• 13 Απριλίου, 2021

Οι γιατροί του νοσοκομείου Λαμίας “απαντούν” στην εντολή εισαγγελέα για Κουφοντίνα: “Δεν θα κάνουμε τίποτα παρά τη θέληση του”

 Οι γιατροί του νοσοκομείου Λαμίας “απαντούν” στην εντολή εισαγγελέα για Κουφοντίνα: “Δεν θα κάνουμε τίποτα παρά τη θέληση του”

Η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα κρέμεται κυριολεκτικά από μία κλωστή. Εισαγγελική εντολή για λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να σωθεί η ζωή του. Το κράτος δικαίου αναζητείται, το κύμα αντίδρασης γιγαντώνεται. Το Facebook επιβάλλει λογοκρισία.

Στις τελευταίες εξελίξεις που αναφέρονται επιγραμματικά έρχεται να προστεθεί το ρεπορτάζ του libre μέσα από το νοσοκομείο Λαμίας για τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Του Παναγιώτη Ι. Δρίβα

Η υγεία του πλέον κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται να αδρανεί σχετικά με το αίτημά του (που υποστηρίζεται από πλήθος νομικών και προσωπικοτήτων) να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού και ειδικότερα στο κελί του στην αντιτρομοκρατική πτέρυγα του υπογείου των γυναικείων φυλακών όπου εξέτιε την ποινή του με άλλους καταδικασμένους για παρόμοιες πράξεις.

  • Η εντολή της εισαγγελίας επαναφέρει μνήμες από την υπόθεση του επίσης απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού. Τότε σε μια παρόμοια υπόθεση των εισαγγελικών αρχών είχαν αντιταχθεί οι νοσοκομειακοί γιατροί (επισήμως και η ΕΙΝΑΠ) ενώ -όπως και τώρα- υπάρχει η νομική επιχειρηματολογία ότι η υποχρεωτική σίτιση συνιστά βασανισμό.

Ο Κουφοντίνας διανύει την 48η ημέρα απεργίας πείνας ενώ αρνείται να του χορηγηθεί νέος ορός ενυδάτωσης.

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, περνά την πόρτα των φυλακών Κορυδαλλού για τη δεύτερη 48ωρη άδεια που εξασφάλισε την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Ηδη εδώ και μία εβδομάδα δεν μπορούσε να καταπιεί το νερό και για τον λόγο αυτό τού χορηγήθηκε ορός. Στην προσπάθεια των γιατρών να τον πείσουν και να τοποθετήσουν νέο ορό, ο ίδιος αρνήθηκε. Αμέσως μετά οι γιατροί του νοσοκομείου ζήτησαν από τη συνήγορό του να μεταβεί από την Αθήνα στο Νοσοκομείο της Λαμίας προκειμένου να υπογράψει παρουσία της χαρτί ο απεργός πείνας. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο από τις συμβάσεις του ΟΗΕ, όσο και από το σχετικό ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο η αναγκαστική σίτιση ενός απεργού πείνας είναι πράξη ενάντια στη βούλησή του και θεωρείται βασανισμός.

Η εισαγγελική εντολή

Μπροστά σε όλα αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινδυνεύει να γίνει η πρώτη πανευρωπαϊκά (οι τελευταίοι νεκροί απεργοί πείνας στην Ευρώπη -πλην Τουρκίας- ήταν το 1981 o Μπόμπι Σαντς, μέλος του IRA, και οι σύντροφοί του) που θα αφήσει απεργό πείνας να πεθάνει ενώ κινητοποιήθηκε η εισαγγελία η οποία εξέδωσε εντολή.

  • Διατάσσουμε τη λήψη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων για τη ζωή και υγεία του ως άνω κρατουμένου Δημητρίου ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ του Κωνσταντίνου, απεργού πείνας, νοσηλευόμενου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, κρατουμένου του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού, και κάθε αναγκαία ιατρική πράξη και θεραπεία κατά τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, εφόσον κρίνονται επιβεβλημένα από τους θεράποντες ιατρούς για την υγεία και ζωή του κρατουμένου, έτσι ώστε να αποφευχθεί άμεσος κίνδυνος ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του”.

