• 25 Φεβρουαρίου, 2021

Π.Ο.Υ : Η οικονομία των χωρών θα ανακάμψει ανάλογα με την πορεία των εμβολιασμών

 Π.Ο.Υ : Η οικονομία των χωρών θα ανακάμψει ανάλογα με την πορεία των εμβολιασμών

Δυο νέες μελέτες που παρουσιάστηκαν σήμερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Π.Ο.Υ , ‘Αντχανομ Τένδρος η πρώτη μελέτη δείχνει ότι το 2020 χάθηκαν 8,8% των παγκόσμιων ωρών εργασίας με αποτέλεσμα τη μείωση του παγκόσμιου εισοδήματος εργασίας που ισοδυναμεί με 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Η μελέτη, όπως σημείωσε προβλέπει ότι οι περισσότερες χώρες θα ανακάμψουν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ανάλογα με την ανάπτυξη εμβολιασμού, ωστόσο συνιστά τη διεθνή υποστήριξη σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος για την υποστήριξη της διάθεσης εμβολίων και για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και της απασχόλησης.

Τελευταία εξέλιξη: Ανακοίνωση “κόφτη” στα sms μετά το κόλπο με τα επαναλαμβανόμενα μηνύματα

Παράλληλα όπως εξήγησε ο ίδιος στην δεύτερη μελέτη από το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, διαπιστώνεται ότι ο εθνικισμός εμβολίων θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία έως και 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, και σχεδόν το ήμισυ αυτού δηλαδή 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στις πλουσιότερες οικονομίες.

Επιπλέον ο εθνικισμός εμβολίων σύμφωνα με τον επικεφαλής του Π.Ο.Υ μπορεί να εξυπηρετεί μεν βραχυπρόθεσμους πολιτικούς στόχους αλλά θα είναι μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο οικονομικό συμφέρον κάθε έθνους να υποστηρίξει την ισότητα των εμβολίων. Υπενθύμισε πάντως ότι «η υγεία και τα οικονομικά είναι στενά συνδεδεμένα και ότι όλοι είμαστε μαζί σε αυτό. Είμαστε οικογένεια».