• 4 Αυγούστου, 2021

O Nικόλαος -ως πρίγκιπας- εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Bienalle Design του Λονδίνου!

 O Nικόλαος -ως πρίγκιπας- εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Bienalle Design του Λονδίνου!

Από τα διθυραμβικά δημοσιεύματα μερίδας του ελληνικού Τύπου μάθαμε ότι ο Νικόλας Γλύξμπουργκ εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Μπιενάλε Ντιζάιν του Λονδίνου.

Για την ακρίβεια πληροφορηθήκαμε ότι: «O πρίγκιπας Νικόλαος εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Μπιενάλε Ντιζάιν του Λονδίνου» όπως ήταν οι τίτλοι σε εφημερίδες και ιστοσελίδες.

Το Sotheby’s, μάλιστα, συνοδεύει το έργο του Νικολάου με αναφορές στην παιδική του ηλικία δίπλα στον, όπως αναφέρεται, “πρώην βασιλέα των Ελλήνων Κωνσσταντίνο”.

Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα της Μπιενάλε, την Ελλάδα εκπροσωπεί ο “Prince Nikolaos”. Συγκεκριμένα, το κείμενο που συνοδεύει το έργο του είναι το εξής:

Μια μαγευτική, συναρπαστική σκηνή φωτισμένων, αγκαλιάζοντας ελαιόδεντρων που αντανακλάται σε καθρέφτες και ακούγεται από ήχους ελληνικής φύσης, που μας ενθαρρύνουν να συλλογιστούμε συναισθήματα προέλευσης, σύνδεσης και χωρισμού.
Η πανδημία COVID-19 έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον φυσικό κόσμο και τον χώρο μας μέσα σε αυτόν, αναγκάζοντάς μας να επανεκτιμήσουμε και να αλλάξουμε τις ανθρώπινες σχέσεις μας, και να μας ενθαρρύνει να επιστρέψουμε στην καταγωγή μας για έμπνευση. Η εύρεση αυτών των προγονικών θεμελίων, αυτή η αίσθηση ότι ανήκει στον κόσμο και είναι μέρος μιας μεγαλύτερης αφήγησης, είναι σαν να βρούμε το κέντρο σταθερότητάς μας.

Περίπτερο της Ελλάδας στη Μπιενάλε του London Design

Αναζητώντας τρόπους που το παρελθόν αντηχεί με το παρόν και το μέλλον, ο πρίγκιπας Νικόλαος ερευνά τον φυσικό θησαυρό που προέρχεται από το ελληνικό έδαφος: την ελιά και τον καρπό της, με τις λαμπρές χρυσές αποχρώσεις του. Δεν έχουν αλλάξει πολλά στον τρόπο που καλλιεργούμε και συγκομίζουμε ελαιόδεντρα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Γνωρίζαμε πάντα τις προστατευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου, αποδεικνύοντας ότι η φύση μας έδωσε άφθονα και γενναιόδωρα όλα όσα χρειαζόμαστε. Υπάρχουν ελιές στην Ελλάδα ηλικίας άνω των 2.500 ετών, που συμμετέχουν στην ανθρώπινη ιστορία και ως μόνιμοι φύλακες, ως μάρτυρες, για όλα όσα μας συνδέουν με το παρελθόν μας.

Εξερευνώντας τον τρόπο ενοποίησης αυτών των διαφορετικών εννοιών σε έναν φυσικό χώρο, ο καλλιτέχνης δημιουργεί αυτήν τη συναρπαστική δέντρα. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν μέσα από το φωτισμένο έργο τέχνης και να τυλιχτούν στην αιώνια δύναμη και ομορφιά των αγκαλιασμένων ελαιόδεντρων, σαν να περπατούν μέσα από ένα μονοπάτι που συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας.