• 30 Ιουλίου, 2021

Νέα μέτρα λόγω ανησυχητικής διασποράς του ιού- Πού θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας – 145 “ενεργά” κρούσματα στην Αττική

 Νέα μέτρα λόγω ανησυχητικής διασποράς του ιού-  Πού θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας – 145 “ενεργά” κρούσματα στην Αττική

Την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από αύριο, Τετάρτη 29 Ιουλίου, σε:

  • ΔΕΚΟ, τράπεζες, γραφεία εξυπηρέτησης κοινού
  • Καταστήματα τροφίμων
  • Καταστήματα λιανικής
  • Κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής

Το μέτρο αφορά τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους πελάτες, και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο, ύψους 150 ευρώ.

Η παραπάνω απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, μετά και την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, και ιδίως στην Αττική.

Κάνοντας λόγο για μια «σταθερή τάση» κρουσμάτων, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά 145 ενεργά περιστατικά στην πρωτεύουσα.

  • Εξ αυτών, τα 36 νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ τα 109 βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.
  • Το 72%, παράλληλα, αφορά τρεις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, συμπεριλαμβανομένου και του κέντρου της Αθήνας.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χαρδαλιάς αποσαφήνισε ότι σήμερα υπάρχουν 66 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων μόλις τα οκτώ νοσηλεύονται και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

«Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Η αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ. Τρέφεται από κάθε λάθος μας» επεσήμανε, παράλληλα, ο αρμόδιος Υφυπουργός.

Επανέλαβε δε ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες και τα μέτρα προστασίας, καθώς και να αποφεύγουν τους αχρείαστους συνωστισμούς.

Τη Δευτέρα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 35 νέα περιστατικά της COVID-19, εκ των οποίων τα 17 εντοπίζονται στην Αττική. Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, η περιοχή της πρωτεύουσας καταγράφει σταθερά αυξητικό αριθμό κρουσμάτων, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει αυξημένη ανησυχία.

Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, ενώ προβληματισμό εγείρει και το γεγονός ότι η διασπορά του ιού εμφανίζεται αρκετά μεγάλη, με αρκετά μεμονωμένα κρούσματα ανά την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά, τη Δευτέρα περιστατικά της COVID-19 επιβεβαιώθηκαν σε Καβάλα, Αχαΐα, Μαγνησία, Χαλκιδική και Βοιωτία. Μάλιστα, τα περισσότερα εκ των νέων κρουσμάτων είναι «ορφανά», δηλαδή οι υγειονομικές αρχές δεν μπορούν να εντοπίσουν το πώς ακριβώς «κόλλησαν».

Την ίδια ώρα, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι από την 1η έως τις 26 Ιουλίου έχουν εντοπιστεί 343 κρούσματα στις πύλες εισόδου, εκ των οποίων τα 61 είναι μη ενεργά και παραμένουν στην Ελλάδα.

Κατά τον ίδιο, μάλιστα, οι τέσσερις από τις πρώτες πέντε πρώτες χώρες προέλευσης είναι από τη «γειτονιά» της Ελλάδας, δηλαδή τα Βαλκάνια.