• 17 Μαΐου, 2021

Εμβόλιο Pfizer: Νωρίτερα στην Ευρώπη 50 εκατ. δόσεις, ανακοίνωσε η Φον Ντερ Λάιεν – Πόσο θα κοστίζουν τα μελλοντικά συμβόλαια

 Εμβόλιο Pfizer: Νωρίτερα στην Ευρώπη 50 εκατ. δόσεις, ανακοίνωσε η Φον Ντερ Λάιεν – Πόσο θα κοστίζουν τα μελλοντικά συμβόλαια

¸

Eπισπεύδεται η παράδοση 50.000.000 δόσεων εμβολίων της Pfizer/ΒιοΝtech όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η εταιρεία θα παρέδιδε τα εν λόγω εμβόλια το τέταρτο τρίμηνο, όμως θα παραληφθούν από την ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο (το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο), σημείωσε η φον ντερ Λάιεν.

Επιπροσθέτως η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι σήμερα οι εμβολιασμοί στην ΕΕ έφτασαν τα 100.000.000.

Αυξήσεις στις τιμές

Την ίδια ώρα όμως η Pfizer αυξάνει κατά περισσότερο από 60% την τιμή του εμβολίου της κατά της Covid για τις μελλοντικές παραγγελίες που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ οι ειδήμονες προβλέπουν πως οι τιμές των εμβολίων θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Όπως μετέδωσε η Telegraph, την αποκάλυψη αυτή έκανε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov, ο οποίος είπε πως η φαρμακευτική εταιρεία έχει αυξήσει το κόστος των μελλοντικών εμβολίων κατά της Covid που θα πουληθούν στην ΕΕ, από τα 12 ευρώ η δόση στα 19,50 ευρώ. Κατά τον ίδιο, αυτή τη στιγμή υπογράφονται συμβόλαια για 900 εκατ. εμβόλια με αυτή την υψηλότερη τιμή, για παράδοση το 2022 και 2023.

  • Η ΕΕ έχει πει πως οι πληροφορίες για την τιμολόγηση και τα συμβόλαια είναι εμπιστευτικές, όμως αξιωματούχος της Κομισιόν επιβεβαίωσε πως η ΕΕ καταρτίζει συμβόλαια για κράτηση 2 δισ. ενισχυμένων εμβολίων τα επόμενα δύο χρόνια.

Το μπλοκ είχε και επιστροφή στο κόστος της προπαραγγελίας του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, επειδή είχε στηρίξει τη γερμανική BioNTech με χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του εμβολίου.

Πάντως, οι αναλυτές προειδοποιούν πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να περιμένουν ότι θα βάλουν στην άκρη περισσότερα χρήματα για μελλοντικά εμβόλια, καθώς θα μειώνεται η ζήτηση, με αποτέλεσμα να χάνονται οι οικονομίες κλίμακος.