Ν. Δένδιας: Η ΕΕ να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα για τις έκνομες συμπεριφορές – Οι προϋποθέσεις του ελληνοτουρκικού διαλόγου

 Ν. Δένδιας: Η ΕΕ να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα για τις έκνομες συμπεριφορές – Οι προϋποθέσεις του ελληνοτουρκικού διαλόγου

Τα «χαρτιά» της ελληνικής διπλωματίας ενόψει της καθοριστικής συνάντησης που θα έχει σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, ανοίγει ο Νίκος Δένδιας με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

«Είναι προφανές», λέει στην εφημερίδα και την Αλεξάνδρα Φωτάκη, «ότι η τουρκική παραβατικότητα υπονομεύει πέραν των άλλων τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, στρέφεται ευθέως κατά των αρχών και της συνοχής του ΝΑΤΟ, ενώ προκαλεί αμφιβολίες για το κατά πόσον η σημερινή Τουρκία ασπάζεται τις ίδιες αξίες με τον αποκαλούμενο δυτικό κόσμο. Αυτήν ακριβώς την ανησυχία, όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και μιας σειράς άλλων κρατών στην περιοχή, θα εκφράσω στον κ. Πομπέο, ο οποίος έχει αποδείξει ότι είναι καλός γνώστης των συνθηκών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και της προσήλωσης της χώρας μας στην αρχή της ειρηνικής συνύπαρξης».

Στη συνέχεια της απάντησής του δε, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι «ο κ. Πομπέο είχε λάβει σαφή θέση κατά της παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου» πριν από δέκα περίπου, μήνες στην Αθήνα, όπως και ότι «το State Department έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και έχει καλέσει, ακόμα και πρόσφατα, την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της».

Ενώ λίγες ώρες επίσης, πριν τη σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Ν. Δένδιας αναφέρει: «Σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία η ΕΕ πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι έκνομες συμπεριφορές δεν μπορούν να είναι αποδεκτές και πρέπει να τερματισθούν».

Για το πώς κινείται (ή θα κινηθεί) η ελληνική διπλωματία, ο επικεφαλής της σημειώνει ότι η χώρα μας δεν θα ακολουθήσει την Τουρκία στον «ολισθηρό δρόμο» της διπλωματίας των κανονιοφόρων. Αντιθέτως, «πυξίδα της εξωτερικής μας πολιτικής είναι πάντοτε η διεθνής νομιμότητα, η οποία επιτάσσει την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Παράλληλα βεβαίως», προσθέτει ο υπουργός, «η χώρα μας βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλειρηνική, αλλά πάντοτε έτοιμη να προασπίσει στο έπακρο την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και η διπλωματία της εργάζεται ώστε να μη χρειαστεί να φτάσουμε σε ‘θερμό επεισόδιο’».

Διαμηνύει, ταυτόχρονα, ότι «οι απειλές και οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών της ΕΕ θα έχουν συνέπειες». Ενώ υπερασπίζεται τη συμφωνία με την Αίγυπτο ως καθ’ όλα νόμιμη, επιπλέον εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Για εκείνα τα εκτός οριοθέτησης τμήματα ακτών της ελληνικής επικράτειας, ο υπουργός Εξωτερικών προαναγγέλλει ότι αυτά «θα αξιοποιηθούν στο μέλλον κατά τη συνέχεια διαπραγμάτευσης οριοθέτησης προς τα ανατολικά και προς τα δυτικά». Ενώ δηλώνει βέβαιος ότι «όταν έρθει η ώρα και όταν κριθεί αμοιβαία επωφελές», Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσουν σε αντίστοιχη οριοθέτηση.

Για τις προοπτικές, τέλος, του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο Νίκος Δένδιας απαντά κατά λέξη: «Η Τουρκία επέλεξε να αποσυρθεί από το διάλογο, πριν ακόμη αυτός επανεκκινήσει. Ωστόσο, οι διερευνητικές είναι ένας σημαντικός δίαυλος επικοινωνίας που συντελεί και προς την κατεύθυνση αποφυγής κλιμάκωσης. Γι’ αυτόν το λόγο, είμαστε κατ’ αρχήν υπέρ της επανέναρξής τους, όπως και των μηχανισμών τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Στο δεύτερο σκέλος της απάντησής του, «υπάρχουν αυτονόητες προϋποθέσεις για να υπάρξει αυτός ο διάλογος. Και αυτές αφορούν το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος υπό το κράτος προκλήσεων και παραβατικών ενεργειών».

Και κλείνοντας τη σχετική απάντηση, «αν υπάρξει διάλογος υπό αυτές τις αυτονόητες προϋποθέσεις, ο οποίος δεν οδηγήσει σε συμφωνία, ή προσφυγή στη Χάγη, όπως δήλωσε προ ημερών και ο πρωθυπουργός, μπορεί να αποτελέσει το επόμενο βήμα. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει η Τουρκία να αποδεχθεί το πλαίσιο συζήτησης της διαφοράς που δεν μπορεί να είναι άλλο από το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Ν. Παπ.

Σχετικά Άρθρα