• 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Νέο υπουργικό σχήμα: Άτονες αλλαγές με αμετακίνητους τους πρωτοκλασάτους – Ποιοι μένουν εκτός, ποιοι μετακινούνται

 Νέο υπουργικό σχήμα: Άτονες αλλαγές με αμετακίνητους τους πρωτοκλασάτους – Ποιοι μένουν εκτός, ποιοι μετακινούνται

Πέραν της υπόθεσης Αποστολάκη η οποία εξακολουθεί να ταλανίζει το πολιτικό σκηνικό, και οι υπόλοιπες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν έχουν τα χαρακτηριστικά ενός δομικού ή σαρωτικου ανασχηματισμου, αλλά μιας ανασύνθεσης της κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς άφησε απειραχτα πρωτοκλασάτα υπουργεία. Είναι ενδεικτικό ότι 16 από τους 20 υπουργούς κράτησαν τα χαρτοφυλάκια τους (ΣΤΑΪΚΟΎΡΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΔΕΝΔΙΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΌΠΟΥΛΟΣ, ΚΕΡΑΜΕΩΣ, ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, ΣΚΡΕΚΑΣ,ΜΕΝΔΩΝΗ, ΒΟΡΙΔΗΣ, ΠΙΕΡΡΑΚΆΚΗΣ, ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ, ΛΙΒΑΝΟΣ, ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ,ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ, ΣΚΈΡΤΣΟΣ).

Στην περίπτωση της Νίκης Κεραμεως που διακινήθηκε ευρέως οτι θα πληρώσει την πολιτική ζημιά με τον αριθμό των εισακτεων κλπ, διασώθηκε στο πλαίσιο της λογικής ότι οι μεταρρυθμίσεις με κόστος που αποτελούν κεντρική κυβερνητική γραμμή δεν αδειάζονται.Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θυσιάστηκε καθώς εκτιμήθηκε ότι θα ήταν δυσβάσταχτο το πολιτικό κόστος της παραμονής του στην κυβέρνηση σε άλλο πόστο, με τους γαλάζιους βουλευτές πρώτους στα κάγκελα.

Ο Χάρης Θεοχάρης, που δεν έφυγε όταν έπρεπε να φύγει, βρέθηκε την χρονιά ανάκαμψης του τουρισμού εκτός κυβέρνησης προς χάριν του Βασίλη Κικίλια. Ένας εκ των δημοφιλέστερων υπουργών στις δημοσκοπήσεις που σήκωσε μεγάλο βαρος με την πανδημια, δεν θα μπορούσε να καρατομηθει όταν μένει άθικτο το λοιπό υπουργικό συμβούλιο.

Ο Τάκης Θεοδωρικακος επανέκαμψε σε κυβερνητικό θώκο και στο υπουργείο προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να αξιοποιηθούν όπως λένε συνομιλητές του πρωθυπουργού, το αριστερών καταβολών προφίλ του σε ένα υπουργείο λεπτών ισορροπιών.

Ο Θάνος Πλεύρης ένας καθαρόαιμος δεξιός αναλαμβάνει το Υγείας ως επιβράβευση για την κοινοβουλευτική παρουσία του. Ο δε Νίκος Χαρδαλιάς είχε φανεί απο τις μέρες των πυρκαγιών και πριν το πρόβλημα υγείας ότι δεν θα μπει στο κάδρο των ευθυνών.

Οι βουλευτές της ΝΔ, που έραβαν κοστούμια, θα τα βάλουν στην ντουλάπα καθώς δεν είχαμε ιδιαίτερο αριθμό υπουργοποιησεων. Ο Θεόδωρος Ρουσσόπουλος όπως έλεγαν συνομιλητές του “περιλαμβάνεται μονο στους ανασχηματισμους των δημοσιογράφων”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ:

  • Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τάκης Θεοδωρικάκος
  • Υπουργός Υγείας: Θάνος Πλεύρης
  • Υφυπουργός Υγείας: Μίνα Γκάγκα
  • Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας: Νίκος Χαρδαλιάς
  • Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Σίμος Κεδίκογλου
  • Υφυπουργός Μεταφορών: Μιχάλης Παπαδόπουλος
  • Υφυπουργός Υποδομών: Γιώργος Καραγιάννης
  • Υπουργός Τουρισμού: Βασίλης Κικίλας