Ουγγαρία: «Η πρόταση της ΕΕ δεν εγγυάται την ενεργειακή ασφάλειας της χώρας – Αδύνατο να λειτουργήσει η Οικονομία χωρίς ρωσικό πετρέλαιο”

 Ουγγαρία: «Η πρόταση της ΕΕ δεν εγγυάται την ενεργειακή ασφάλειας της χώρας – Αδύνατο να λειτουργήσει η Οικονομία χωρίς ρωσικό πετρέλαιο”

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πετρελαϊκές κυρώσεις στην Ρωσία δεν εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Βουδαπέστη, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στις Βρυξέλλες.

Η Ουγγαρία, που είναι από τις χώρες της ΕΕ με την μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο, θεωρεί ότι η πρόταση που παρουσίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν περιέχει σχέδια για την διαχείριση των ενεργειακών αναγκών κατά την μεταβατική περίοδο, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ζόλταν Κόβακς στα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και AFP.

Κατατέθηκε η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής- Τι αναφέρει

«Δεν βλέπουμε κανένα σχέδιο ή εγγυήσεις για το πώς θα γίνει η διαχείριση της μετάβασης και πως θα υπάρξουν εγγυήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας», δήλωσε ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι η Ουγγαρία απορρίπτει την πρόταση που παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κύριος Κόβακς απέφυγε να απαντήσει.

Στις προτάσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει ένα σημείο που μπορεί να ερμηνευθεί ως πρόθεση των Ευρωπαίων να δώσουν στην Ουγγαρία και την Σλοβακία περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσουν τα σχέδια για ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία, με δεδομένο ότι αυτές οι δύο χώρες έχουν την μεγαλύτερη εξάρτηση από την Μόσχα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πίτερ Σιζάρτο δήλωσε ότι «αυτή την στιγμή είναι φυσικά αδύνατο να λειτουργήσει η Ουγγαρία ή η ουγγρική οικονομία χωρίς ρωσικό πετρέλαιο».

Η Ουγγαρία εισάγει το 65% του πετρελαίου και το 85% του φυσικού αερίου που χρειάζεται από την Ρωσία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μανώλης Δράκος