• 18 Οκτωβρίου, 2021

Ο Τσελέντης είχε προειδοποιήσει για σειρά ισχυρών σεισμών στο Αρκαλοχώρι (ανάρτηση)

 Ο Τσελέντης είχε προειδοποιήσει για σειρά ισχυρών σεισμών στο Αρκαλοχώρι (ανάρτηση)

Με μία ανάρτηση που έκανε μόλις πριν τρεις ημέρες στα social media ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης περιέγραψε αναλυτικά τα κύρια σημεία που παρακολουθούσαν εδώ και καιρό οι σεισμολόγοι. Εν τέλει ο Εγκέλαδος «χτύπησε» με ισχύ μεγαλύτερη των προβλέψεων, μία δόνηση 5,8 μονάδων Ρίχτερ που προκάλεσε το θάνατο ενός ανθρώπου, μεγάλες ζημιές και εγκλωβισμούς ανθρώπων το πρωί της Δευτέρας. 

Ο κ. Τσελέντης σημείωνε ότι η μεγάλη χρονική διάρκεια του φαινομένου συνέτεινε στο ότι «θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα αλλά τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν» και ως προς την ισχύ των δονήσεων «τα μεγέθη όμως θα κινούνται σε αυτά τα επίπεδα» του προηγούμενου διαστήματος, κοντά στις 4 μονάδες Ρίχτερ (κάτι που διαψεύστηκε με την ισχυρή δόνηση της Δευτέρας).

Προσδιόρισε ως αιτία τα κοντινά ρήγματα Καστελλίου και Θραψανού που ενώνονται κάτω από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, ενώ παρακολουθείται και η μία μικρή σεισμική δράση στην περιοχή Αρχανών Βασιλειών στο ρήγμα του Γιούχτα.

Ο κ. Τσελέντης υπογράμμιζε την σημασία της υλοποίησης ενός σημαντικού προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης στην Κρήτη, με έμφαση στην συγκεκριμένη περιοχή, ενώ συνέστηνε στους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγουν τα παλιά πετρόκτιστα σπίτια.