N.Y.Times: “Kingmaker” η Τουρκία στη Λιβύη- Ανατρέπονται οι συσχετισμοί- “Εκτός παιχνιδιού” η Ελλάδα;

 N.Y.Times: “Kingmaker” η Τουρκία στη Λιβύη- Ανατρέπονται οι συσχετισμοί- “Εκτός παιχνιδιού” η Ελλάδα;

Για ανατροπή της κατάστασης στη Λιβύη, με την Τουρκία να αναδεικνύεται σε “Kingmaker” (αυτός που ορίζει τον βασιλιά) της περιοχής, κάνουν λόγο σε εκτενή ανάλυση του Ντέκλαν Γουόλς οι New York Times, περιγράφοντας μια γεωπολιτική εξέλιξη που δυσχεραίνει έτι περαιτέρω τον ρόλο της ελληνικής διπλωματίας.

Οι New York Times επισημαίνου πως το τελευταίο διάστημα οι δυνάμεις του Αλ Σαράτζ υποστηριζόμενες από τουρκικές δυνάμεις στη δυτική Λιβύη έπληξαν σοβαρά τις φιλοδοξίες του επίδοξου ισχυρού Khalifa Hifter και σηματοδότησαν την άφιξη της Τουρκίας ως δυνητικά αποφασιστικής δύναμης μεταξύ των ξένων δυνάμεων που ανταγωνίζονται στην περιοχή.

Η κατάσταση, όπως την περιγράφουν οι New York Times, μια εφημερίδα διεθνούς κύρους με ισχυρές διασυνδέσεις στην αμερικανική διπλωματία, είναι εξαιρετικά δυσμενής για τα ελληνικά συμφέροντα, λίγα 24ωρα μετά την προσβλητική για την Αθήνα δήλωση του γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που όχι μόνο ευχαρίστησε τον Ταγίπ Ερντογάν για τον ρόλο του στη Λιβύη αλλά επιβεβαίωσε την στροφή του δυτικού παράγοντα υπέρ του αναγνωρισμένου καθεστώτος της Τρίπολης (κυβέρνηση Αλ Σάρατζ).

Αλλά και την εγκατάλλειψη του Χαφτάρ, ο οποίος διαθέτει στο πλευρό του μόνο τη Ρωσία και οδηγείται από ήττα σε ήττα, ενώ πριν μερικούς μήνες οι δυνάμεις του ήταν στα περίχωρα της Τρίπολης και αρκετοί προεξοφλούσαν την επικράτησή του.

Μια πινακίδα που απεικονίζει τον Khalifa Hifter, τον διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στο κέντρο της Βεγγάζης τον Ιανουάριο.
Αφίσα του Χαφτάρ- New York Times

«Το παράθυρο ευκαιριών της Ευρώπης στη Λιβύη κλείνει», δήλωσε ο Τάρεκ Μεγκερίσι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. «Πρέπει να κινηθεί γρήγορα εάν θέλει να προστατεύσει τον ρόλο του ως εμπόδιο ενάντια στη ρωσική καταπάτηση και να αποτρέψει την ανάπτυξη μιας άλλης σύγκρουσης τύπου Συρίας στη γειτονιά της».

Σε μια μάλλον καθυστερημένη κίνηση η Αθήνα προσπάθησε να μπει στο κάδρο των ραγδαίων εξελίξεων στη Λιβύη, αντιλαμβανόμενη πως η επικράτηση του Αλ Σάρατζ και μάλιστα με την “λευκή κάρτα” των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των Ευρωπαίων που μετείχαν προ μηνών στη Διάσκεψη του Βερολίνου -από την οποία αποκλείστηκε η Ελλάδα λόγω ατυχών κυβερνητικών χειρισμών- ενισχύει σημαντικά τον τουρκικό ρόλο. Και, φυσικά, κρατά “ζωντανό” το τουρκολιβυκό σύμφωνο για την χάραξη των ΑΟΖ που έφερε τα τουρκικά συμφέροντα σε ελληνικέ ςθαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης.

Όμως, ολόκληρη η στρατηγική που είχε πολυδιαφημιστεί προ μηνων, με την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα (ως προσπάθεια εξισορρόπησης του αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου), φαίνεται πως κινδυνεύει με κατάρρευση και η Τουρκία ενισχύσει δραματικά τον γεωπολιτικό ρόλο της, την ώρα που κλιμακώνει την προκλητικότητά της στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Tηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της διεθνώς αναγνωρισμένης Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβυής Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (Aguila Saleh Eissa) είχε χθες βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σάλεχ είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών και με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συζήτηση εστιάστηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη και στις πρόσφατες εξελίξεις, καθώς και στις προοπτικές δημιουργίας συνθηκών που θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε ειρηνική, πολιτική επίλυση της κρίσης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Προς τούτο, τονίστηκε η σημασία ορισμού νέου Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ ΟΗΕ το συντομότερο δυνατόν.

Οι κ.κ. Δένδιας και Σάλεχ επανέλαβαν τη θέση τους υπέρ των Συμπερασμάτων του Βερολίνου, τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων και κατάπαυσης του πυρός. Επιπλέον, δεν παρέλειψαν να τονίσουν τον ανυπόστατο και αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο είναι άκυρο και εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Ο κ. Σάλεχ ανέλυσε το σχέδιο οκτώ σημείων που έχει προτείνει και το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση ενός νέου Προεδρικού Συμβουλίου στο οποίο θα εκπροσωπούνται οι τρεις επαρχίες της Λιβύης καθώς και τον ορισμό Επιτροπής απαρτιζόμενης από εμπειρογνώμονες και διανοούμενους και επιφορτισμένης με τη σύνταξη του νέου Συντάγματος της χώρας, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε στα τέλη Απριλίου και έχει αποσπάσει πολλές δηλώσεις υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα.

Σημειώνεται ακόμη ότι η ανωτέρω επικοινωνία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την συνομιλία του Ν. Δένδια με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ (Richard Norland) και εντάσσεται στο πάγιο ενδιαφέρον της ελληνικής διπλωματίας για τις εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και στον ενεργό και εποικοδομητικό της ρόλο στις προσπάθειες ειρήνευσης στην Λιβύη, τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση επίλυσης της λιβυκής κρίσης θα είχε θετικές επιπτώσεις όχι μόνο στον σκληρά δοκιμαζόμενο λιβυκό λαό, αλλά και στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Φωτό: Reuters- New York Times

Σχετικά Άρθρα