Νέα κίνηση στον ΣΥΡΙΖΑ – Παρέμβαση στον προσυνεδριακό διάλογο με προτάσεις “γέφυρα” για τον μετασχηματισμό

 Νέα κίνηση στον ΣΥΡΙΖΑ – Παρέμβαση στον προσυνεδριακό διάλογο με προτάσεις “γέφυρα” για τον μετασχηματισμό

Όσο πλησιάζει η ώρα του Συνεδρίου στο ΣΥΡΙΖΑ τόσο πυκνώνουν τα σύννεφα στο εσωκομματικό μέτωπο. Η εσωκομματική αντιπολίτευση φρόντισε να διαμηνύσει στον πρόεδρο τις προθέσεις της για ανένδοτο στο μετασχηματισμό του κόμματος μέσω της αλλαγής καταστατικού την ώρα που μια νέα κίνηση ξεπρόβαλε για να εξισορροπήσει το κλίμα διπολισμού που δημιουργείται μεταξύ Ομπρέλας και προεδρικών για την εκλογή της ΚΕ από το σύνολο των μελών.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να τρέχει την κούρσα του μόνος του. Ένα μήνα πριν το 3ο Συνέδριο του κόμματος δεν φαίνεται να νερώνει το κρασί του με τους προεδρικούς να εργάζονται σε όλα τα εσωκομματικά πεδία για την υλοποίηση της πρότασης.

Με βασικό επιχείρημα τη μειωμένη συμμετοχή στις προσυνεδριακές διασκέψεις στις Νομαρχιακές οργανώσεις τα μέλη της Ομπρέλας έχουν επιλέξει την αποχή από τη διαδικασία εγγραφών νέων μελών αντιπαραβάλλοντας την προηγούμενη συμμετοχή που έφτανε στο 30% αντί του 15% που είναι σήμερα.

  • Σε αυτό το κλίμα μια νέα κίνηση έκανε την εμφάνισή της και με παρέμβασή της στον προσυνεδριακό διάλογο κατέθεσε στην Αυγή ένα κείμενο 6+6 προτάσεων «για μια νέα αρχή». Στη «νέα αρχή» μετέχουν πρόσωπα της νεότερης γενιάς στελεχών και ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος αλλά και ο αδερφός του γραμματέα της ΚΕ, Αντώνης Τζανακόπουλος.

Αν και ξεκαθαρίζουν ότι δεν φιλοδοξούν να γίνουν «τάση» ωστόσο η πρόταση που κατεβάζουν τάσσεται απερίφραστα υπέρ του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το σημερινό μοντέλο λειτουργίας του κόμματος δεν ανταποκρίνεται στους στόχους μας» είναι από τα σημεία αιχμής του κειμένου τους, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και αυτόν από την πλευρά του να μιλά σε συνέντευξή για την ανάγκη η Αριστερά να πειραματιστεί και να δημιουργήσει το νέο μοντέλο λειτουργίας.

Επανίδρυση και δικλίδες

Το κόμμα χρειάζεται οργανωτική επανίδρυση σημειώνουν και απέναντι στα επιχειρήματα για μειωμένη συμμετοχή στις συνεδριάσεις αντιπαραβάλλουν το «πλάνο δουλειάς» που πρέπει να γίνεται στα ενεργά μέλη ως απάντηση στο προχυμένο μοντέλο συζητήσεων.

Και στο επιχείρημα των μελών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για δημιουργία «μαϊμού» μελών η «νέα αρχή» αντιπαραβάλει «τις κομματικές χρεώσεις» απέναντι σε ένα καταστατικό το οποίο μέχρι σήμερα σε πολλές οργανώσεις δεν τηρείται.

Για να συγκεραστεί το χάσμα μεταξύ της πρότασης Τσίπρα και της διατήρησης του υπάρχοντος καταστατικού το οποίο οικοδομείται πάνω στην απευθείας εκλογή των μελών της ΚΕ από το σύνολο των εγγεγραμμένων μελών με την ανάδειξη των «τηλεαστέρων» και την έλλειψη λογοδοσία όσων εκλεγούν, τα μέλη που υπογράφουν το νέο αυτό κείμενο σημειώνουν την ανάγκη να τεθούν «δικλίδες δημοκρατικού ελέγχου».

  • Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως δεν φαίνεται να κάνει ούτε εκατοστό πίσω από την πρότασή του και για την ώρα ρίχνει όλες του τις δυνάμεις στην αντιπαράθεση με το βασικό του αντίπαλο τον κ. Μητσοτάκη. Εδώ και αρκετούς μήνες έχει βγει ο ίδιος μπροστά επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την αντιπαράθεση, όταν άλλοι κορυφαίοι του κόμματος δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να σηκώνουν το βάρος της σκληρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

Με όπλο την αποδοχή από τη ευρύτερη βάση του ΣΥΡΙΖΑ της πρότασής του ο κ. Τσίπρας επιλέγει να σηκώσει ο ίδιος το βάρος της αντιπολίτευσης και της μακράς προεκλογικής περιόδου που άνοιξε από τον περασμένο Δεκέμβριο.  

Το καραβάνι του προχωρά όπως είχε πει κάποτε για την κυβέρνησή του με τον ίδιο να δείχνει σαφή πρόθεση μέσα από τους συσχετισμούς να προχωρήσει απερίσπαστος στο δρόμο της ανασυγκρότησης του κόμματος.

Συνεργασίες

Και αυτή η σύγκρουση βέβαια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ συντηρείται όπως και η ευρύτερη πολιτική αντιπαράθεση με τα άλλα κόμματα πάνω στο πεδίο της απλής αναλογικής.

Η συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου, το οποίο αν δεν έχει συμπεριλαμβάνει και το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να μετουσιωθεί σε κυβερνητική συνεργασία έχει ευθεία αντανάκλαση και στο εσωκομματικό πεδίο.

Γιατί αν ο στόχος του κ. Τσίπρα είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών με τη συμμετοχή του κ. Ανδρουλάκη τότε αναπόφευκτα ένα από τα βασικά δεδομένα που θα σταθμιστούν θα είναι και η γεωγραφία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων με τους καχύποπτους να κοιτούν ίσως περισσότερο προς τα αριστερά.

Σχετικά Άρθρα