• 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο Κύπριος πρώην Επίτροπος της ΕΕ Χρήστος Στυλιανίδης, υπουργός Πολιτικής Προστασίας- “Δίδυμο” με τον πρώην αρχηγό ΓΕΑ- Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Αναστασιάδη

 Ο Κύπριος πρώην Επίτροπος της ΕΕ Χρήστος Στυλιανίδης, υπουργός Πολιτικής Προστασίας- “Δίδυμο” με τον πρώην αρχηγό ΓΕΑ- Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Αναστασιάδη

Το όνομα του Κυπρίου πρώην Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων έχει πέσει στο τραπέζι για τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 11.30 το πρωί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Σπύρου Σιδέρη για το anatropinews.gr από την Λευκωσία το μεσημέρι της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο, όπου τον ρώτησε αν είχε ένσταση με την υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη. Ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε πως όχι, δεν είχε ένσταση και να πράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως θέλει.

Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν το σενάριο αυτό, αναφέροντας απλώς ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κλίνει τελικά στο ενδεχόμενο να μην ορίσει στρατιωτικό πρόσωπο σε αυτή τη θέση, αλλά ένα πολιτικό που προέρχεται όμως από την Κύπρο και ως εκ τούτου είναι εκτός της εν Ελλάδι κομματικής αντιπαράθεσης και ο οποίος λόγω της θέσης του στην Κομισιόν διαθέτει επιχειρησιακή εμπειρία.

Ποιος είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης


Ο Χρήστος Στυλιανίδης πριν αναλάβει Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, διετέλεσε ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας εκλεγμένος με τον ΔΗΣΥ την περίοδο 2006-2013.

Συνεργάστηκε με τον Γιάννο Κρανιδιώτη και ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 1995 ίδρυσε, μαζί με άλλους πολίτες, την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής Κύπρου και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Το 1998 διορίστηκε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως το 1999. Παραιτήθηκε από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου το 1999 για λόγους «αρχής σε θέματα εξυγίανσης και διαφθοράς της δημόσιας ζωής», μετά από καταγγελίες για διαφθορά που διατυπώθηκαν εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη.

Την 1η Μαρτίου 2013 διορίστηκε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Παρέμεινε στη θέση έως το 2014, οπότε και παραιτήθηκε προκειμένου να διεκδικήσει έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις ευρωεκλογές του 2014.

Στις Ευρωεκλογές του 2014 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με τον ΔΗΣΥ για την περίοδο 2014-2019. Συμμετείχε στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στις 24 Οκτωβρίου 2014 διορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως υπεύθυνος για το συντονισμό αντιμετώπισης του ιού Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία.

Στις 31 Οκτωβρίου 2014 παραιτήθηκε από τη θέση του ευρωβουλευτή, αναλαμβάνοντας τη θέση του Ευρωπαίου Επίτροπου για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων. Η θητεία του ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2019.

Δίδυμο στην Πολιτική Προστασία

Συμπληρώθηκε το «παζλ» της ηγεσίας του νεοσύστατου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, για τη θέση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας «κλείδωσε» το όνομα του πρώην Αρχηγού ΓΕΑ Ευάγγελου Τουρνά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πολύπειρος Πτέραρχος ε.α. -με πάνω 4.000 ώρες πτήσης στα μαχητικά αεροσκάφη- αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και θα αναλάβει την ευθύνη για το κομμάτι των πτητικών μέσων Πυρόσβεσης.

Παράλληλα, ο Ελληνοκύπριος πολιτικός και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, έχει τις περισσότερες πιθανότητες, όπως όλα δείχνουν, να γίνει ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η επιλογή του κ. Στυλιανίδη, μόνον τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς έχει βαθιά εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων και θεωρείται πολιτικός που μπορεί να ανταπεξέλθει στη θέση του συγκεκριμένου υπουργείου, που είναι κομβικό και ιδιαιτέρως κρίσιμο εξαιτίας τόσο των καταστροφικών πυρκαγιών όσο και της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται τη Δευτέρα οι οριστικές αποφάσεις του πρωθυπουργού και εν συνεχεία οι επίσημες ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Ποιος είναι ο Ευάγγελος Τουρνάς


Ο Πτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς διετέλεσε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας από 7 Μαρτίου 2013 έως 27 Φεβρουαρίου 2015.

Γεννήθηκε στα Χανιά και εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1976 και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1980.

Είναι απόφοιτος:

του Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΚΕΑΤ/ΣΗΠ)
της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Κατωτέρων (ΣΠΑ/Κ)
της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Ανωτέρων (ΣΠΑ/Α)
του Air Command and Staff College των ΗΠΑ
Από ξένες γλώσσες ομιλεί την Αγγλική.