Ο Τσίπρας ρίχνει το γάντι στη Βουλή για το “μαξιλάρι” – Η απάντηση Μητσοτάκη και ο… αδύναμος κρίκος

 Ο Τσίπρας ρίχνει το γάντι στη Βουλή για το “μαξιλάρι” – Η απάντηση Μητσοτάκη και ο… αδύναμος κρίκος

Στα ύψη αναμένεται να βρεθεί άμεσα το πολιτικό θερμόμετρο: Οικονομικά μέτρα και Γιάννης Βρούτσης θα βρεθούν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, θα είναι οι «πρωταγωνιστές» της. Αύριο ανοίγει η Βουλή, με συζήτηση μίας ακόμη Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να καταθέσει το, προαναγγελθέν από τον ίδιο τον πρόεδρό του, αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

Ενώ υψηλούς τόνους ειδικότερα, αναμένεται να… κερδίσει ο διάλογος των δύο βασικών μονομάχων για το “μαξιλάρι”.

Θέμα για το οποίο οι υπουργοί είχαν εν πολλοίς αντιφατικές τοποθετήσεις, την ώρα μάλιστα που το “μαξιλάρι” τρωγόταν εν κρυπτώ, υποστηρίζουν από την Κουμουνδούρου, με τον Στέλιο Πέτσα να ανταπαντά ότι ο πρωθυπουργός είναι πανέτοιμος για την κόντρα.

Αλλά και για το κομμάτι του μαξιλαριού που έχει ήδη αξιοποιηθεί δεν έχουμε μάθει πολλά ως τώρα. Θυμίζουμε ότι η αρχική διαρροή, στις 15 Απριλίου, από κυβερνητικό αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε:  

«Μέχρι και τον Μάρτιο δεν είχε χρησιμοποιηθεί το “μαλακό” μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 12-14 δισ. ευρώ. Η χρησιμοποίησή του άρχισε από τον Απρίλιο για την χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την πανδημία του κοροναϊού αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι το μαξιλάρι αυτό είναι αρκετό για τη στήριξη των μέτρων έως και τον Ιούλιο».

Ένα βήμα πιο πέρα πήγε η Οικονομική Καθημερινή στο πασχαλινό της φύλλο, όταν σημείωνε στο ρεπορτάζ της: «Παράγων του οικονομικού επιτελείου μίλησε για χρησιμοποίηση των 2/3 του μαξιλαριού των 20 δισ. ευρώ, καλύπτοντας τα 14 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού κόστους της περιόδου ως το τέλος Μαΐου. Κυβερνητική πηγή εκτιμά ότι τελικώς θα χρησιμοποιηθεί μεγαλύτερο μέρος του μαξιλαριού».

Την ίδια στιγμή, η Κουμουνδούρου πιστεύει πως βρήκε στο πρόσωπο του Γιάννη Βρούτση τον αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης:

Η τηλεκατάρτιση των επιστημόνων και η φωτιά που άναψε στα social media και δεν λέει να σβήσει από τη μια, η παρέμβαση του υπουργού Εργασίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα αναδρομικά της περιόδου 2012 -2018 από την άλλη, έχουν προκαλέσει οργή -εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ- σε δύο κρίσιμες ομάδες ψηφοφόρων: επιστήμονες/μεσαία τάξη και συνταξιούχους. Σε δύο ομάδες που είχαν στηρίξει, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τη Νέα Δημοκρατία.

Και, ως γνωστόν, κάθε ψήφος που φεύγει από το ένα μεγάλο κόμμα και πηγαίνει στο άλλο (μεγάλο κόμμα), μετράει διπλά…

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα