• 24 Νοεμβρίου, 2020

Μπορέλ στον Παπαδημούλη: Κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες

 Μπορέλ στον Παπαδημούλη: Κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες

«Οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας αντιβαίνουν στα συμφέροντα της Ε.Ε. και στο διεθνές δίκαιο. Πρέπει να σταματήσουν. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος, περαιτέρω περιοριστικά μέτρα θα συζητηθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μαζί με όλες τις πτυχές των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας» απάντησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, σε ερώτηση του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη.

«Η Ε.Ε. εξακολουθεί να αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο», σημείωσε ο κ. Μπορέλ. Στην ερώτησή του, ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι «εδώ και μήνες ακούμε “κυρώσεις από την Ε.Ε.” και κυρώσεις δεν βλέπουμε. Αυτή τη φορά και εν όψει της Συνόδου Κορυφής τον Δεκέμβριο, τα λόγια πρέπει επιτέλους να μεταφραστούν σε πράξεις».

Νέα Navtex για το Oruc Reis εξέδωσε η Τουρκία- Μέχρι τις 23 Νοεμβρίου νοτίως του Καστελόριζου

Στην απάντησή του, ο Ζοζέπ Μπορέλ, καταδικάζει απερίφραστα τις «μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της Ε.Ε. και στο διεθνές δίκαιο και πρέπει να σταματήσουν», υπογραμμίζοντας ότι «η Ε.Ε. εξακολουθεί να αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο», αλλά ότι «δυστυχώς, οι μονομερείς ενέργειές της (Τουρκίας) στην Ανατολική Μεσόγειο κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Επίσης, καταθέτει μια σημαντική προειδοποίηση αναφορικά τις παραβιάσεις αυτές, αναφέροντας ρητά ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος όσον αφορά τη συνεργασία με την Τουρκία, οι επιλογές για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα θα συζητηθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μαζί με όλες τις πτυχές των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».