Νέος “σεισμός” στο ποδόσφαιρο – Τι αποφασίζει η UEFA

 Νέος “σεισμός” στο ποδόσφαιρο – Τι αποφασίζει η UEFA

Τα πάνω-κάτω φέρνει η UEFA, που είναι έτοιμη να αποφασίσει την κατάργηση του εκτός έδρας γκολ!

Στις 14 Απριλίου η γαλλική εφημερίδα «L’ Equipe» είχε αποκαλύψει ότι η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία είχε αποφασίσει, σε συνεδρίαση που θα γινόταν τέλος Μαΐου, να προχωρήσει στην κατάργηση αυτού του κανονισμού στις διοργανώσεις της.

Ασύλληπτο ρεκόρ: Πωλήθηκε φανέλα του αδικοχαμένου Κόμπι Μπράιαντ για 3,69 εκ. δολάρια

Αυτό το δημοσίευμα φαίνεται πως επιβεβαιώνεται τώρα από ρεπορτάζ των «Times» στο οποίο σημειώνεται πως αυτή η… κοσμογονική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην συνεδρίαση της Παρασκευής (28/05).

Αν αυτή η απόφαση ληφθεί, θα πρόκειται για… επανάσταση καθώς ο κανονισμός του «εκτός έδρας γκολ» υπάρχει στις διοργανώσεις της UEFA εδώ και 56 χρόνια καθώς εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τη σεζόν 1965-66 στο Κύπελλο Κυπελλούχων.

Και, μάλιστα, ο κανονισμός θα πάψει να ισχύει από την έναρξη της περιόδου 2021-22.

Πρόκειται, βέβαια, για μια συζήτηση, που αφορά την κατάργηση ή μη του άρθρου 20.01, δεν έχει αρχίσει τελευταία, αλλά τα άδεια γήπεδα, λόγω της πανδημίας, φαίνεται πως οδήγησαν την UEFA στην επίσπευση λήψης αυτής της απόφασης καθώς θεωρείται πια ξεπερασμένο.

Το άρθρο 20.01 των κανόνων της UEFA, αναφέρει αναφέρει πως: «Αν δύο ομάδες έχουν σημειώσει τον ίδιο αριθμό τερμάτων στη διάρκεια των δύο αγώνων, τότε εκείνη που έχει σημειώσει τα περισσότερα τέρματα εκτός έδρας προκρίνεται στην επόμενη φάση».

Όπως γράφεται, θα πρόκειται για ολική κατάργηση και όχι μερική (να ισχύει, δηλαδή, ό,τι και τώρα στην κανονική διάρκεια και να μην ισχύει στην παράταση) και θα έχει άμεση εφαρμογή από τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Ως τώρα υπήρχαν δύο… τάσεις: αυτή που ήθελε τη μερική κατάργηση του κανονισμού και έτερη που τασσόταν υπέρ της ολικής. Οι υποστηρικτές της πρώτης ήθελαν να διατηρηθεί ο κανονισμός αλλά μόνο για τις σειρές που οδηγούνται σε παράταση. Οι υποστηρικτές της δεύτερης ανέφεραν πως αν ισχύει για την παράταση τότε θα προκληθεί κομφούζιο στους θεατές και στους τηλεθεατές, οπότε θα ήταν καλύτερα να μην υπάρχει καθόλου.

Δεν αποκλείεται, επίσης, αν καταργηθεί αυτός ο κανονισμός να ανοίξει ο δρόμος για να βλέπουμε τις τελικές φάσεις του Τσάμπιονς Λιγκ να διεξάγονται όπως το περσινό Final 8, σε μια πόλη, αλλά με δύο παιχνίδια αντί για ένα.

Πηγή: sdna.gr

Σχετικά Άρθρα