Ν. Κακλαμάνης στο libre: Ο Στουρνάρας να απαιτήσει απο τις τράπεζες να δώσουν δάνεια και να μειώσουν τα επιτόκια

 Ν. Κακλαμάνης στο libre: Ο Στουρνάρας να απαιτήσει απο τις τράπεζες να δώσουν δάνεια και να μειώσουν τα επιτόκια

Πλείστα θέματα ανοίγει, με τη συνέντευξή του στο libre.gr ο Νικήτας Κακλαμάνης: για το κυβερνητικό σχέδιο ανάκαμψης και την οικονομία, για τις τράπεζες και τον Γιάννη Στουρνάρα, για την Ε.Ε. και τον Ρ.Τ. Ερντογάν.

Συνέντευξη στον Νίκο Παπαδημητρίου

«Δεν μπορούν να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι άνθρωποι», είναι η φράση-κλειδί του Νικήτα Κακλαμάνη στη συνέντευξη που ακολουθεί, και προσθέτει: «Πιστεύω, ότι ο πρωθυπουργός το έχει ως βασική αρχή και θα την τηρήσει προστατεύοντας και οικονομικά τον ελληνικό Λαό, όπως επιτυχώς έκανε και με τα μέτρα κατά της πανδημίας».

«Είναι υπερβολικό να κρίνεται μία κυβέρνηση για το έργο της, μόλις σε έξι μήνες» (σ.σ. το διάστημα που μεσολάβησε από τις εκλογές ως τη στιγμή, που ξέσπασε η πανδημία), απαντά εξάλλου στο ερώτημα για την ύφεση, ενώ επικαλούμενος τις εκθέσεις των διεθνών οικονομικών αναλυτών, περιμένει και εκείνος ότι «η Ελλάδα το 2021 θα είναι η ευχάριστη έκπληξη, όλοι αναμένουν αναπτυξιακή έκρηξη…», επισημαίνει. Εκφράζει παραλλήλως την ελπίδα του ότι η Κοινοτική συνδρομή θα δοθεί «δίχως όρους και προϋποθέσεις, που θα θυμίζουν μνημόνια», αφήνει όμως και μια αιχμή για το παρελθόν: ότι τα χρήματα «δεν θα σπαταληθούν όπως παλιότερα (π.χ. δεκαετία 1981-1989)».

Ταυτοχρόνως όμως, ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ ζητά «να αντιμετωπιστούν καίρια οι κακοί εργοδότες, που θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες», επίσης «οι τράπεζες θα πρέπει να ‘ανοίξουν τα πουγκιά’ τους και να δώσουν δάνεια, χωρίς εξοντωτικούς όρους».

Για το τελευταίο, τις τράπεζες δηλαδή, απευθύνεται στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, επικαλούμενος μάλιστα και το σοσιαλιστικό – «εκσυγχρονιστικό» παρελθόν του, όπως λέει, και υπογραμμίζει το καθήκον του να  πιέσει τις τράπεζες, «ώστε να ανοίξουν τις κάνουλες τους και να χρηματοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Χώρα, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Μπορεί, επίσης, να απαιτήσει ώστε να μειώσουν τα τεράστια επιτόκια δανεισμού, που δεν υφίστανται πουθενά στον κόσμο. Είναι ευκαιρία, τώρα, σε αυτές τις δύσκολες εποχές, να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο. Πιο ανθρώπινο…», σημειώνει ο συνομιλητής μας για τον Γιάννη Στουρνάρα.

Στα ελληνο-τουρκικά, τέλος, αναγνωρίζει ότι «μπορεί και να καθυστερήσαμε…» στην οριοθέτηση κάποιων δικαιωμάτων μας, σε κάθε περίπτωση όμως η συμφωνία Δένδια – Ντι Μάιο «αποτελεί ένα πρώτο και καθοριστικό βήμα». Αλλά, προσθέτει, απέναντι σε έναν «αδηφάγο», όπως τον χαρακτηρίζει, γείτονα «δεν γίνεται να υποχωρούμε μονίμως», ενώ προτείνει τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής.

Εν κατακλείδι, ο Νικ. Κακλαμάνης προτείνει στην κυβέρνηση να ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους μας, να πιέσουν περισσότερο την Άγκυρα είτε με τα κονδύλια που της δίνουν είτε με τις επιχειρήσεις τουρκικών συμφερόντων που εδρεύουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.Εμμέσως πλην σαφώς ζητά να ενεργοποιηθεί το πλαίσιο κυρώσεων, κάτι που μέχρις ώρας η κυβέρνηση δεν έχει πράξει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Α’ αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, στο libre.gr.:

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η μάχη για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, κύριε αντιπρόεδρε; Υπάρχει σημείο ισορροπίας με την προστασία του πληθυσμού από τον κοροναϊό;

Αναμφίβολα, τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν μπορούμε να κρυφθούμε πίσω από το δάχτυλο μας. Η Χώρα, προέρχεται από μία δεκαετή οικονομική κρίση, με τέσσερα μνημόνια στη πλάτη της και τη στιγμή, μετά από τις τελευταίες εκλογές, που έβγαινε από τη στενωπό, τη «χτύπησε» και η πανδημία. Ήταν κάτι, για το οποίο δεν είχε ευθύνη η κυβέρνηση, αφού το πρόβλημα το οποίο προκλήθηκε ήταν παγκόσμιο.

