται ότι, δυστυχώς, θα πεθάνουν από τον ιό. Με τη νέα παραλλαγή, από τους 1.000 μολυσμένους ανθρώπους, ενδέχεται να πεθάνουν γύρω στους 13 ή 14», εξήγησε.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, από την πλευρά του, είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο χαλάρωσης του lockdown όσο ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει στα σημερινά, υψηλά επίπεδα και μέχρι να υπάρξουν ενδείξεις ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού λειτουργεί. Αντιθέτως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα «για να προστατευθούν τα σύνορα», όπως είπε, «επειδή δεν θέλουμε, μετά από όλη αυτήν την προσπάθεια που καταβάλλουμε στη χώρα (…) να το διακινδυνεύσουμε επιτρέποντας να περάσει μια νέα παραλλαγή» του νέου κορονοϊού.

Εφόσον επιτευχθεί κάποια πρόοδος στη μείωση των κρουσμάτων, το πρώτο πράγμα που θα επαναλειτουργήσει στη χώρα είναι τα σχολεία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.