MRB-Ανάλυση: Η επιστροφή του “φόβου” και της “οργής”- “Σπάει” το κλίμα υπέρ της κυβέρνησης λόγω πανδημίας-οικονομίας-Τα ποιοτικά στοιχεία που προβληματίζουν το Μαξίμου

 MRB-Ανάλυση: Η επιστροφή του “φόβου” και της “οργής”- “Σπάει” το κλίμα υπέρ της κυβέρνησης λόγω πανδημίας-οικονομίας-Τα ποιοτικά στοιχεία που προβληματίζουν το Μαξίμου

Τουλάχιστον τρεις ποσοστιαίες μονάδες φαίνεται πως έχει στοιχίσει στο κυβερνών κόμμα (και στη διαφορά του από την αξιωματική αντιπολίτευση) η διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και των οικονομικών της συνεπειών, όπως προκύπτει από τις (εξαμηνιαίες) Τάσεις της MRB που δόθηκαν στη δημοσιότητα και περιγράφουν σε αδρές γραμμές το πολιτικό τοπίο ενόψει του 2021, κι ενώ παραμένει ενεργό το αυστηρό lockdown, ενώ οι παρενέργειες στην πραγματική οικονομία επιδεινώνονται.

Η κυβέρνηση διατηρεί αναμφίβολα την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων, ωστόσο έχει περάσει οριστικά η περίοδος του “θριάμβου” του πρώτου κύματος του Covid 19. Συγκρίνοντας τις μετρήσεις Ιουνίου και Δεκεμβρίου της MRB διαπιστώνεται πως η Ν.Δ έχει χάσει δύο μονάδες (από 40,1% στο 38,1%), ενώ την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει κερδίσει κάτι περισσότερο από μία μονάδα (από 21,9% στο 23,1%).

Παρότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέχει ακόμα πολύ από το να καταστεί ανταγωνιστικό με εκλογικούς όρους και να ελπίζει άμεσα σε ένα συνολικό πολιτικό come back, τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία των Τάσεων της MRB έρχονται να επιβεβαιώσουν και προηγούμενες μετρήσεις αποδεικνύοντας πως η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε φάση αμφιβήτησης της. Παράλληλα, αποδεικνύεται πως τα μεγάλα πλήγματα τα δέχεται στα θέματα της διαχείρισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, στις οικονομικές συνέπειες του και στην αδυναμία της να καλύψει αξιόπιστα τις απώλειες φυσικών προσώπων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων, αλλά και στα ελληνοτουρκικά. Με εξαίρεση τα θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης (Κυρ.Πιερακκάκης), όλοι οι άλλοι κυβερνητικοί τομείς προκαλούν απογοήτευση και αντίδραση στους πολίτες.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

Στην αξιολόγηση των χειρισμών του πρωθυπουργού (προσωπικά) η θετική αποτίμηση φθάνει το 49,4% αλλά η αρνητική αυξάνει για πρώτη φορά στο 46,6%.

Ως προς τις προσδοκίες που είχαν οι πολίτες από την κυβέρνηση μετά την 18μηνη διακυβέρνηση, χάνει 10 μονάδες (!) από τον Ιούνιο. Ενώ το άθροισμα των απόψεων ότι αποδείχθηκε “πολύ καλύτερη+καλύτερη+όσο καλή ανέμενα” ήταν, τον Ιούνιο (μετά τους χειρισμούς στο πρώτο κύμα της πανδημίας) στο 51,5%, τώρα βρίσκεται στο 41,5%!

Αντίστοιχα η κακή εντύπωση ως προς την προσδοκία, ενώ ήταν στο 43,4% τον Ιούνιο εκτοξεύτηκε τώρα στο 54%!

Οι κυβερνητικοί τομείς που θα έπρεπε να προβληματίσουν την κυβέρνηση καθώς οι αρνητικές απόψεις είναι περισσότερες από τις θετικές (οι οποίες, μάλιστα, είναι λιγότερες από το εκλογικό ποσοστό της Ν.Δ) είναι -στην παρένθεση τα θετικά και αρνητικά με ποσοστά:

Ψηφιακή διακυβέρνηση (54,1-30,4%), Εξωτερική Πολιτική (36,6-39,1%), Ασφάλεια-αστυνόμευση (36-44,1%), Ελληνοτουρκικά (34,2-43%), Επανεκκίνηση Οικονομίας (33,5-43,9%), ανάπτυξη (32,7-46,1%), φορολογία (28,4-47,6%), μετανάστευση (25-53,5%), Μακεδονικό (22,1-47,6%).

Στους κρίσιμους τομείς διακυβέρνησης, δηλαδή, το ποσοστό της θετικής αξιολόγησης που συγκεντρώνει το κυβερνητικό έργο,άρα και οι υπουργοί των συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων, είναι μικρότερο από το 40% των εκλογών του Ιουλίου του 2019, γεγονός που σημαίνει πως χάνει …”θιασώτες” ακόμα και μεταξύ εκείνων των ψηφοφόρων.

Το πλέον ανησυχητικό, ωστόσο, για την κυβέρνηση είναι πως εξαιτίας της πανδημίας και της οικονομίας, άρα και των μέχρι τώρα χειρισμών της, επιστρέφει απειλητικό το αίσθημα του φόβου, ενώ αυξάνει και το κλίμα απαισιοδοξίας των πολιτών για το 2021 αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Επτά στους δέκα αξιολογούν ως μη επαρκή τα οικονομικά μέτρα για την πανδημία και ζητούν περισσότερα!

Μεταβολή ως προς την “επιθυμία” για τον νικητή των επόμενων εκλογών- Αλλάζει το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η επιθυμία να κερδίσει τις εκλογές η Ν.Δ (εάν γίνονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή) σε σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται κατά 7 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούνιο.

Βεβαίως η παράσταση νίκης παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα υπέρ της Ν.Δ, δείκτης που αναμφίβολα θα έπρεπε να προβληματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνει κατά 5 μονάδες η “ψαλίδα” στην καταλληλότητα πρωθυπουργού

Τι απασχολεί τους πολίτες

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα 4 σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: Πανδημία – Covid 19 με 47,9 %, ανεργία με 47 %, υγεία/περίθαλψη με 45, 4 %, οικονομική ανάπτυξη με 29,3 %.

Η δυναμική του “Φόβου”

Η λέξη «Φόβος» σε ποσοστό 54 % εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθούν η «Ελπίδα» με ποσοστό 37,9 %, η «Οργή» με 37,3 % και η «Ντροπή» με 28, 4 %.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 63,8 % απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 9,8 % απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».

Δύο στους 10 αρνητικοί στο εμβόλιο

Δείτε άλλα στοιχεία της μέτρησης ως προς την αξιολόγηση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σχετικά Άρθρα