Ολόκληρο το κείμενο της παραίτησης Ντράγκι- Η Ιταλία σε πολιτική κρίση

 Ολόκληρο το κείμενο της παραίτησης Ντράγκι- Η Ιταλία σε πολιτική κρίση

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επέστρεψε στο Κυρινάλιο μέγαρο, για να ανακοινώσει και επίσημα τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, την απόφασή του.

Ο Ιταλός πρόεδρος, όμως, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση και ζήτησε από τον Ντράγκι να παρουσιαστεί ενώπιον του κοινοβουλίου, για να εξακριβωθεί αν διαθέτει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου. Την ερχόμενη Τετάρτη, ο Ντράγκι θα παρέμβει στη Βουλή και στη Γερουσία και στη συνέχεια αναμένεται νέα ψήφος εμπιστοσύνης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός συναντήθηκε νωρίτερα με τον Σέρτζιο Ματαρέλα, εκεί όπου ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με αναλυτές, εξέφρασε στον Πρόεδρο την επιθυμία του να παραιτηθεί, με τον Ματαρέλα να προσπαθεί να τον αποτρέψει.

Ύστερα από αυτή τη συνάντηση, ο Ιταλός πρωθυπουργός συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε στα μέλη του την απόφασή του να παραιτηθεί.

Το πλήρες κείμενο της παραίτησης

Καλησπέρα σε όλους,
Θέλω να ανακοινώσω ότι απόψε θα δώσω την παραίτησή μου στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι σημερινές ψηφοφορίες στη Βουλή είναι πολύ σημαντικές από πολιτική άποψη.
Η πλειοψηφία της εθνικής ενότητας που στήριξε αυτή την κυβέρνηση από τη δημιουργία της, δεν υπάρχει πλέον.

Το σύμφωνο εμπιστοσύνης στο οποίο βασίζεται η δράση της κυβέρνησης έχει αποτύχει.
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε η απόλυτη δέσμευσή μου να συνεχίσω στον κοινό δρόμο, προσπαθώντας επίσης να ανταποκριθώ στις ανάγκες που μου έχουν εκχωρήσει οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
Όπως προκύπτει από τη σημερινή συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή, αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή.
Από την εναρκτήρια ομιλία μου στη Βουλή έλεγα πάντα ότι αυτός ο σχηματισμός, θα προχωρήσει μόνο εάν υπήρχε σαφής προοπτική να μπορέσει να υλοποιήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα για το οποίο οι πολιτικές δυνάμεις είχαν δια της ψήφου, παραχωρήσει την εμπιστοσύνη τους.
Αυτή η αντιμετώπιση, ήταν θεμελιώδης για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις αυτών των μηνών.
Αυτές οι συνθήκες δεν υπάρχουν πλέον.
Σας ευχαριστώ για τη δουλειά σας και για τα πολλά αποτελέσματα που έχετε επιτύχει.
Πρέπει να είμαστε περήφανοι για όσα πετύχαμε, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, προς το συμφέρον όλων των Ιταλών.

Ευχαριστώ.

Ραγδαίες εξελίξεις- Πιθανό σενάριο οι πρόωρες εκλογές

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Μάριο Ντράγκι κινδυνεύει να καταρρεύσει, καθώς το Κίνημα 5 Αστέρων (5SM) απειλεί να μην ψηφίσει ένα σημαντικό διάταγμα την Πέμπτη.

Όπως μεταδίδει το EURACTIV, η ηγεσία του Κινήματος 5 Αστέρων, υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, συνεδρίασε το πρωί της Τετάρτης (13 Ιουλίου) για να αποφασίσει αν θα παραμείνει στον συνασπισμό.

Αυτό συμβαίνει ενόψει της ψηφοφορίας για το λεγόμενο «διάταγμα ενίσχυσης», που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Το νομοσχέδιο κατανέμει δισεκατομμύρια για οικογένειες και βιομηχανίες, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.

Μια πολιτική κρίση πλησιάζει αν το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού αρνηθεί να ψηφίσει στο Κοινοβούλιο, όπως φαίνεται ότι είναι αποφασισμένο να κάνει.

Ο Ντράγκι, από την πλευρά του, δήλωσε επανειλημμένα ότι δεν θα ηγηθεί πλέον της κυβέρνησης εάν το 5SM εγκαταλείψει την κυβερνητική πλειοψηφία.

Επιπλέον, το δεξιό κόμμα Lega δεν θα στήριζε τον Ντράγκι σε περίπτωση που το κόμμα του Κόντε επιλέξει να αποχωρήσει.

Οι εντάσεις στο εσωτερικό της πλειοψηφίας έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Το λαϊκιστικό κόμμα 5SM διασπάστηκε λόγω των διαιρέσεων, ιδίως όσον αφορά τη στήριξη της κυβέρνησης στην Ουκρανία.

Ο Κόντε προσπάθησε να συμβιβαστεί με τον Ντράγκι σε μια σειρά πολιτικών, αλλά παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις δεν ήταν αρκετό.

Αν και οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν την άνοιξη του 2023, το νέο πιθανό σενάριο αυξάνει την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, όπως προέτρεψε επανειλημμένα η ηγέτης του δεξιού κόμματος Fratelli d’Italia Τζόρτζια Μελόνι.

Όθων Παπαδάκης