Με την παραπάνω διατύπωση, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας διατάσσει τη χορήγηση όλων των αναγκαίων ιατρικών μέτρων ώστε να σωθεί η ζωή του απεργού πείνας από τις 8 του Ιανουαρίου, Δημήτρη Κουφοντίνα.

Κυριακάκης: Η υγεία του είναι οριακή

Το libre επικοινώνησε με τον Βασίλη Κυριακάκη γιατρό στο νοσοκομείο Λαμίας και δημοτικό σύμβουλο (υπήρξε επίσης πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Λαμίας) ο οποίος μας περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση.

  • “Ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει μεταφερθεί την τελευταία εβδομάδα στη ΜΕΘ για προληπτικούς λόγους. Αρνείται και τον ορό, ενώ σε συνδυασμό με την πολυήμερη απεργία πείνας η υγεία του είναι ιδιαιτέρως καταβεβλημένη. Ανά πάσα στιγμή είναι ευάλωτος” μας είπε ο κ. Κυριακάκης και πρόσθεσε:

“Μπορεί να είναι καταβεβλημένος όμως είχε πλήρη διαύγεια και επαφή” ενώ όσον αφορά στην εισαγγελική ανακοίνωση είπε:

  • “Δεν πρόκειται για υποχρεωτική εντολή σίτισης. Είναι μια συνηθισμένη κίνηση του εισαγγελέα και όπως με βεβαιώνουν οι συνάδελφοι γιατροί στη Μονάδα δεν πρόκειται να προβούν σε καμία ενέργεια παρά τη θέληση του απεργού πείνας”.

Διαρκείς παρεμβάσεις, κωφεύει η κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, το κύμα συμπαράστασης στον Δημήτρη Κουφοντίνα, γιγαντώνεται καθημερινά, με δεκάδες φορείς, συλλογικότητες και χιλιάδες ανθρώπους να ζητούν από την πολιτεία να παρέμβει.

Η πιο ηχηρή παρέμβαση είναι από το μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ Θέμης Σοφός ο οποίος με αναλυτικό άρθρο του κάνει έκκληση στην κυβέρνηση να πρυτανεύσει το κράτος δικαίου στην περίπτωση του απεργού πείνας 

«Δεν πρέπει να κλείσει ο κατάλογος των νεκρών με το θάνατο του απεργού πείνας, αλλά με τη νίκη της δημοκρατίας και της ορθής εφαρμογής των αρχών της σωφρονιστικής, που δεν εκδικείται τον κρατούμενο, αλλά τον προετοιμάζει να επανενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο». Αυτό υπογραμμίζει σε μακροσκελές άρθρο του, που δημοσιεύεται στο dikastiko.gr, ο Θέμης Σοφός, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο γνωστός δικηγόρος, που υποστηρίχτηκε στις εκλογές από τη Νέα Δημοκρατία, αναφέρεται αναλυτικά στα άρθρα του Σωφρονιστικού Κώδικα, που αφορούν την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα. Όπως επισημαίνει, «η μεταγωγή του κρατουμένου», του οποίου η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο ευρισκόμενος σε απεργία πείνας εδώ και 47 ημέρες, «έχει έντονο πολιτικό χαρακτήρα και συνοδεύεται κατά λογική αναγκαιότητα από τις εκάστοτε αντιλήψεις της εκτελεστικής εξουσίας».

«Η Δημοκρατία δεν συγκρίνει το αξιακό της σύστημα με κανενός άλλου, διότι τότε αυτοκαταργείται» καταλήγει.

Επιστολή – έκκληση Γαβρά στον πρωθυπουργό

Με μία σύντομη ανοιχτή έκκληση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσω της ιστοσελίδας της Εφημερίδας των Συντακτών, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς ζητά από τον πρωθυπουργό να σταματήσει να διαβάλλει το πλαίσιο του κράτους δικαίου και να διατάξει την επιστροφή του Κουφοντίνα στη φυλακή όπου εξέτιε την ποινή του.

  • «Απευθύνω έκκληση στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με βάση τις αρχές του ανθρωπισμού, να τηρήσει την υποχρέωσή του στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και των νόμων και να διατάξει την επιστροφή του καταδικασμένου κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα στη φυλακή όπου εξέτιε την ποινή του, δηλαδή στις Φυλακές Κορυδαλλού».

