• 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Ουραγός της Ευρώπης η Ελλάδα ως προς τον σεβασμό της Δημοκρατίας την περίοδο της πανδημίας

 Ουραγός της Ευρώπης η Ελλάδα ως προς τον σεβασμό της Δημοκρατίας την περίοδο της πανδημίας

Στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Ελλάδα, μαζί με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σερβία, ως προς τον σεβασμό της δημοκρατίας στην περίοδο της πανδημίας, σύμφωνα με το ινστιτούτο V-Dem του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η χώρα μας κατατάσσεται στην κατηγορία των κρατών όπου καταγράφηκαν «μείζονες δημοκρατικές παραβιάσεις» από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 με επίκληση στην προστασία από τον ιό.  Δυστυχώς, διεθνώς βρισκόμαστε στο χειρότερο γκρουπ κρατών μαζί με την Τουρκία και σε δυσμενέστερη θέση από την Ουγγαρία του Όρμπαν!

Ξαφνική τροπολογία Κεραμέως… υπέρ των “Κολεγίων” άνοιξε “πόλεμο” με το ΤΕΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του σουηδικού ινστιτούτου, η αρνητική θέση της Ελλάδας οφείλεται κυρίως σε μείζονες περιορισμούς της ελευθέριας του Τύπου, καθώς και σε πολιτική διακρίσεων εναντίον μειονοτήτων και δευτερευόντως σε καταχρηστικές συμπεριφορές των αρχών ασφαλείας. Πιο συγκεκριμένα η χαμηλή κατάταξη προέκυψε από τον «παρατεταμένο» και «επιδημιολογικά αβάσιμο» εγκλεισμό των αιτούντων άσυλο από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, σε περιορισμούς των δημοσιογράφων στην πρόσβαση σε πληροφόρηση και σε φραστικές παρενοχλήσεις και συλλήψεις λειτουργών του Τύπου.

Στις αρχές Νοεμβρίου, πριν από το δεύτερο lockdown, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε ομιλία της για τα 70 χρόνια από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προειδοποίησε ότι η προστασία της δημόσιας υγείας και της αξίας της ζωής στην πανδημία «δεν πρέπει να γίνει άλλοθι για εκπτώσεις στην ποιότητα της δημοκρατίας μας». Μάλλον θα πρέπει να την ακούσουμε καλύτερα.