• 28 Οκτωβρίου, 2021

“Μπούμερανγκ” η απόφαση για τα αναδρομικά – Πλήττει τους χαμηλοσυνταξιούχους – Η “παγίδα” και το νέο κύμα προσφυγών

 “Μπούμερανγκ” η απόφαση για τα αναδρομικά – Πλήττει τους χαμηλοσυνταξιούχους – Η “παγίδα” και το νέο κύμα προσφυγών

Μπούμερανγκ τείνει να γυρίσει η ανακοίνωση του πρωθυπουργού, χθες, στη Βουλή, για επιστροφή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους. Ο αρχικός ενθουσιασμός που επικράτησε στις τάξεις της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει πλέον αντικατασταθεί από κατήφεια, με τους βουλευτές της συμπολίτευσης να έρχονται αντιμέτωποι από το… Σάββατο (μία ημέρα πριν κλείνει η Βουλή για τρεις εβδομάδες) στις εκλογικές τους περιφέρειες με εκείνους που έφεραν την Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση: τους συνταξιούχους (46,4% των απόμαχων είχαν ψηφίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις, προ έτους, εθνικές εκλογές).

Ο λόγος, γνωστός: οι λεπτομέρειες της εξαγγελίας -που πάντως δεν τις έκρυψε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή-, συγκεκριμένα ότι οι συνταξιούχοι έχουν λαμβάνειν από τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και μόνον, όχι από επικουρικές, επιδόματα και δώρα, όπως εμφατικά ξεκαθάρισε ο Κ. Μητσοτάκης στην τριτολογία του, κλείνοντας την αντιπαράθεση με τον Α. Τσίπρα.

Σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία, αυτή ήταν η εισήγηση των νομικών της κυβέρνησης, επιπλέον αυτές είναι οι αντοχές του κρατικού ταμείου, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός (σ.σ. το μαξιλάρι;), έρχεται δύσκολος χειμώνας (σ.σ. με ύφεση που πολύ θα απέχει από τις αρχικές προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών), οι θεσμοί…

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε εν ψυχρώ -προηγήθηκαν πολλές συσκέψεις τις προηγούμενες ημέρες- να δώσει μέχρι του ποσού του 1,4 δισ. (στα 900 εκατ. υπολογίζει την καθαρή δαπάνη το Γενικό Λογιστήριο) αντί των 3,9 δισ. που έχει υπολογιστεί με το σύνολο των προς επιστροφή αναδρομικών.

Η απόφαση του Μ. Μαξίμου έχει τους χαμένους της φυσικά, που δεν είναι άλλοι από τους χαμηλοσυνταξιούχους, και δη εκείνους που έχουν συντάξεις του «500άρικου»: πρόκειται προφανώς για μια ταξική επιλογή, αφού οι άνθρωποι αυτοί ήταν που είχαν ως επί το πλείστον πληγεί από τις μνημονιακές περικοπές, σε αυτούς επεστράφη ένα μέρος των απωλειών με την 13η σύνταξη που έδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» και η Χριστίνα Κοψίνη σημειώνουν ότι πρακτικά η απόφαση της κυβέρνησης αφήνει ακάλυπτο το 70% των συνταξιούχων, ως εκ τούτου πρόκειται κατ’ ουσίαν για μια επικοινωνιακή κίνηση και όχι για μια απόφαση αποκατάστασης των χιλιάδων συνταξιούχων.

Κι όμως, η απόφαση 1439/2020 του Συμβουλίου της Επικρατείας -με τη σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προεδρεύει της σύνθεσης, αφού συνεδρίασε στις 10 Ιανουαρίου- κάνει αλλεπάλληλες αναφορές στο «μαχαίρι» που είχε πέσει και στις επικουρικές συντάξεις, δώρα κ.λ.π. «Το διατακτικό της απόφασής του περιλαμβάνει κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και τα τρία Δώρα-Επιδόματα (σκέψη 13)», αναφέρει ενδεικτικώς ο Αλέξης Μητρόπουλος και ενώ το σύνολο των εργατολόγων της χώρας, ακόμη και μέσα από τις στήλες φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, όπως η «Καθημερινή», προειδοποιούν με νέες προσφυγές.

Τι όμως, αναφέρει το 13ο σημείο της απόφασης του ΣτΕ; Επί λέξει, «(…) Όπως προκύπτει από τα προσκομισθέντα στοιχεία, το παρεμβαίνον (σ.σ. το Ελληνικό Δημόσιο, όπως εκπροσωπείται από το υπουργείο Οικονομικών) είναι διάδικο σε εκκρεμείς δίκες ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών στις οποίες τίθενται τα ίδια νομικά ζητήματα με τα τιθέμενα στην παρούσα πιλοτική δίκη. Στις ως άνω εκκρεμείς ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγές τυχόν αποζημιωτική ευθύνη, για τις επίμαχες περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, βαρύνει τους ασφαλιστικούς οργανισμούς Ε.Φ.Κ.Α. και Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., αντίστοιχα. Ωστόσο, εφόσον οι αγωγές στρέφονται και κατά του Ελληνικού Δημοσίου, το τελευταίο παραδεκτώς παρεμβαίνει στην παρούσα πιλοτική δίκη βάσει του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 3900/2010, σε κάθε δε περίπτωση, το Ελληνικό Δημόσιο παραδεκτώς παρεμβαίνει υπέρ του Ε.Φ.Κ.Α. και του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., βάσει του άρθρου 113 παρ. 1 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, εφόσον, πέραν από την κάλυψη δαπάνης της εθνικής σύνταξης, έχει εγγυητική ευθύνη για την κάλυψη της δαπάνης του ανταποδοτικού τμήματος της κύριας σύνταξης, καθώς και της επικουρικής σύνταξης (…)».

Το πιο εξωφρενικό όμως είναι ότι οι συνταξιούχοι που θα λάβουν το κυβερνητικό …δωράκι, δεν θα μπορούν να προσφύγουν νομικά στο μέλλον διεκδικώντας όσα δεν τους δόθηκαν από επικουρικές και δώρα. Και τούτο γιατί, όπως σημειώνεται στο άρθρο 3 της επίμαχης κυβερνητικής τροπολογίας, «με την καταβολή των ποσών της παρ. 1 (σ.σ. προβλέπει την άτοκη επιστροφή των αναδρομικών από τις κύριες συντάξεις) οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων υγείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση  του ν. 4387/2016 δυνάμει των ν. 4051/2012 και 4093/2012, αποσβέννυνται».

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση ξέρει ότι η ρύθμιση που επέλεξε, θα προκαλέσει νέο γύρο προσφυγών, για αυτό και σπεύδει να κόψει… προκαταβολικά κάθε τέτοια σκέψη.

Νίκος Παπαδημητρίου