• 19 Απριλίου, 2021

Νέα ανατροπή με το λιανεμπόριο – Αλλάζουν διαρκώς οι ημερομηνίες για εστίαση και σχολεία

 Νέα ανατροπή με το λιανεμπόριο – Αλλάζουν διαρκώς οι ημερομηνίες για εστίαση και σχολεία

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός για φλέγοντα ζητήματα πηγαίνει πίσω, αφού τα κρούσματα καλπάζουν και τα νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα. Καταρχάς δεν φαίνεται να ανοίγει άμεσα το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου, όπως έχει διαρρεύσει η κυβέρνηση, αλλά ο σχεδιασμός δείχνει να πηγαίνει πιο πίσω. Το ίδιο ισχύει και για το άνοιγμα των σχολείων για τα οποία υπήρχε πρόθεση να ανοίξουν στις αρχές Απριλίου.

Μάλιστα, αν και η κυβέρνηση πίεζε την επιτροπή για μεγαλύτερο άνοιγμα και χαλάρωση τη Δευτέρα, τελικά υπήρξε έντονη αντίδραση και δεν εγκρίθηκαν περισσότερες τροποποιήσεις στα μέτρα ή συγκεκριμένη άρση μέτρων.

Ο χάρτης με την άρση μέτρων πλέον αλλάζει, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις.

  • Μπορεί η πίεση του Μαξίμου να ήταν η έναρξη του λιανεμπορίου να γίνει στις 29 Μαρτίου, όμως όλα δείχνουν ότι θα πάρει αναβολή. Επικρατέστερη ημερομηνία πλέον είναι η Δευτέρα 5 Απριλίου.
  • Για την εστίαση το άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους και σταδιακά φαίνεται να πηγαίνει για 19 Απριλίου.
  • Για τα σχολεία ψάχνουν ημερομηνία μέσα στον Απρίλιο.

Μικρές αλλαγές στις μετακινήσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας δύο ώρες αργότερα είναι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Από χθες Σάββατο, άλλαξε το ωράριο απαγόρευσης στις μετακινήσεις των πολιτών σε όλη την Ελλάδα και αντί για 19:00 το απόγευμα θα ξεκινά από τις 21:00 το βράδυ (μέχρι τις 05:00 το πρωί).

Παράλληλα, ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ η λειτουργία των κομμωτηρίων από Δευτέρα θα γίνεται με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων.

Συγκεκριμένα, η επαναλειτουργία κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών από την Δευτέρα με πολύ αυστηρούς κανόνες.

Ακόμα, η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων ως 3 άτομα -εκτός των οικογενειών- με υποχρεωτική μάσκα, στέλνοντας το SMS 6 και μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο, όχι με ΙΧ ή μηχανή.

Όλοι οι παραπάνω κανόνες ισχύουν και για τα πάρκα που επίσης ανοίγουν.

Ακόμα, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό κάθε μητρόπολης με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου. Θα διεξάγονται τεστ σε ιερείς και ψάλτες με ευθύνη της οικείας Μητρόπολης.

Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους, με μικρό σκάφος ή από την στεριά και με το SMS 6.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, το ψάρεμα και συγκεκριμένα η ερασιτεχνική αλιεία επιτρέπεται από σήμερα:

  • Από πλωτό μέσο, μήκους έως 8 μέτρων.
  • Από την παραλία, για τους διαμένοντες σε παραθαλάσιους και μόνο δήμους, με τη χρήση του κωδικού 6 στο 13033, προσεγγίζοντας μόνο πεζή ή με ποδήλατο, καθώς και με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα, στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών ή με το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.

O καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ πρότεινε το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου για τις μικρές επιχειρήσεις, με ραντεβού και SMS στο 13032 στις μεγάλες πόλεις ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα συνωστισμού και ελεύθερα τελείως στις κωμοπόλεις.

Επιπλέον, ο κ. Βασιλακόπουλος τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας καφέ και εστιατορίων σε εξωτερικούς χώρους, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, καθώς όπως τόνισε, η πιθανότητα μετάδοσης έξω είναι μικρότερη.