Όλες οι εφεδρείες στη Θεσσαλονίκη – Εικόνες Μπέργκαμο στα νοσοκομεία

 Όλες οι εφεδρείες στη Θεσσαλονίκη – Εικόνες Μπέργκαμο στα νοσοκομεία

Τα περιοριστικά μέτρα του lockdown έχουν τεθεί σε εφαρμογή νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, όμως αυτά δεν έχουν αποδώσει καρπούς, αναφορικά με την αναχαίτιση της διασποράς του κοροναϊού. Αντίθετα τα στοιχεία τόσο του ΕΟΔΥ όσο και του ΑΠΘ, χτυπούν το καμπανάκι του συναγερμού για το μέλλον των νοσοκομείων της πόλης, των ΜΕΘ αλλά πάνω από όλα των πολιτών της.

Τα κρούσματα κοροναϊού στην πόλη αυξήθηκαν κατά 50%. Από τα 40.000 ενεργά κρούσματα πριν από μία εβδομάδα, σήμερα ανέρχονται σε 60.000 εν μέσω lockdown. Πριν από δύο εβδομάδες ο δείκτης θετικότητας επί των διενεργημένων τεστ βρισκόταν στο 5%, στην αρχή της καραντίνας στη Θεσσαλονίκη έφτανε το 11% και παρά τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού σήμερα νοσεί το 32% των πολιτών που υποβλήθηκαν σε τεστ.

Το ΕΣΥ φαίνεται να έχει επιστρατεύσει τις όποιες εφεδρείες διαθέτει ζητώντας δε και τη συνδρομή των εναέριων μέσω του στρατού προκειμένου να ανταπεξέλθει. Ο φόβος πλέον δεν είναι να μη γίνει η Ελλάδα, Μπέργκαμο αλλά να μη γίνει… Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μάλιστα, περιέγραψε με έντονο τρόπο το πώς είναι πιθανό να εξελιχθεί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη: «Οι εικόνες δεν απέχουν πολύ από εκείνες στα νοσοκομεία στην Ιταλία».

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, υπάρχουν στη χώρα 4.773 κλίνες covid εκ των οποίων οι 496 είναι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η κάλυψη αυτών ανέρχεται σε υψηλά ποσοστά όπως αναφέραμε και είναι ζήτημα χρόνου να εξαντληθούν, αν εξακολουθήσει η επιδημία να κινείται στους ρυθμούς που αποτυπώνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το σύνολο των κλινών που διαθέτει η χώρα για περιστατικά κορονοϊού είναι πλέον καλυμμένο το περίπου 60% αυτών. Να σημειωθεί δε ότι χθες άλλοι 400 ασθενείς εισήχθησαν για νοσηλεία στα νοσοκομεία, ενώ εξιτήριο πήραν μόνο 200. Οι δε νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ έφτασαν στους περίπου 340.

Δραματικά διαμορφώνεται και ο αριθμός των θανάτων που σήμερα αναμένεται να ξεπεράσει και πάλι τους 40, σημειώνοντας ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη καταγράφονται συνολικά περί τους 940 θανάτους από την αρχή της επιδημίας

Η Θεσσαλονίκη σήμερα βρίσκεται στη 9η μέρα από την έναρξη του lockdown κι όμως ακόμη δεν έχει διαφανεί καμία βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα. Χθες και πάλι σημείωσε ένα από υψηλότερα νούμερα όσον αφορά τα ημερήσια κρούσματα με 777, ενώ κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τη συνέχεια.

Παράλληλα και η Αττική χθες σημείωσε 635 νέες διαγνώσεις αριθμός κοντά στο ρεκόρ που έχει και το οποίο είναι τα 637 κρούσματα σε ημερήσια βάση. Συνολικά δε για τη χώρα φαίνεται πως ο ένας στους δέκα που ελέγχεται για κορονοϊό, νοσεί. Βέβαια τα τεστ που γίνονται πλέον είναι περισσότερο στοχευμένα σε άτομα με συμπτώματα ή σε επαφές με άλλα κρούσματα και δεν είναι δειγματοληπτικά. Άρα είναι επόμενο να εντοπίζονται και περισσότερα νέα κρούσματα.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για τις αντοχές του ΕΣΥ είναι η επάρκεια του έμψυχου δυναμικού.

Οι νέες κλίνες για covid όπως και οι ΜΕΘ αναπτύσσονται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό έναντι της ενσωμάτωσης επιπλέον προσωπικού. Σημειώνεται δε ότι μια εισαγωγή με covid χρήζει διαφορετικής μεταχείρισης από άλλα περιστατικά. Παράλληλα υπάρχουν πολλές απουσίες καθώς σημαντικό ποσοστό του συνόλου των υγειονομικών νοσεί επίσης από τον ιό.

Με πληροφορίες από news247

Παναγιώτης Δρίβας