• 25 Ιουνίου, 2021

Όλεθρος στα Γεράνεια Όρη: 40.000 στρέμματα στάχτη και η φωτιά συνεχίζει την καταστροφή – Χαρδαλιάς: Έσχατη λύση το 112 (vid, εικόνες)

 Όλεθρος στα Γεράνεια Όρη: 40.000 στρέμματα στάχτη και η φωτιά συνεχίζει την καταστροφή – Χαρδαλιάς: Έσχατη λύση το 112 (vid, εικόνες)

Κατά τη διάρκεια της νέας ενημέρωσης από την Πολιτική Προστασία για τη φωτιά σε Κορινθία και Αττική, η οποία καίει εδώ και δύο μέρες, ο Νίκος Χαρδαλίας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, μετά την δραματική ανακοίνωση ότι κάηκαν 40.000 στρέμματα δάσους, τον Μαΐο σε έναν από τους τελευταίους πνεύμονες της Αττικής, τα Γεράνεια Όρη.

Επισήμανε ότι κατά την διάρκεια της νύχτας ήταν πολλά τα μέτωπα και δόθηκε μεγάλη μάχη σε πολλούς οικισμούς. Σε κάποιους από αυτούς πέρασε από μέσα όπως είπε.

Σύμφωνα με τον υπουργό στο σημείο επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς επίσης όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα διατέθηκαν στην πυρόσβεση (το ΜΕΤΠΕ, 8 Α/Φ, 10 PZL, 1 Σινούκ, 2 E/Π για συντονισμό από αέρος). Στην προσπάθεια για κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, υδροφόρες ΟΤΑ & εθελοντές πυρ/στες. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. 

Κατάσβεση πυρκαγιάς στην Κορινθία, 20 Μαΐου 2021.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της νύκτας που πέρασε οι δυνάμεις είχαν να αντιμετωπίσουν πολλά και εξαιρετικής επικινδυνότητας μέτωπα στις Αιγειρούσες – Ντουράκος, στην Ιερά Μονή Άη Γιάννη και στο Χάνι Δερβενίου. Στόχος -σύμφωνα με τον υφυπουργό- ήταν να αποτραπεί η επέκταση προς τα δυτικά και προς τα Μέγαρα, κάτι που επετεύχθει.

Όπως είπε το 112 αποτελεί έσχατη λύση.

«Πρώτα χρησιμοποιούμε τα πρωτόκολλα και τους συμβατικούς τρόπους αν δεν προλαβαίνουμε, τότε έχουμε την επιλογή του 112. Έγινε η απομάκρυνση την πρώτη νύχτα χωρίς το 112. Το 112 δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης, πρέπει να αξιοποιείται με φειδώ και μόνο μέλημα πώς θα σώσουμε την ανθρώπινη ζωή» είπε χαρακτηριστικά.

«Η φωτιά περπάτησε 10,3 χιλιόμετρα, το κύριο μέλημά μας είναι να διαφυλάξουμε την ανθρώπινη ζωή. Τα μέτωπα ήταν πολλά, δόθηκε μάχη για να προστατευτούν κατοικίες» είπε.

«Προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε την επέκταση της φωτιάς προς τα νότια, αλλά και προς την πόλη των Μεγάρων», σημείωσε στην συνέχεια ο υφυπουργός.

Σχετικά με ζημιές σε σπίτια, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως έχουν καταγραφεί καταστροφές σε οικίες, αγροικίες και εξοχικά που στην πλειονότητα τους βρίσκονταν διάσπαρτα και εκτός οικισμών.

Βελτιωμένη κάπως, συγκριτικά με χθες το βράδυ, είναι η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται για δεύτερο 24ωρο στα Γεράνεια Ορη, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Ολονύχτια ήταν η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν συνολικά 12 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα που συνδράμουν από αέρος για την κατάσβεση της φωτιάς.

Αυτή την ώρα, οι μεγάλες εστίες της πυρκαγιάς είναι στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Αιγερούσες και Ντουράκος, έξω από το Αλεποχώρι, ενώ παραμένει μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς. Οι εστίες της παραμένουν πολλές και ενεργές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις αντιμετωπίζουν δραστικά. Όσον αφορά τους ανέμους κόπασαν και είναι πλέον γύρω στα 4 μποφόρ.