• 14 Απριλίου, 2021

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Πώς μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση από τον Δαβίδ (Αρμενία) έναντι του Γολιάθ (Αζερμπαϊτζάν)

 Ναγκόρνο Καραμπάχ: Πώς μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση από τον Δαβίδ (Αρμενία) έναντι του Γολιάθ (Αζερμπαϊτζάν)

Οι μάχες κλιμακώθηκαν μεταξύ των Αζέρων και των δυνάμεων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς οι δύο πλευρές σφυροκοπούσαν η μία την άλλη με πυραύλους και πυροβολικό, στις σφοδρότερες συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί στην περιοχή εδώ και πάνω από 25 χρόνια. Ακόμη 26 Αρμένιοι στρατιώτες στην αμφισβητούμενη αυτή περιοχή του Καυκάσου.

Οποιαδήποτε ενέργεια προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο θα μπορούσε να σύρει στη σύγκρουση τις μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις, τη Ρωσία και την Τουρκία.

Η Μόσχα έχει συνάψει αμυντική συμμαχία με την Αρμενία, η οποία παρέχει υποστήριξη ζωτικής σημασίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και αποτελεί τη σύνδεσή του με τον υπόλοιπο κόσμο. Η Άγκυρα στηρίζει τους δικούς της «συγγενείς», τους τουρκογενείς Αζέρους.

Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, o Ερντογάν έχει στρατολογήσει αρκετές χιλιάδες τζιχαντιστές από την Συρία, τους οποίους, αφού εξόπλισε, στέλνει στο μέτωπο Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο την ψαλίδα.

Την ίδια στιγμή, αναλυτές υποστηρίζουν ότι στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, αντιμέτωπες είναι οι δύο χώρες που σε επίπεδο εξοπλισμών, μπορούν κάλλιστα να παρομοιαστούμε με τη μάχη του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ, με τον Γολιάθ που είναι το Αζερμπαϊτζάν να έχει και σημαντική ενίσχυση από την Τουρκία.

Όπως όλα δείχνουν, το Αζερμπαϊτζάν, τουλάχιστον αριθμητικά έχει το πάνω χέρι.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, ο αρμενικός στρατός αποτελείται από 45 χιλιάδες στρατιώτες και καλείται να αντιμετωπίσει τις 126 χιλιάδες του Αζερμπαϊτζάν. Την ίδια στιγμή, η Αρμενία διαθέτει μόλις 200 χιλιάδες εφέδρους, ενώ το Αζερμπαϊτζάν 300 χιλιάδες.

Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους Αρμένιους στο επίπεδο των αρμάτων και των πυροβόλων. Στα άρματα μάχης το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει περί τα 100 άρματα πρώτης γραμμής, ενώ οι Αρμένιοι μόλις 11.