Οι τελευταίες παρεμβάσεις

Έκκληση στην Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα της μεταχείρισης του κρατουμένου Δ. Κουφοντίνα απευθύνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Η Δημοκρατία έχει σταθερά θεμέλια και ισχυρούς θεσμούς που της επιτρέπουν να συνδυάζει την απαίτηση συμμόρφωσης στους νόμους με την τήρηση των αρχών του ανθρωπισμού» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει:

  • Η Δικαιοσύνη είναι έννοια σύμφυτη με την επιείκεια και τον ουμανισμό. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα της μεταχείρισης του κρατουμένου Δ. Κουφοντίνα, του οποίου η ζωή κινδυνεύει άμεσα μετά από πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας και να λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας του. Τα εγκλήματα που διέπραξε καταδικάστηκαν τόσο από τα Ελληνικά Δικαστήρια όσο και από την συλλογική συνείδηση. Η Δημοκρατία έχει σταθερά θεμέλια και ισχυρούς θεσμούς που της επιτρέπουν να συνδυάζει την απαίτηση συμμόρφωσης στους νόμους με την τήρηση των αρχών του ανθρωπισμού

Παράλληλα 888 νομικοί επισημαίνουν ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για να αλλάξει κεφάλαιο η Ελλάδα στα σχετικά βιβλία και να βρεθεί δίπλα στις χώρες όπου απεργοί πείνας πεθαίνουν όντας έγκλειστοι.

«Όποια και αν ήταν η άποψή μας για τα όσα προηγήθηκαν, πλέον μετριόμαστε με μοναδικό ζύγι τη διατήρηση της ζωής».

Το facebook… λογοκρίνει

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πολλαπλές καταγγελίες, το facebook φαίνεται πως αποφάσισε να “προστατεύσει” τους χρήστες του από τις αναφορές στον Δημήτρη Κουφοντίνα γιατί «παραβιάζει τους όρους της κοινότητας».

Προφανώς, έχει στηθεί ολόκληρος μηχανισμός «αναφορών» για τις σχετικές αναρτήσεις.

Ρεπορτάζ Γερμανικών μέσων: Τα περισσότερα ΜΜΕ στην Ελλάδα έχουν υιοθετήσει την κυερνητική γραμμή

Για να γίνει δεκτό το αίτημα επιστροφής του στις φυλακές Κορυδαλλού από τα κρατητήρια Δομοκού ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται εδώ και σχεδόν 50 μέρες σε απεργία πείνας, γράφει η γερμανική εφημερίδα Freitag με τίτλο «Κινδυνεύει να πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας».

Η αριστερή εφημερίδα παρατηρεί: «Έχει χάσει υπερβολικά πολλά κιλά, δεν μπορεί να κινηθεί ή να μιλήσει, δεν είναι πια σε θέση να πιει ούτε νερό. Στις 17 Φεβρουαρίου μεταφέρθηκε σε εντατική τοπικού νοσοκομείου. Ο ίδιος ζήτησε να αφαιρεθεί ο ορός ενυδάτωσης. Μιας και δεν είναι πια σε θέση να πιεί, αυτό σημαίνει ότι ξεκινά και απεργία δίψας. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα πεθάνει σε τρεις, τέσσερεις, το πολύ πέντε μέρες. Φυσικά υπήρξαν σε Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό αντιδράσεις κατά του τρόπου με τον οποίο οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Πολιτικοί, διανοούμενοι, καλλιτέχνες και επιστήμονες προχώρησαν σε σχετικές δηλώσεις. Και στη περίπτωση Κουφοντίνα ωστόσο ωφελεί την κυβέρνηση ότι ήδη από την αρχή της πανδημίας Τύπος, τηλεοπτικοί σταθμοί και άλλα μέσα ενημέρωσης έχουν ευθυγραμμιστεί με τη κυβέρνηση. Όχι με μέτρα καταστολής, αλλά με μεγάλα ποσά που μοιράστηκαν με πρόσχημα την εκστρατεία κατά της πανδημίας “Μένουμε σπίτι”», συνεχίζει η εφημερίδα και καταλήγει: «Σήμερα υπάρχει μόνο μια μεγαλύτερη εφημερίδα επικριτική προς την κυβέρνηση, καθώς και ένας ραδιοσταθμός, αλλά κανένα τηλεοπτικό κανάλι. Σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης έχουν ασπαστεί την κυβερνητική γραμμή».