Η επιτυχής αντιμετώπιση του ιού από τη μεριά μας βοήθησε, ώστε να αναρριχηθούμε ψηλά στους δείκτες εμπιστοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, σχεδόν κανείς εργαζόμενος δεν έμεινε ακάλυπτος, με τα έκτακτα επιδόματα, που δόθηκαν.

Ακόμη πιο πρόσφατη απόδειξη αποτελεί η έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου, που υπερκαλύφθηκε. Οι αριθμοί, ωστόσο λένε την αλήθεια ως ένα σημείο. Πάνω απ’ όλα μετράνε οι άνθρωποι κι αυτός πρέπει να είναι ο κεντρικός μας στόχος. Δεν μπορούν να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι άνθρωποι.

Πιστεύω, ότι ο πρωθυπουργός το έχει ως βασική αρχή και θα την τηρήσει προστατεύοντας και οικονομικά τον ελληνικό Λαό, όπως επιτυχώς έκανε και με τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Αργά αλλά σταθερά νομίζω, ότι ο κόσμος θα ανακουφιστεί. Θα ήθελα όμως να επισημάνω δύο πράγματα ακόμη. Το ένα είναι να αντιμετωπιστούν καίρια οι κακοί εργοδότες, που θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί.

Το άλλο είναι, ότι επιτέλους, οι τράπεζες θα πρέπει να «ανοίξουν τα πουγκιά» τους και να δώσουν δάνεια, χωρίς εξοντωτικούς όρους. Είναι η πιο κρίσιμη ώρα, για να αποδείξουν ότι μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά…   

Τα στοιχεία, ωστόσο, λένε πως η ύφεση είχε έλθει πριν την έλευση της πανδημίας. Τις πταίει;

Κύριε, Παπαδημητρίου θεωρώ, ότι είναι υπερβολικό να κρίνεται μία κυβέρνηση για το έργο της, μόλις σε έξι μήνες. Γιατί αυτό ήταν το διάστημα, που είχε μεσολαβήσει από τις εκλογές ως τη στιγμή, που ξέσπασε η πανδημία.

Εγώ, ξέρετε τι είχα δει ως τότε; Ότι είχε ξεκινήσει η μείωση των φόρων (π.χ. ΕΝΦΙΑ) και πως οι «αδηφάγες αγορές» είχαν αρχίσει να μας δανείζουν με επιτόκια… Γερμανίας. Η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης ήρθαν στη κυβέρνηση, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο ψηφίστηκε από τον ελληνικό Λαό και έχει ορίζοντα τετραετίας.

Αν δεν είχε προκύψει το πρόβλημα με τον κορωναϊό σίγουρα κάποια βήματα θα είχαν ολοκληρωθεί πιο σύντομα. Να για παράδειγμα, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η οποία έγινε τώρα για τρεις μήνες, θα μπορούσε ήδη να είναι μόνιμη. Και μην ξεχνάτε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό.

Ότι υπάρχουν και τα 32 δις ευρώ από την Ευρώπη, που θα δοθούν. Χρήματα, που πιστεύω, ότι δεν θα σπαταληθούν όπως παλιότερα (π.χ. δεκαετία 1981-1989) και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ταλαιπωρημένης οικονομίας μας. Αν διαβάζει κανείς τις καθημερινές εκθέσεις των διεθνών οικονομικών αναλυτών, συνειδητοποιεί το εξής: Η Ελλάδα το 2021 θα είναι η ευχάριστη έκπληξη, όλοι αναμένουν αναπτυξιακή έκρηξη…

«Η Ευρώπη ή αλλάζει ή πεθαίνει», είχατε πει σε πρόσφατη συνέντευξή σας. Μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση άδραξε, έστω και τώρα, την ευκαιρία;

Ίδωμεν… Δυστυχώς, η σημερινή Ευρώπη έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Πικρή αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Οι καθυστερημένες, έστω αντιδράσεις της, μετά από την πανδημία, δείχνουν ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο.

Η απόφαση, να στηρίξουν με ένα σεβαστό πακέτο τις οικονομίες όλων των χωρών, που επλήγησαν από τον κορωναϊό, θέλω να ελπίζω ότι θα υλοποιηθεί, δίχως όρους και προϋποθέσεις, που θα θυμίζουν μνημόνια.

Όσο κι αν κάποια κράτη από τον Βορρά αντιδρούν θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν, ότι και οι δικές τους οικονομίες εξαρτώνται από των υπόλοιπων (κρατών). Αν δεν λειτουργούν οι μισές, θα σταματήσουν όλες. Τόσο απλά…

Τις προάλλες είχατε εκφράσει την ελπίδα σας να τιμήσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο πρωθυπουργός. Τι περιμένετε, δηλαδή, από εκείνον; Και τι σημαίνει η επισήμανσή σας ότι εσείς και εκείνος, ο κ. Στουρνάρας δηλαδή, ανήκετε σε διαφορετικά ιδεολογικά στρατόπεδα; Σε ποιο ανήκετε εσείς και σε ποιο ο κεντρικός τραπεζίτης;

Ξεκινώ από το τέλος της ερώτησης σας. Προσωπικά, ανήκω και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό, στην λαϊκή δεξιά. Είμαι οπαδός του κοινωνικού φιλελευθερισμού, ο οποίος συνδυάζει τη σύμπραξη κράτους και ιδιώτη πάντα όμως, με πρωταρχικό σκοπό το όφελος για τους πολίτες.

Ο κ. Στουρνάρας νομίζω, ότι πριν αναλάβει τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη, ήταν σοσιαλιστής και δη «εκσυγχρονιστής». Το τι περιμένω από εκείνον είναι κάτι, που δεν γίνεται με λόγια αλλά με πράξεις.

Οι τράπεζες βρίσκονται υπό τον έλεγχο του. Έχει καθήκον να τις πιέσει, ώστε να ανοίξουν τις κάνουλες τους και να χρηματοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Χώρα, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Μπορεί, επίσης, να απαιτήσει ώστε να μειώσουν τα τεράστια επιτόκια δανεισμού, που δεν υφίστανται πουθενά στον κόσμο. Είναι ευκαιρία, τώρα, σε αυτές τις δύσκολες εποχές, να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο. Πιο ανθρώπινο…

-Είσθε από τους λίγους πολιτικούς στην πατρίδα μας που ζητούν πιο «επιθετική» πολιτική έναντι της Τουρκίας. Θα μας εξηγήσετε, τι εννοείτε με αυτό; Και, μήπως έχουμε αργήσει με την οριοθέτηση σειράς δικαιωμάτων μας;

Ναι, μπορεί και να καθυστερήσαμε… Η συμφωνία όμως, που έκανε ο Ν. Δένδιας, με τον ομόλογό του Ιταλό, για την ΑΟΖ αποτελεί ένα πρώτο και καθοριστικό βήμα, που βάζει τα πράγματα στη σωστή βάση. Αν, μάλιστα, ακολουθήσει και παρόμοια συμφωνία με την Αίγυπτο τότε η Ελλάδα αποκτά, με νόμιμες διαδικασίες, ισχυρά πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας.

Κακά τα ψέματα, κύριε Παπαδημητρίου. Έχουμε στη γειτονιά μας έναν αδηφάγο γείτονα, που επιχειρεί με κάθε τρόπο, να παρέμβει εκτός των συνόρων του. Έναν γείτονα, που …τρελάθηκε, όταν είδε, ότι ο Έβρος έπαψε να είναι ξέφραγο αμπέλι.

Μία Τουρκία, που δεν περνά πλέον σαν  με …κρουαζιερόπλοια τους παράνομους μετανάστες από το Αιγαίο. Έναν Ερντογάν, ο οποίος βλέπει την οικονομία του να βρίσκεται υπό διάλυση και προσπαθεί να αντιδράσει «πουλώντας τσαμπουκά» στην Πατρίδα μας. Μέχρι και την Αγιά Σοφιά δεν σεβάστηκε.

Και στους Ευρωπαίους, που συνηθίζουν να χαϊδεύουν το κακομαθημένο παιδί, την Τουρκία, να θυμίζουμε ότι εμείς είμαστε τα σύνορα της ηπείρου μας. Δεν μπορεί από τη μία, να ζητούν από την Ελλάδα να κάνει «τα στραβά μάτια» και από την άλλη με λόγια να παρατηρούν την Τουρκία και με πράξεις να την χρηματοδοτούν (π.χ. για το μεταναστευτικό). Ας κόψουν τα κονδύλια στον Ερντογάν κι ας του τραβήξουν το χαλί με τις επιχειρήσεις τους, που εδρεύουν εκεί και θα δούμε μετά πως θα αντιδράσει ο «Σουλτάνος»…

Σχετικά Άρθρα